wiśni (poza sezonem mogą być mrożone lub z kompotu)
cukru
mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
Ilość
Składnik
mąki
zmielonych migdałów
cukru pudru
100 g
masy marcepanowej schłodzonej, startej na wiórki
roztopionego masła
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki (do wysokości 2-3 cm) tortownicy o śr. 22 cm. Spód ponakłuwać widelcem. Ciasto obciążyć suchym grochem, fasolą etc, w tym celu na ciasto wyłożyć delikatnie folię aluminiowa lub papier do wypieków i wysypać na nie groch lub fasolę, podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C.
Nadzienie:
Wiśnie umyć, odsączyć na papierowych ręcznikach, wydrylować, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut, żeby owoce puściły sok. Następnie poddusić wiśnie w rondelku przez kilka minut. Podduszone odsączyć na sicie nad miską, zachowując sok. Odlać 1 szklankę soku. Do oddzielnego naczynia odlać kilka łyżek soku (3-4 łyżki), przestudzić. W tych odlanych kilku łyżkach soku rozrobić mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Pozostały odlany sok (niepełna szklanka) ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i mąkę wymieszaną z sokiem, mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać wiśnie, cukier (ewentualnie dosłodzić, jeśli wiśnie byłyby wyjątkowo kwaśne). Przestudzić. Nadzienie wiśniowe wyłożyć na przestudzone ciasto.
Kruszonka:
Masło roztopić. Mąkę i mielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Dodać starty marcepan. Kruszoną posypać wierzch ciasta. Piec jeszcze 30-40 minut w temp. 180 °C. Ciasto studzić w tortownicy.
Smacznego :)
Kruche z wiśniami i migdalowo-marcepanowa kruszonka
Lubicie kruche ciasta? A kwaskowate wiśnie zatopione w takim cieście? A chrupiącą kruszonkę o smaku migdałów i marcepanu? Jeśli odpowiedzieliście twierdząco na powyższe pytania, to ciasto jest właśnie dla Was. :) U nas zniknęło niemalże zaraz po upieczeniu, tylu było na nie chętnych. :) I powiem Wam bez owijania w bawełnę i bez zbędnej kokieterii, że to jedno z najlepszych ciast kruchych jakie jadłam… samo ciasto kruche jest tak kruchusieńkie, że aż rozpływa się w ustach, a z dodatkiem masy wiśniowej i chrupiącej migdałowo-marcepanowej kruszonki to istne niebo w gębie. :) Bardzo, bardzo polecam!
Przepis własny.
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
cukru pudru
cukru z prawdziwą wanilią
proszku do pieczenia
zimnego masła
żółtka
ekstraktu z migdałów
Nadzienie:
Ilość
Składnik
600 g
wiśni (poza sezonem mogą być mrożone lub z kompotu)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
marta
2015-07-08 21:34:29
Czy kruszonka bez dodatku cukru wyjdzie odpowiednia? Marcepan jest slodki i nie chce zeby calosc wyszla zbyt slodka:-) pozdrawiam
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-07-09 12:08:22
Bez cukru będzie po prostu mniej słodka. Pozdrawiam
MonikaKolor
2014-01-13 19:33:13
Zrobiłam i zapewniam, że jest idealne. Dałam trochę mniej marcepanowej masy bo nie przepadam ale nie było wyraźnego posmaku. Wiśnie były ze słoika, nie z kompotu tylko takie zasypane cukrem i może trochę za dużo ich dałam (zdaniem rodziny) ALE BYŁO WYŚMIENITE
SlodkieFantazje
2013-08-12 21:23:37
@M -wiśnie z kompotu dobrze osączyć i pozostawić kompot w garnuszku. Odmierzyć 1 szklankę (250 ml) kompotu. Dalej postępować jak w przepisie, czyli mąkę rozrabiamy w kompocie, itd. Pozdrawiam serdecznie!
m
2013-08-12 20:33:29
moze glupie pytanie.. ale jak postąpić z wisniami z kompotu??
Madziorek
2013-08-04 15:25:49
Genialny przepis! Ciasto jest przepyszne, palce lizać :) Zniknęło w mgnieniu oka :D Przepis zapisuję "do ulubionych" :) POZDRAWIAM :)
as
2012-12-09 12:43:10
Ciasto jest rewelacyjne,wczoraj je pieklam i juz nie duzo zostalo:)
Angie
2012-08-02 06:30:46
Zrobiłam. Jest doskonałe!Pozdrawiam!
Jolanta Szyndlarewicz
2012-07-29 06:39:22
Wiśnie w moim sadzie już dośc dawno się skończyły, ale zapiszę sobie ten przepis na przyszły rok:) pozdrawiam
aga-aa
2012-07-28 23:23:16
ciasta z kruszonką należą do moich ulubionych :)
Angie
2012-07-27 06:50:32
Wygląda przepysznie!
Gosia
2012-07-27 05:21:42
wygląda obłędnie, nie dziwię się, że miało wielu amatorów :)
Kruche z wiśniami i migdalowo-marcepanowa kruszonka
Przygotowanie: 0 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 5
Opis
Lubicie kruche ciasta? A kwaskowate wiśnie zatopione w takim cieście? A chrupiącą kruszonkę o smaku migdałów i marcepanu? Jeśli odpowiedzieliście twierdząco na powyższe pytania, to ciasto jest właśnie dla Was. :) U nas zniknęło niemalże zaraz po upieczeniu, tylu było na nie chętnych. :) I powiem Wam bez owijania w bawełnę i bez zbędnej kokieterii, że to jedno z najlepszych ciast kruchych jakie jadłam… samo ciasto kruche jest tak kruchusieńkie, że aż rozpływa się w ustach, a z dodatkiem masy wiśniowej i chrupiącej migdałowo-marcepanowej kruszonki to istne niebo w gębie. :) Bardzo, bardzo polecam!
Przepis własny.
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
cukru pudru
cukru z prawdziwą wanilią
proszku do pieczenia
zimnego masła
żółtka
ekstraktu z migdałów
Nadzienie:
Ilość
Składnik
600 g
wiśni (poza sezonem mogą być mrożone lub z kompotu)
cukru
mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
Ilość
Składnik
mąki
zmielonych migdałów
cukru pudru
100 g
masy marcepanowej schłodzonej, startej na wiórki
roztopionego masła
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki (do wysokości 2-3 cm) tortownicy o śr. 22 cm. Spód ponakłuwać widelcem. Ciasto obciążyć suchym grochem, fasolą etc, w tym celu na ciasto wyłożyć delikatnie folię aluminiowa lub papier do wypieków i wysypać na nie groch lub fasolę, podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C.
Nadzienie:
Wiśnie umyć, odsączyć na papierowych ręcznikach, wydrylować, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut, żeby owoce puściły sok. Następnie poddusić wiśnie w rondelku przez kilka minut. Podduszone odsączyć na sicie nad miską, zachowując sok. Odlać 1 szklankę soku. Do oddzielnego naczynia odlać kilka łyżek soku (3-4 łyżki), przestudzić. W tych odlanych kilku łyżkach soku rozrobić mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Pozostały odlany sok (niepełna szklanka) ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i mąkę wymieszaną z sokiem, mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać wiśnie, cukier (ewentualnie dosłodzić, jeśli wiśnie byłyby wyjątkowo kwaśne). Przestudzić. Nadzienie wiśniowe wyłożyć na przestudzone ciasto.
Kruszonka:
Masło roztopić. Mąkę i mielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Dodać starty marcepan. Kruszoną posypać wierzch ciasta. Piec jeszcze 30-40 minut w temp. 180 °C. Ciasto studzić w tortownicy.