Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki i skórkę cytrynową wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Krem cytrynowy:
Serek mascarpone ubić razem z kremówką, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać resztę składników kremu, wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
Całość:
Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć herbatą. Wyłożyć na niego 1/2 kremu, przykryć drugim blatem. Nasączyć kolejny blat, wyłożyć pozostały krem. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć.
Ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno, ok. 1/3 rozsmarować na ściankach tortu. Przykleić do śmietanowych ścianek małe pokrojone na drobne kawałki beziki.
Na wierzch toru wyłożyć lemon curd. Rozsmarować i wyrównać powierzchnię. Udekorować bitą śmietaną wg uznania.
Smacznego :)
Tort z kremem cytrynowym i lemon curd
Przyg: 90 minPieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 14
Tym razem chciałam się z Wami podzielić przepisem na orzeźwiający tort cytrynowy. Kila dni temu na facebook’u stuknęła nam okrągła liczba i obiecałam Wam z tej okazji torcik. Większość z Was...
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Aga
2018-01-20 11:44:17
Moja torcik imieninowy
Ocia
2017-11-20 09:43:48
Robiłam, wyszedł pyszka, mocno cytrynowy, ale nie kwaśny. A bezy świetnie sie komponowały z całością.
Basia
2017-04-11 09:28:04
Witam. właśnie planuje zrobić torcik. chciałabym tylko zapytać czy Lemon curd moge dac gdzieś do środka tortu? nic się tam nie stanie? Wierzch będzie zrobiony masą cukrową, A koniecznie chciałabym użyć tego Lemon curd. I jeszcze jedno, gdzieś słyszałam że masa cukrowa nie lubi się z masą cytrynową, zastanawiam się czy to dobry pomysł, by dekorowac go w ten sposób, pozdrawiam. PS. Torcik piękny 😊😊
Asiula
2014-11-12 16:32:45
Czy te beziki można dać w środek tortu-nie zmiękną?? Chciałabym obłożyć tort masą cukrową, a zależy mi na bezach w środku.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-11-13 10:51:58
Mogą zmięknąć od kremu. No chyba, że tort będzie spożywany dość szybko po przygotowaniu, wtedy jest szansa, że nie zdążą rozmięknąć. Ważne, żeby beziki były dobrze wysuszone i mocno chrupiące, wtedy dłużej wytrzymają. Pozdrawiam
Madeleine
2014-01-12 12:09:07
Tort wyszedł super :)Smak świetny, nie za słodki, a cytryna nadawała orzeźwienia. Biszkopt urósł tak jak chciałam, ale na wszelki wypadek dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia (jakoś bez się bałam)To mój pierwszy tort taki z prawdziwego wydarzenia :DPolecam serdecznie
SlodkieFantazje
2013-11-12 09:47:45
@ - Myślę, że z migdałowym krokantem będzie pysznie. :)
Kwiotek
2013-11-11 22:44:54
Małe pytanie...jesli zamiast bezików dodałabym migdałowy krokant? Byłoby pysznie?? :) aha tort zamierzam zrobić limonkowy i bardzo mi zalezy, by coś chrupało w środku, a całość nie była mdła :)
SlodkieFantazje
2012-11-25 09:43:52
@Ewa - Jak najbardziej bezy można zastąpić bitą śmietaną i ogólnie każdym kremem na bazie kremówki. Można zrobić więcej kremu cytrynowego (tego, któtym tort jest przełożony) i nim udekorować boki. Serek mascarpone jest ogólnie dostępny w sklepie, jeśli jednak nigdzie go nie znajdziesz to można zamaist niego użyć po prostu samej kremówki. Pozdrawiam
Ewa
2012-11-25 08:13:18
czym mogę zastąpić mascarpone.? bo nie kupie go w sklepie bo nie ma... czy mogę go sama zrobić.? czy jest to marcepan.?
