pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić 1 łyżką cukru z prawdziwą wanilią)
jajko (dałam rozmiar L)
mąki pszennej
proszku do pieczenia
120 g
cukierków M&M
Sposób przygotowania
Masło przełożyć do miski, dodać cukier, utrzeć mikserem na puszystą, jednolitą masę (jeśli zależy Wam na szybkim przygotowaniu ciasteczek, cukier można zmielić w blenderze lub młynku do kawy, wtedy szybciej połączy się z masłem w jednolitą puszystą masę).
Do masy maślanej dodać ekstrakt/pastę z wanilii i jajko, ponownie zmiksować aż masa będzie jednolita i puszysta.
Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać do masy maślano-jajecznej. Zmiksować do połączenia się składników.
Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Blachę wstawić na ok. 30 min. do lodówki, żeby kulki nieco się schłodziły i ciasto stężało. Po wyjęciu z lodówki każdą kulkę lekko spłaszczyć z wierzchu wewnętrzną częścią dłoni i powciskać M&M.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) i piec około 12-15 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić przez kilka minut na blasze, a następnie na kratce do studzenia.
Mięciutkie i lekko chrupiące ciasteczka o lekko karmelowym posmaku. Zasmakują nie tylko dzieciom. ;) Ciasteczka są ekspresowe i proste w przygotowaniu, więc zaledwie chwila pracy i można się cieszyć ich smakiem. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku lub puszce długo zachowują świeżość, choć istnieją male szanse, że będą musiały długo leżakować w puszce. ;)
Składniki:
Nowa grupa
Ilość
Składnik
masła w temperaturze pokojowej
drobnego cukru trzcinowego lub jasnego muscovado
pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić 1 łyżką cukru z prawdziwą wanilią)
Mięciutkie i lekko chrupiące ciasteczka o lekko karmelowym posmaku. Zasmakują nie tylko dzieciom. ;) Ciasteczka są ekspresowe i proste w przygotowaniu, więc zaledwie chwila pracy i można się cieszyć ich smakiem. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku lub puszce długo zachowują świeżość, choć istnieją male szanse, że będą musiały długo leżakować w puszce. ;)
Składniki
Nowa grupa
Ilość
Składnik
masła w temperaturze pokojowej
drobnego cukru trzcinowego lub jasnego muscovado
pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić 1 łyżką cukru z prawdziwą wanilią)
jajko (dałam rozmiar L)
mąki pszennej
proszku do pieczenia
120 g
cukierków M&M
Sposób przygotowania
Masło przełożyć do miski, dodać cukier, utrzeć mikserem na puszystą, jednolitą masę (jeśli zależy Wam na szybkim przygotowaniu ciasteczek, cukier można zmielić w blenderze lub młynku do kawy, wtedy szybciej połączy się z masłem w jednolitą puszystą masę).
Do masy maślanej dodać ekstrakt/pastę z wanilii i jajko, ponownie zmiksować aż masa będzie jednolita i puszysta.
Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać do masy maślano-jajecznej. Zmiksować do połączenia się składników.
Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Blachę wstawić na ok. 30 min. do lodówki, żeby kulki nieco się schłodziły i ciasto stężało. Po wyjęciu z lodówki każdą kulkę lekko spłaszczyć z wierzchu wewnętrzną częścią dłoni i powciskać M&M.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) i piec około 12-15 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić przez kilka minut na blasze, a następnie na kratce do studzenia.