KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Bajaderki na halloween

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 8
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
mózgi.JPG

Składniki:

  • Na ok. 8 sztuk:

    Ilość Składnik
    250 g ciast, pokruszonych ciasteczek, herbatników, etc. (ciasta nie powinny mieć dodatku masy kremowej, żelatyny, owoców itp.)
    mleka
    cukru
    masła
    powideł śliwkowych
    aromatu rumowego lub migdałowego
    kremu czekoladowego typu Nutella
    kakao
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    białej czekolady
    konfitury wiśniowej

Sposób przygotowania

Czekoladowy wierzch:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Czekoladę rozprowadzić dość grubo pędzelkiem z miękkim włosiem w zagłębieniach foremki, Postawić do góry nogami, żeby zbędna czekolada spłynęła z dołu foremek, wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy czekolada zastygnie rozsmarować na niej kolejna warstwę czekolady, ponownie schłodzić.

Konfiturę wiśniową podgrzać.

Masa bajaderkowa:

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (ja wszystko zblendowałam), przesypać do naczynia.

Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.

Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi na proszek ciastami, powidłami, kremem czekoladowym i aromatem. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Całość

Foremki w zastygnięta czekoladą wyjąć z lodówki, do każdej czekoladowej skorupki włożyć po 1 łyżeczce płynnej konfitury wiśniowej, resztę wolnego miejsca wypełnić masą bajaderkową. Na wierzchu każdego „móżdżka” rozsmarować białą czekoladę, by całość była osłonięta czekoladą jak pralinka. Ponownie schłodzić w lodówce do zastygnięcia.

Gotowe delikatnie wyjąć z foremek.

Smacznego ;)

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 8
Jeżeli chcesz zrobić niezapomniane wrażenie na swoich gościach podczas Halloween, mam dla Ciebie coś wyjątkowego: bajaderki w kształcie mózgu z "krwawiącą" konfiturą wiśniową. Te makabryczne, ale jednocześnie pyszne bajaderki z pewnością staną się hitem każdej imprezy. Wyglądają przerażająco realistycznie, ale smakują po prostu nieziemsko!

Bajaderki są tradycyjnym słodkim przysmakiem, ale moja wersja na Halloween dodaje do nich odrobinę strasznej magii. Kształt mózgu wykonany z delikatnej masy czekoladowej idealnie komponuje się z konfiturą wiśniową, która imituje krew. Kiedy goście zdecydują się na kęs, będą zaskoczeni "krwawiącym" wnętrzem bajaderki.

Co więcej, bajaderki są stosunkowo łatwe do zrobienia. Po uformowaniu masy w kształcie mózgu, wystarczy wypełnić je konfiturą i gotowe! Bajaderki są nie tylko efektowne, ale i smaczne, co z pewnością zostanie docenione przez wszystkich gości.

Jeśli więc planujesz imprezę na Halloween i chcesz zaskoczyć swoich gości czymś więcej niż standardowymi słodyczami, te bajaderki są idealnym wyborem. Nie tylko wprowadzą atmosferę grozy, ale również zadowolą podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Nie czekaj więc dłużej i dodaj te unikalne bajaderki do menu swojej Halloweenowej imprezy!
mózgi2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Krasz Krasz
    2015-03-07 13:04:15

    A jak te móżdżki schłodzone wyjąć z foremek, żeby zachowały swój kształt? Moje niestety się rozpadają...

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-07 13:27:53

      Ja swoje po prostu delikatnie odginałam i móżdżki same wyskakiwały. Warstwa czekolady musi być na tyle gruba, żeby nie pękała przy delikatnym dotknięciu. Można foremkę z móźdżkami włozyć dosłownie na kilka sekund do gorącej wody i wtedy móżdżki powinny same wyskoczyć. Pozdrawiam i trzymam kciuki

      Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-10-31 13:54:24

    Teraz to się naprawdę przestraszyłam!:D GENIALNE!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-10-30 20:40:40

    He he , ale masakra! :D.Świetne są!

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-10-30 15:14:38

    Brrr... Wyglądają naprawdę makabrycznie :)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2013-10-30 11:48:00

    Idealne na halloweenowa impreze! Makabryczne? Owszem, ale o to chodzi :)

    Twój komentarz

Bajaderki na halloween

Bajaderki na halloween

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 8

Opis

Jeżeli chcesz zrobić niezapomniane wrażenie na swoich gościach podczas Halloween, mam dla Ciebie coś wyjątkowego: bajaderki w kształcie mózgu z "krwawiącą" konfiturą wiśniową. Te makabryczne, ale jednocześnie pyszne bajaderki z pewnością staną się hitem każdej imprezy. Wyglądają przerażająco realistycznie, ale smakują po prostu nieziemsko!

Bajaderki są tradycyjnym słodkim przysmakiem, ale moja wersja na Halloween dodaje do nich odrobinę strasznej magii. Kształt mózgu wykonany z delikatnej masy czekoladowej idealnie komponuje się z konfiturą wiśniową, która imituje krew. Kiedy goście zdecydują się na kęs, będą zaskoczeni "krwawiącym" wnętrzem bajaderki.

Co więcej, bajaderki są stosunkowo łatwe do zrobienia. Po uformowaniu masy w kształcie mózgu, wystarczy wypełnić je konfiturą i gotowe! Bajaderki są nie tylko efektowne, ale i smaczne, co z pewnością zostanie docenione przez wszystkich gości.

Jeśli więc planujesz imprezę na Halloween i chcesz zaskoczyć swoich gości czymś więcej niż standardowymi słodyczami, te bajaderki są idealnym wyborem. Nie tylko wprowadzą atmosferę grozy, ale również zadowolą podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Nie czekaj więc dłużej i dodaj te unikalne bajaderki do menu swojej Halloweenowej imprezy!

Składniki

  • Na ok. 8 sztuk:

    Ilość Składnik
    250 g ciast, pokruszonych ciasteczek, herbatników, etc. (ciasta nie powinny mieć dodatku masy kremowej, żelatyny, owoców itp.)
    mleka
    cukru
    masła
    powideł śliwkowych
    aromatu rumowego lub migdałowego
    kremu czekoladowego typu Nutella
    kakao
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    białej czekolady
    konfitury wiśniowej

Sposób przygotowania

Czekoladowy wierzch:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Czekoladę rozprowadzić dość grubo pędzelkiem z miękkim włosiem w zagłębieniach foremki, Postawić do góry nogami, żeby zbędna czekolada spłynęła z dołu foremek, wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy czekolada zastygnie rozsmarować na niej kolejna warstwę czekolady, ponownie schłodzić.

Konfiturę wiśniową podgrzać.

Masa bajaderkowa:

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (ja wszystko zblendowałam), przesypać do naczynia.

Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.

Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi na proszek ciastami, powidłami, kremem czekoladowym i aromatem. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Całość

Foremki w zastygnięta czekoladą wyjąć z lodówki, do każdej czekoladowej skorupki włożyć po 1 łyżeczce płynnej konfitury wiśniowej, resztę wolnego miejsca wypełnić masą bajaderkową. Na wierzchu każdego „móżdżka” rozsmarować białą czekoladę, by całość była osłonięta czekoladą jak pralinka. Ponownie schłodzić w lodówce do zastygnięcia.

Gotowe delikatnie wyjąć z foremek.

Smacznego ;)