Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 25 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 15
Forma: 11x20 cm
Banalny i ekspresowy w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczny. Mięciutki, delikatny, puszysty. Świeży również na drugi dzień po upieczeniu, czy dłużej, tego nie wiem, bo u nas tyle nie wytrwał. :) Po wyrobieniu ciasta, wkładamy je od razu do foremki, tam wyrasta i gdy podwoi objętość (a dzieje się to dość szybko) wstawiamy do piekarnika i po niespełna pół godzinie mamy upieczony bardzo smaczny chlebek tostowy bez ulepszaczy, co w przypadku kupnego pieczywa tostowego rzadko się zdarza. :) Przepis znalazłam tutaj. Bardzo polecam.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
letniej wody | |
15 g | drożdży świeżych lub 7 g instant (używałam świeżych) |
1 łyżeczka | cukru (dałam 2 łyżeczki) |
soli | |
troszkę oleju do smarowania (użyłam 1 łyżeczkę) |
Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać cukier, wymieszać. Odstawić na chwilę, by dobrze się rozpuściły. Gdy są już dobrze rozpuszczone przelać całość do miski z mąką, dodać sól, wymieszać.
Robotem/mikserem (końcówką z hakiem) lub ręcznie dokładnie wyrobić ciasto (ja wyrabiam ciasto dosłownie kilka minut; ciasto wychodzi dość lepkie, ale zwarte).
Ciasto nasmarować z zewnątrz olejem i włożyć do foremki o wymiarach ok. 20 x 11 cm, wierzch wygładzić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godziny; ciasto powinno wypełnić całą foremkę).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 °C piekarnika i piec około 25 minut (na półce obok chleba postawić naczynko żaroodporne z wodą). Upieczony chleb wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby nie wysychał.
Smacznego :)