Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 30 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 20x30 cm
Jeśli myślisz, że tarta z truskawkami nie może być lepsza, to moja wersja z mascarpone i kakaowym spodem z pewnością Cię zaskoczy. Ta tarta z truskawkami i mascarpone to połączenie klasycznej słodyczy truskawek z kremową głębią mascarpone, wszystko na intensywnie czekoladowym spodzie.
Moja tarta z truskawkami i mascarpone to idealny wybór na każdą okazję. Soczyste truskawki i kremowe mascarpone tworzą niezapomnianą kompozycję smaków, a kakaowy spód dodaje deserowi wyjątkowego charakteru.
Jeśli chcesz zaimponować swoim gościom, tarta z truskawkami i mascarpone jest strzałem w dziesiątkę. Nie tylko wygląda efektownie, dzięki kontrastowi między czerwonymi truskawkami a białym mascarpone, ale również smakuje wyśmienicie.
Co więcej, przygotowanie tej tarty z truskawkami i mascarpone jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników i odrobina czasu, aby stworzyć ten wyjątkowy deser.
Nie czekaj więc dłużej i zaskocz swoich bliskich tym wyjątkowym deserem. Tarta z truskawkami i mascarpone na kakaowym spodzie to gwarancja sukcesu na każdej imprezie, zarówno tej eleganckiej, jak i w luźniejszym gronie.
Więc jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, ale jednocześnie prostego w przygotowaniu, moja tarta z truskawkami i mascarpone jest idealnym wyborem. Smacznego!
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g | masła, zimnego |
cukru pudru | |
mąki pszennej | |
kakao | |
żółtka z dużych jajek |
Ilość | Składnik |
---|---|
serka mascarpone | |
śmietanki kremówki | |
cukru pudru | |
ekstraktu z wanilii lub innego ulubionego aromatu (można pominąć) |
Ilość | Składnik |
---|---|
suchy groch/kasza jęczmienna/pęczak etc. (ok. 0,5 kg) lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta | |
truskawek | |
galaretka truskawkowa |
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto (zamiast ręcznie można w robocie końcówką w kształcie haka).* Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 0,5 godziny.
Formę nasmarować masłem, jeśli używamy ceramicznej warto dodatkowo oprószyć ja mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na placek wielkości formy (u mnie prostokątna forma do tarty o wym. 30 x 20 cm**). Ciasto powinno mieć grubość ok. 5 mm. Wyłożyć nim spód i boki formy, dokładnie dociskając, by ciasto dobrze trzymało się boków. Wystające ponad formę brzegi przyciąć nożem. Ciasto ponownie schłodzić przez około 20-30 min. Schłodzone wyjąć z lodówki, wyłożyć na nim zmiękczony w dłoniach papier do pieczenia i wysypać na niego suchy groch lub kaszę.
Wstawić do nagrzanego do 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) piekarnika piec około 20 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć z niego papier do wypieków razem z obciążeniem i dalej piec około 10-15 minut aż ciasto dokładnie się upiecze (trzeba uważać, żeby nie przesadzić z czasem pieczenia, bo brzegi mogą nam się zbyt mocno przypiec).
Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika, wystudzić w formie.
Krem:
Serek i śmietankę ubić razem na sztywny, puszysty krem. Na koniec dodać cukier puder i ekstrakt/aromat, wymieszać na wolniejszych obrotach miksera.
Całość:
Truskawki umyć, odszypułkować.
Galaretkę przygotować wg opisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 400 ml. Wystudzić i wstawić do lodówki by zaczęła tężeć.
Na wystudzone ciasto wyłożyć krem, wierzch wygładzić (wykładamy tyle kremy by zmieściła się jeszcze galaretka; jeśli użyjemy mniejszej formy wtedy może się okazać, zę kremu jest za dużo, lepiej nie wykładać na siłę całego, bo może się okazać, ze miejsca na galaretkę już nie będzie ;)).
Na wierzchu ułożyć truskawki. Zalać je tężejącą galaretką -powinna być jeszcze lekko płynna, ale już znacznie gęściejsza przypominająca w konsystencji rzadki kisiel (to ważne, szczególnie jeśli zostało nam mało miejsca na galaretkę – rzadka zwyczajnie wypłynie nam poza ciasto.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)
*ciasto kruche wyrabiane zbyt długo twardnieje, trzeba więc sprawnie je wyrabiać i nie ogrzewać zbytnio dłońmi
**można zastąpić okrągłą o śr. 26-28 cm