cappuccino w proszku (lub ciut więcej, jeśli wolicie krem bardziej wyrazisty)
cukru pudru
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 180 °C.
Masło razem z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać pastę/ekstrakt z wanilii i jajka, zmiksować.
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cappuccino wymieszać w drugiej misce. Dodać do masy maślano-jajecznej razem z mlekiem i wymieszać mikserem do połączenia składników. Papilotki wypełnić masą do 1/3 wysokości, włożyć połówkę Michałka zakryć ciastem do wysokości 2/3 papilotek. Piec ok 15-20 minut (do suchego patyczka, trzeba go wbić z boku obok michałka).
Foremkę z upieczonymi babeczkami wyjąć z piekarnika, pozostawić na 5-10 minut by przestygły, następnie wyjąć z formy i dalej studzić na kratce.
Krem:
Mascarpone ubić razem ze śmietanką na sztywną masę. Dodać cukier puder i cappuccino, zmiksować do połączenia się składników. Krem nałożyć do worka cukierniczego lub szprycy z okrągłą końcówką, nakładać spiralnie na babeczki, zaczynając od zewnątrz w kierunku wnętrza babeczki.
Oprószyć cynamonem (cukrem cynamonowym, startą czekoladą lun innymi ulubionymi przyprawami do deserów).
Od teraz to zdecydowane jedne z moich ulubionych. Mięciutkie, puszyste i wilgotne, z wyraźnym posmakiem cappuccino. Ukryty w środku Michałek jest naprawdę miłą niespodzianką. :) A uśmiech dziecka, które po ugryzie babeczki znajduje w środku cukierka – bezcenna. :) Krem o smaku cappuccino sprawia, że babeczki są jeszcze bardziej kojarzą nam się z filiżanką ulubionego cappuccino. :) Serdecznie polecam!
Składniki:
Na ok. 12 babeczek:
Ilość
Składnik
250 g
miękkiego masła
cukru brązowego
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem)
jajka
mąki pszennej (daję tortową)
proszku do pieczenia
kakao
ulubionego cappuccino (w proszku)
mleka
Krem:
Ilość
Składnik
500 g
serka mascarpone, mocno schłodzonego
śmietanki kremówki, mocno schłodzonej
cappuccino w proszku (lub ciut więcej, jeśli wolicie krem bardziej wyrazisty)
Od teraz to zdecydowane jedne z moich ulubionych. Mięciutkie, puszyste i wilgotne, z wyraźnym posmakiem cappuccino. Ukryty w środku Michałek jest naprawdę miłą niespodzianką. :) A uśmiech dziecka, które po ugryzie babeczki znajduje w środku cukierka – bezcenna. :) Krem o smaku cappuccino sprawia, że babeczki są jeszcze bardziej kojarzą nam się z filiżanką ulubionego cappuccino. :) Serdecznie polecam!
Składniki
Na ok. 12 babeczek:
Ilość
Składnik
250 g
miękkiego masła
cukru brązowego
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem)
jajka
mąki pszennej (daję tortową)
proszku do pieczenia
kakao
ulubionego cappuccino (w proszku)
mleka
Krem:
Ilość
Składnik
500 g
serka mascarpone, mocno schłodzonego
śmietanki kremówki, mocno schłodzonej
cappuccino w proszku (lub ciut więcej, jeśli wolicie krem bardziej wyrazisty)
cukru pudru
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 180 °C.
Masło razem z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać pastę/ekstrakt z wanilii i jajka, zmiksować.
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cappuccino wymieszać w drugiej misce. Dodać do masy maślano-jajecznej razem z mlekiem i wymieszać mikserem do połączenia składników. Papilotki wypełnić masą do 1/3 wysokości, włożyć połówkę Michałka zakryć ciastem do wysokości 2/3 papilotek. Piec ok 15-20 minut (do suchego patyczka, trzeba go wbić z boku obok michałka).
Foremkę z upieczonymi babeczkami wyjąć z piekarnika, pozostawić na 5-10 minut by przestygły, następnie wyjąć z formy i dalej studzić na kratce.
Krem:
Mascarpone ubić razem ze śmietanką na sztywną masę. Dodać cukier puder i cappuccino, zmiksować do połączenia się składników. Krem nałożyć do worka cukierniczego lub szprycy z okrągłą końcówką, nakładać spiralnie na babeczki, zaczynając od zewnątrz w kierunku wnętrza babeczki.
Oprószyć cynamonem (cukrem cynamonowym, startą czekoladą lun innymi ulubionymi przyprawami do deserów).