ciasteczek owsianych słodzonych ksylitolem lub erytrotolem
masła lub oleju kokosowego
Masa serowa:
Ilość
Składnik
twarogu półtłustego, zmielonego (może być wiaderkowy)
250 g
puree z dyni
jajka
mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej (u mnie Real THAI)
zmielonego ksylitolu (mozna zastąpić erytrotolem lub kilkoma łyżkami miod)
skrobi ziemniaczanej
pasty z wanilii
cynamonu
skórka starta z 1/2 sparzonej dużej pomarańczy lub z 1 małej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
śmietanki koksowej (u mnie z firmy Real THAI)
ksylitolu
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
Spód:
Ciasteczka zblendować na pył lub rozgnieść wałkiem na proszek. Masło/olej kokosowy roztopić, dodać do ciasteczek, wymieszać i wyłożyć nimi dno każdej foremki. Schłodzić.
Masa serowa:
Zmielony ser przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki masy serowej, zmiksować na średnich obrotach na jednolitą gładka masę. Rozlać do foremek na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 °C (grzanie góra/dół) i piec około 20 minut (aż wierzch serniczków będzie zupełnie ścięty). Przestudzić w uchylnym piekarniku. Wystudzone schłodzić przez 2-3 godziny.
Wierzch:
Śmietankę kokosową ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać ksylitol (najlepiej zmielony na puder), zmiksować. Masę śmietanową przełożyć do worka cukierniczego i udekorować wierzch serniczków, oprószyć cynamonem.
Serniczki, które zniknęły u nas w mgnieniu oka. Wilgotna, jedwabiście kremowa, dyniowa masa, z przyjemną nutą cynamonu i aromatem skórki z pomarańczy. Z puszystą kremową kołderką, na chrupiącym owsianym spodzie. Myślę, że zasmakują nawet tym z Was, którzy nie przepadają za dynią. Dodatkowo, jeśli macie gotowe puree dyniowe, wtedy ich przygotowanie będzie ekspresowe i banalnie proste. PS. A jeśli nie macie takowego puree zerknijcie tutaj, jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut (oczywiście nie wliczając czasu pieczenia). :)
Składniki:
Spód:
Ilość
Składnik
150 g
ciasteczek owsianych słodzonych ksylitolem lub erytrotolem
masła lub oleju kokosowego
Masa serowa:
Ilość
Składnik
twarogu półtłustego, zmielonego (może być wiaderkowy)
250 g
puree z dyni
jajka
mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej (u mnie Real THAI)
zmielonego ksylitolu (mozna zastąpić erytrotolem lub kilkoma łyżkami miod)
skrobi ziemniaczanej
pasty z wanilii
cynamonu
skórka starta z 1/2 sparzonej dużej pomarańczy lub z 1 małej
Serniczki, które zniknęły u nas w mgnieniu oka. Wilgotna, jedwabiście kremowa, dyniowa masa, z przyjemną nutą cynamonu i aromatem skórki z pomarańczy. Z puszystą kremową kołderką, na chrupiącym owsianym spodzie. Myślę, że zasmakują nawet tym z Was, którzy nie przepadają za dynią. Dodatkowo, jeśli macie gotowe puree dyniowe, wtedy ich przygotowanie będzie ekspresowe i banalnie proste. PS. A jeśli nie macie takowego puree zerknijcie tutaj, jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut (oczywiście nie wliczając czasu pieczenia). :)
Składniki
Spód:
Ilość
Składnik
150 g
ciasteczek owsianych słodzonych ksylitolem lub erytrotolem
masła lub oleju kokosowego
Masa serowa:
Ilość
Składnik
twarogu półtłustego, zmielonego (może być wiaderkowy)
250 g
puree z dyni
jajka
mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej (u mnie Real THAI)
zmielonego ksylitolu (mozna zastąpić erytrotolem lub kilkoma łyżkami miod)
skrobi ziemniaczanej
pasty z wanilii
cynamonu
skórka starta z 1/2 sparzonej dużej pomarańczy lub z 1 małej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
śmietanki koksowej (u mnie z firmy Real THAI)
ksylitolu
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
Spód:
Ciasteczka zblendować na pył lub rozgnieść wałkiem na proszek. Masło/olej kokosowy roztopić, dodać do ciasteczek, wymieszać i wyłożyć nimi dno każdej foremki. Schłodzić.
Masa serowa:
Zmielony ser przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki masy serowej, zmiksować na średnich obrotach na jednolitą gładka masę. Rozlać do foremek na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 °C (grzanie góra/dół) i piec około 20 minut (aż wierzch serniczków będzie zupełnie ścięty). Przestudzić w uchylnym piekarniku. Wystudzone schłodzić przez 2-3 godziny.
Wierzch:
Śmietankę kokosową ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać ksylitol (najlepiej zmielony na puder), zmiksować. Masę śmietanową przełożyć do worka cukierniczego i udekorować wierzch serniczków, oprószyć cynamonem.