Ewa
2012-11-25 08:08:34
nie lubię bez czy mogła bym ozdobić tort np. śmietaną kremówką lub bitą śmietaną.? a może ty coś polecasz jakiś krem którym mogłabym ozdobić tort.. bo ja mam takie specjalne foremki do kremu i dzięki nim mogę robić różne wzory.. to jak.? :P
Wiki
2012-10-25 09:58:06
Cała rodzina jednogłośnie stwierdziła, że to najlepszy tort jaki kiedykolwiek jedli, mistrzostwo świata. Dzięki za wspaniały przepis!
SlodkieFantazje
2012-10-09 08:34:09
@Nenyanan - kremówkę dolewamy do mascarpone i razem ubijamy. :) dziękuję serdecznie za miłe słowa :)
Nenyanan
2012-10-09 05:39:10
Mam pytanie odnośnie kremu: czy śmietanę kremówkę najpierw ubijamy z potem łączymy z mascarpone, czy płynną wlewamy do mascarpone i wtedy mieszamy? Z góry dziękuję za odpowiedź :-) Ten blog jest wspaniały :-D
Jolanta Szyndlarewicz
2012-10-05 08:03:18
wyglada naprawdę obłędnie:)
Aga
2012-10-04 09:58:04
Kasiu wygląda wspaniale, coś czuję, że szybko go wypróbuję. :)
Catherine
2012-10-04 09:27:58
Wspaniała Cytrynowa Słodka Fantazja!Kasiu... Gratuluję okragłej Rocznicy i życzę dalszego powodzenia, sukcesów i radości z prowadzenia bloga;)Ja z przyjemnością tu zaglądam;)Tort wpisuje na moją listę z kategorii- "do upieczenia";)Dziękuję ze JESTEŚ:)))Pozdrawiam serdecznie!
Majana
2012-10-03 17:14:08
Jest taki piękny! Bardzo mi się podoba. Moje smaki, uwielbiam cytrynowe wypieki, a torty tym bardziej.Uściski:*
asieja
2012-10-03 16:36:44
słodko kwaśne jest cudne
Monica
2012-10-03 10:31:40
W takim razie wszystkiego najlepszego! :)Ja jestem z początku października i właśnie się zastanawiałam jaki tort upiec, Twój będzie wzięty pod uwagę :)Pozdrawiam serdecznie!
moje pasje
2012-10-03 08:43:05
on wygląda absolutnie obłędnie!!!! Mam w domu jednego miłośnika cytryn.. oj.... muszę go zrobić :) Pozdrawiam cieplutko :)
Basia
2012-10-03 08:17:10
Popełniłam kiedyś bardzo podobny tort, choć masą był lemon curd domowej roboty, zapraszam :-)Twój wygląda obłędnie!Pozdrawiam serdecznie!
Tym razem chciałam się z Wami podzielić przepisem na orzeźwiający tort cytrynowy. Kila dni temu na facebook’u stuknęła nam okrągła liczba i obiecałam Wam z tej okazji torcik. Większość z Was...
Składniki
Biszkopt:
Ilość
Składnik
jajek
cukru
mąki pszennej tortowej
mąki ziemniaczanej
skórka starta z 1/2 cytryny
Krem cytrynowy:
Ilość
Składnik
700 g
mascarpone
śmietanki kremówki 30%
cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
domowego lemon card (opcjonalnie)
Do nasączenia:
Ilość
Składnik
przestudzonej herbaty z cytryną i cukrem
Dodatkowo do dekoracji i obłożenia:
Ilość
Składnik
350 g
domowego lemon curd
śmietanki kremówki 30%
cukru pudru
beziki
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki i skórkę cytrynową wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Krem cytrynowy:
Serek mascarpone ubić razem z kremówką, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać resztę składników kremu, wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
Całość:
Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć herbatą. Wyłożyć na niego 1/2 kremu, przykryć drugim blatem. Nasączyć kolejny blat, wyłożyć pozostały krem. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć.
Ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno, ok. 1/3 rozsmarować na ściankach tortu. Przykleić do śmietanowych ścianek małe pokrojone na drobne kawałki beziki.
Na wierzch toru wyłożyć lemon curd. Rozsmarować i wyrównać powierzchnię. Udekorować bitą śmietaną wg uznania.