KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Mini serniczki dyniowe

Przyg: 25 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 16
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
zm_IMG_1431.jpg

Składniki:

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g ciasteczek owsianych słodzonych ksylitolem lub erytrotolem
    masła lub oleju kokosowego
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu półtłustego, zmielonego (może być wiaderkowy)
    250 g puree z dyni
    jajka
    mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej (u mnie Real THAI)
    zmielonego ksylitolu (mozna zastąpić erytrotolem lub kilkoma łyżkami miod)
    skrobi ziemniaczanej
    pasty z wanilii
    cynamonu
    skórka starta z 1/2 sparzonej dużej pomarańczy lub z 1 małej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietanki koksowej (u mnie z firmy Real THAI)
    ksylitolu
    szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

Spód:
Ciasteczka zblendować na pył lub rozgnieść wałkiem na proszek. Masło/olej kokosowy roztopić, dodać do ciasteczek, wymieszać i wyłożyć nimi dno każdej foremki. Schłodzić.

Masa serowa:
Zmielony ser przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki masy serowej, zmiksować na średnich obrotach na jednolitą gładka masę. Rozlać do foremek na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 °C (grzanie góra/dół) i piec około 20 minut (aż wierzch serniczków będzie zupełnie ścięty). Przestudzić w uchylnym piekarniku. Wystudzone schłodzić przez 2-3 godziny.

Wierzch:
Śmietankę kokosową ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać ksylitol (najlepiej zmielony na puder), zmiksować. Masę śmietanową przełożyć do worka cukierniczego i udekorować wierzch serniczków, oprószyć cynamonem.

Smacznego :)

Przyg: 25 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 16
Serniczki, które zniknęły u nas w mgnieniu oka. Wilgotna, jedwabiście kremowa, dyniowa masa, z przyjemną nutą cynamonu i aromatem skórki z pomarańczy. Z puszystą kremową kołderką, na chrupiącym owsianym spodzie. Myślę, że zasmakują nawet tym z Was, którzy nie przepadają za dynią. Dodatkowo, jeśli macie gotowe puree dyniowe, wtedy ich przygotowanie będzie ekspresowe i banalnie proste. PS. A jeśli nie macie takowego puree zerknijcie tutaj, jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut (oczywiście nie wliczając czasu pieczenia). :)
zm_IMG_1406.jpg zm_IMG_1436.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz

Mini serniczki dyniowe

Mini serniczki dyniowe

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 16

Opis

Serniczki, które zniknęły u nas w mgnieniu oka. Wilgotna, jedwabiście kremowa, dyniowa masa, z przyjemną nutą cynamonu i aromatem skórki z pomarańczy. Z puszystą kremową kołderką, na chrupiącym owsianym spodzie. Myślę, że zasmakują nawet tym z Was, którzy nie przepadają za dynią. Dodatkowo, jeśli macie gotowe puree dyniowe, wtedy ich przygotowanie będzie ekspresowe i banalnie proste. PS. A jeśli nie macie takowego puree zerknijcie tutaj, jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut (oczywiście nie wliczając czasu pieczenia). :)

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g ciasteczek owsianych słodzonych ksylitolem lub erytrotolem
    masła lub oleju kokosowego
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu półtłustego, zmielonego (może być wiaderkowy)
    250 g puree z dyni
    jajka
    mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej (u mnie Real THAI)
    zmielonego ksylitolu (mozna zastąpić erytrotolem lub kilkoma łyżkami miod)
    skrobi ziemniaczanej
    pasty z wanilii
    cynamonu
    skórka starta z 1/2 sparzonej dużej pomarańczy lub z 1 małej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietanki koksowej (u mnie z firmy Real THAI)
    ksylitolu
    szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

Spód:
Ciasteczka zblendować na pył lub rozgnieść wałkiem na proszek. Masło/olej kokosowy roztopić, dodać do ciasteczek, wymieszać i wyłożyć nimi dno każdej foremki. Schłodzić.

Masa serowa:
Zmielony ser przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki masy serowej, zmiksować na średnich obrotach na jednolitą gładka masę. Rozlać do foremek na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 °C (grzanie góra/dół) i piec około 20 minut (aż wierzch serniczków będzie zupełnie ścięty). Przestudzić w uchylnym piekarniku. Wystudzone schłodzić przez 2-3 godziny.

Wierzch:
Śmietankę kokosową ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać ksylitol (najlepiej zmielony na puder), zmiksować. Masę śmietanową przełożyć do worka cukierniczego i udekorować wierzch serniczków, oprószyć cynamonem.

Smacznego :)