Bardzo popularny krem , który różni się od masy śmietankowej dodatkiem mascarpone. Śmietankę ubijamy razem z serkiem, a na końcu, gdy masa jest już sztywna dodajemy cukier puder, inne dodatki smakowe i aromat. Taki krem jest bardziej zwarty i gęściejszy niż masa śmietankowa, ale też mniej puszysty. Świetnie sprawdza się do przekładania tortów i dekorowania (jest stabilniejszy i trwalszy niż masa śmietanowa). Smak i aromat można wzbogacać dowolnymi dodatkami. Jeśli zależy nam, by krem był bardzo zwarty i sztywny dajemy 2 porcje mascarpone na jedną porcje śmietanki. Krem o takiej konsystencji świetnie sprawdza się do przekładania i dekorowania tortów, które muszą dłużej postać, bo bardzo dobrze się z nim pracuje i jest stosunkowo trwały.
Jeśli chcemy by masa była delikatniejsza i bardziej puszysta proporcje zmieniamy na 1:1.
Przepisy na torty z wykorzystaniem tego kremu znajdziecie m.in. tutaj, tutaj i tutaj. Babeczki udekorowane tym kremem znajdziecie m. in. tutaj, tutaj i tu.
Ps. to jeden z moich ulubionych kremów do tortów i babeczek. ;)
Brak danych.