Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 8
Ilość | Składnik |
---|---|
250 g | ciast, pokruszonych ciasteczek, herbatników, etc. (ciasta nie powinny mieć dodatku masy kremowej, żelatyny, owoców itp.) |
mleka | |
cukru | |
masła | |
powideł śliwkowych | |
aromatu rumowego lub migdałowego | |
kremu czekoladowego typu Nutella | |
kakao |
Ilość | Składnik |
---|---|
białej czekolady | |
konfitury wiśniowej |
Czekoladowy wierzch:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Czekoladę rozprowadzić dość grubo pędzelkiem z miękkim włosiem w zagłębieniach foremki, Postawić do góry nogami, żeby zbędna czekolada spłynęła z dołu foremek, wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy czekolada zastygnie rozsmarować na niej kolejna warstwę czekolady, ponownie schłodzić.
Konfiturę wiśniową podgrzać.
Masa bajaderkowa:
Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (ja wszystko zblendowałam), przesypać do naczynia.
Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.
Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi na proszek ciastami, powidłami, kremem czekoladowym i aromatem. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
Całość
Foremki w zastygnięta czekoladą wyjąć z lodówki, do każdej czekoladowej skorupki włożyć po 1 łyżeczce płynnej konfitury wiśniowej, resztę wolnego miejsca wypełnić masą bajaderkową. Na wierzchu każdego „móżdżka” rozsmarować białą czekoladę, by całość była osłonięta czekoladą jak pralinka. Ponownie schłodzić w lodówce do zastygnięcia.
Gotowe delikatnie wyjąć z foremek.
Smacznego ;)