Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 4
Konfitura z truskawek to esencja lata, którą można zatrzymać w słoiku i cieszyć się nią przez cały rok. Ta konfitura wyróżnia się intensywnym smakiem truskawek, który idealnie komponuje się z różnymi potrawami, od chleba po desery.
Wykonanie własnej konfitury z truskawek to nie tylko sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, ale również okazja do stworzenia czegoś wyjątkowego. Konfitura z truskawek to doskonały pomysł na prezent dla bliskich. Niezależnie od okazji, konfitura z truskawek z pewnością podniesie standard każdego śniadania czy deseru.
Ilość | Składnik |
---|---|
truskawek | |
cukru (regulować wg swojego smaku - można dodać więcej) | |
sok z połowy cytryny | |
200 g | białej czekolady |
wody |
Truskawki przebrać, powinny być ładne, nie pogniecione, najlepiej świeżo rwane. Dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek.
Owoce zasypać na ok. 4 godz. 1/3 cukru. W dużym garnku o grubym dnie zagotować wodę, wsypać pozostały cukier. Podgrzewać cały czas mieszając. Gdy cukier cały się rozpuści gotować syrop na wolnym ogniu.
Co jakiś czas sprawdzać gęstość syropu – nabrać łyżeczkę syropu, spuścić dosłownie kroplę na talerz, jeśli syrop będzie ciągnący, to znaczy, ze jest już odpowiednio gęsty, by dodać do niego truskawki.
Truskawki wraz z sokiem, który puściły dodawać partiami do gorącego syropu. Dodać sok z cytryny. Zwiększyć nieco ogień. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia. Lekko przestudzić i ponownie zagotować. W czasie gotowania zbierać powstałą pianę
Zagotowywać i zestawiać z ognia jeszcze kilka razy (gotowanie rozłożyć na dwa dni, drugiego dnia powtórzyć całą procedurę z gotowaniem i odstawianiem z ognia, do momentu, gdy owoce będą szkliste.
Na koniec dodać startą na dużych oczkach białą czekoladę, dokładnie wymieszać.
Konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoików, do wysokości 1 cm poniżej górnej krawędzi. Natychmiast zamknąć. Poddać pasteryzacji.
Smacznego :)