ziarna kardamonu, obierane i kruszone lub sproszkowane
szczypta szafranu (opcjonalnie )
wody różanej
Pączki:
Ilość
Składnik
mleka w proszku
mąki pszennej
sody oczyszczonej
szczypta soli (opcjonalnie )
1 łyżeczka
oleju
jogurtu
Sposób przygotowania
Syrop:
Wymieszać wodę, cukier, kardamon i szafran. Podgrzewać na średnim ogniu aż uzyskamy konsystencję syropu. Dodać wodę różaną, wymieszać, zestawić z ognia.
Pączki:
W misce wymieszać mleko w proszku, mąkę, sodę i sól . Dodać olej i tylko 1 łyżkę jogurtu .
Wymieszać mikserem i w mare potrzeby dodać kolejną łyżkę jogurtu lub ciut więcej, aby uzyskać miękkie, plastyczne i lepkie ciasto (nie powinno być suche i kruche). Zrobić z ciasta gładkie małe kuleczki, jeśli klei się do rąk, moczymy ręce w wodzie i formujemy ładne kuleczki.
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej do temperatury ok. 160 ° C. Zmniejszyć ogień i wrzucać kuleczki, przekręcamy je często, aby uzyskać jednolity kolor. Gdy są już złote ze wszystkich stron wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Następnie wkładamy je do syropu cukrowego i pozostawiamy w nim na ok 1-2 godziny lub dłużej aż dobrze nasiąkną. Można podawać je na ciepło i zimno, jeśli chcemy wersje ciepłą, wystarczy na chwile wstawić je do mikrofalówki.
To chyba najbardziej egzotyczne pączki, a w zasadzie pączuszki, jakie dotychczas miałam okazje jeść. W niczym nie przypominają tak nam znanych tradycyjnych puszystych pączków z ciasta drożdżowego. Gulab Jamnus przygotowuje się na bazie mleka w proszku, w związku z czym pączuszki mają jego charakterystyczny posmak, są dość słodkie, mało puszyste raczej zbite, ale rozpływające się w ustach za sprawą syropu. W smaku i aromacie delikatnie wyczuwamy kardamon, choć moim zdaniem dominującym zapachem jest woda różana, która sprawia, ze paczki wydają się jeszcze słodsze. Dla mnie na trusty czwartek to zbyt egzotyczna propozycja, ale na inne okazje jestem jak najbardziej za. :) Przepis wyszperałam tutaj.
Składniki:
Syrop:
Ilość
Składnik
wody
cukru
ziarna kardamonu, obierane i kruszone lub sproszkowane
To chyba najbardziej egzotyczne pączki, a w zasadzie pączuszki, jakie dotychczas miałam okazje jeść. W niczym nie przypominają tak nam znanych tradycyjnych puszystych pączków z ciasta drożdżowego. Gulab Jamnus przygotowuje się na bazie mleka w proszku, w związku z czym pączuszki mają jego charakterystyczny posmak, są dość słodkie, mało puszyste raczej zbite, ale rozpływające się w ustach za sprawą syropu. W smaku i aromacie delikatnie wyczuwamy kardamon, choć moim zdaniem dominującym zapachem jest woda różana, która sprawia, ze paczki wydają się jeszcze słodsze. Dla mnie na trusty czwartek to zbyt egzotyczna propozycja, ale na inne okazje jestem jak najbardziej za. :) Przepis wyszperałam tutaj.
Składniki
Syrop:
Ilość
Składnik
wody
cukru
ziarna kardamonu, obierane i kruszone lub sproszkowane
szczypta szafranu (opcjonalnie )
wody różanej
Pączki:
Ilość
Składnik
mleka w proszku
mąki pszennej
sody oczyszczonej
szczypta soli (opcjonalnie )
1 łyżeczka
oleju
jogurtu
Sposób przygotowania
Syrop:
Wymieszać wodę, cukier, kardamon i szafran. Podgrzewać na średnim ogniu aż uzyskamy konsystencję syropu. Dodać wodę różaną, wymieszać, zestawić z ognia.
Pączki:
W misce wymieszać mleko w proszku, mąkę, sodę i sól . Dodać olej i tylko 1 łyżkę jogurtu .
Wymieszać mikserem i w mare potrzeby dodać kolejną łyżkę jogurtu lub ciut więcej, aby uzyskać miękkie, plastyczne i lepkie ciasto (nie powinno być suche i kruche). Zrobić z ciasta gładkie małe kuleczki, jeśli klei się do rąk, moczymy ręce w wodzie i formujemy ładne kuleczki.
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej do temperatury ok. 160 ° C. Zmniejszyć ogień i wrzucać kuleczki, przekręcamy je często, aby uzyskać jednolity kolor. Gdy są już złote ze wszystkich stron wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Następnie wkładamy je do syropu cukrowego i pozostawiamy w nim na ok 1-2 godziny lub dłużej aż dobrze nasiąkną. Można podawać je na ciepło i zimno, jeśli chcemy wersje ciepłą, wystarczy na chwile wstawić je do mikrofalówki.