ulubionego cappuccino dobrej jakości (można dać więcej, jeśli preferujecie bardziej kawowy smak)
cukru pudru (można mniej więcej, w zależności od upodobań smakowych)
Do nasączenia:
Ilość
Składnik
naparu z kawy dobrej jakości
likieru Amaretto (można mniej lub więcej, w zależności od tego jak bardzo chcecie wyczuwać w cieście smak alkoholu
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
kilka łyżek kakao do oprószenia poszczególnych warstw
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta łyżką.
Dno prostokątnej tortownicy o wymiarach ok. 28 na 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Zamiast tortownicy można użyć formy o takich samych wymiarach, wtedy natłuszczamy ją cienka warstwa masła i wykładamy ją całą papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 - 170 ºC (grzanie góra/dół) około 30-40 minut (do suchego patyczka).
UWAGA: Dla ułatwienia sobie pracy, blaty biszkoptowe można upiec osobno, dzieląc podane proporcje na 3 i skracając czas pieczenia do ok. 12- 15 minut. Czyli ciasto przygotowujemy tylko na dany blat, który się będzie w danej chwili piekł, nie z całości, bo surowe ciasto na biszkopt nie możne czekać (piana opadnie). Wyjątek stanowi sytuacja, w której macie trzy jednakowe formy o podanej wyżej wielkości, wtedy można przygotować całe ciasto i rozłożyć je po równo do trzech form i piec wszystkie razem z termoobiegiem.
Upieczony biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Przestudzony wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od tortownicy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Jeśli piekliście w formie bez zdejmowanych boków wtedy wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy razem z papierem i delikatnie od niego oddzielamy.
Jeśli całość piekliście w jednej tortownicy wystudzony biszkopt trzeba przekroić wzdłuż na trzy blaty.
Mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietankę, ubić na sztywny krem. Dodać cukier puder i cappuccino i zmiksować do połączenia się składników. Spróbować masy, w razie czego dosłodzić lub dodać cappuccino, zgodnie z upodobaniami.
Całość:
Dolny blat ułożyć na paterze/tacy, naponczować, oprószyć kakao, wyłożyć dość cienką warstwę kremu (1/4 kremu), wygładzić, ponownie oprószyć kakao. Przykryć drugim blatem, nasączyć go kawą, oprószyć kakao, wyłożyć kolejną warstwę kremu, wierzch wygładzić, oprószyc kakao. Przykryć ostatnią warstwą ciasta, naponczować. Pozostały krem, przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy z okrągłą końcówką, wyciskając kleksy kremu, ozdobić wierzch ciasta. Na koniec wierzch oprószyć kakao. Schłodzić.
Jedna z wariacji na temat tiramisu. Małe biszkopty zastępujemy tu wcześniej upieczonymi blatami biszkoptowymi, podobnie jak w wersji klasycznej nasączonymi naparem z kawy i Amaretto. Krem przygotowujemy podobnie jak w oryginale na bazie mascarpone, ale nie dodajemy do niego żółtek tudzież całych jajek, zastępujemy je kremówką, a smak wzbogacamy sypkim cappuccino (ważne, żeby było jak najlepszej jakości). Poszczególne warstwy oprószamy kakao i gotowe. Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodowce lub na następny dzień. Jest wtedy jedwabiście gładkie, kremowe i baaardzo wilgotne. Ale równie dobrze można nasączyć je odrobinę mocniej i przygotować tuż przed podaniem. Warto tylko upiec sobie wcześniej blaty biszkoptowe. Można też przygotować całość z dodatkiem podłużnych biszkoptów (ciastek). Warstwy deseru nie będą wtedy wprawdzie wyglądały tak idealnie równiutko, ale w smaku będzie równie pyszne. A przygotowanie zajmie Wam jeszcze mniej czasu. A jeśli szukacie przepisu na klasyczne, oryginalne włoskie tiramisu, to zapraszam tutaj.
Składniki:
Biszkopt:
Ilość
Składnik
jajek
cukru
mąki pszennej
mąki ziemniaczanej
Krem:
Ilość
Składnik
500 g
schłodzonego mascarpone
mocno schłodzonej śmietanki kremówki
ulubionego cappuccino dobrej jakości (można dać więcej, jeśli preferujecie bardziej kawowy smak)
cukru pudru (można mniej więcej, w zależności od upodobań smakowych)
Do nasączenia:
Ilość
Składnik
naparu z kawy dobrej jakości
likieru Amaretto (można mniej lub więcej, w zależności od tego jak bardzo chcecie wyczuwać w cieście smak alkoholu
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
kilka łyżek kakao do oprószenia poszczególnych warstw
Jedna z wariacji na temat tiramisu. Małe biszkopty zastępujemy tu wcześniej upieczonymi blatami biszkoptowymi, podobnie jak w wersji klasycznej nasączonymi naparem z kawy i Amaretto. Krem przygotowujemy podobnie jak w oryginale na bazie mascarpone, ale nie dodajemy do niego żółtek tudzież całych jajek, zastępujemy je kremówką, a smak wzbogacamy sypkim cappuccino (ważne, żeby było jak najlepszej jakości). Poszczególne warstwy oprószamy kakao i gotowe. Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodowce lub na następny dzień. Jest wtedy jedwabiście gładkie, kremowe i baaardzo wilgotne. Ale równie dobrze można nasączyć je odrobinę mocniej i przygotować tuż przed podaniem. Warto tylko upiec sobie wcześniej blaty biszkoptowe. Można też przygotować całość z dodatkiem podłużnych biszkoptów (ciastek). Warstwy deseru nie będą wtedy wprawdzie wyglądały tak idealnie równiutko, ale w smaku będzie równie pyszne. A przygotowanie zajmie Wam jeszcze mniej czasu. A jeśli szukacie przepisu na klasyczne, oryginalne włoskie tiramisu, to zapraszam tutaj.
Składniki
Biszkopt:
Ilość
Składnik
jajek
cukru
mąki pszennej
mąki ziemniaczanej
Krem:
Ilość
Składnik
500 g
schłodzonego mascarpone
mocno schłodzonej śmietanki kremówki
ulubionego cappuccino dobrej jakości (można dać więcej, jeśli preferujecie bardziej kawowy smak)
cukru pudru (można mniej więcej, w zależności od upodobań smakowych)
Do nasączenia:
Ilość
Składnik
naparu z kawy dobrej jakości
likieru Amaretto (można mniej lub więcej, w zależności od tego jak bardzo chcecie wyczuwać w cieście smak alkoholu
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
kilka łyżek kakao do oprószenia poszczególnych warstw
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta łyżką.
Dno prostokątnej tortownicy o wymiarach ok. 28 na 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Zamiast tortownicy można użyć formy o takich samych wymiarach, wtedy natłuszczamy ją cienka warstwa masła i wykładamy ją całą papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 - 170 ºC (grzanie góra/dół) około 30-40 minut (do suchego patyczka).
UWAGA: Dla ułatwienia sobie pracy, blaty biszkoptowe można upiec osobno, dzieląc podane proporcje na 3 i skracając czas pieczenia do ok. 12- 15 minut. Czyli ciasto przygotowujemy tylko na dany blat, który się będzie w danej chwili piekł, nie z całości, bo surowe ciasto na biszkopt nie możne czekać (piana opadnie). Wyjątek stanowi sytuacja, w której macie trzy jednakowe formy o podanej wyżej wielkości, wtedy można przygotować całe ciasto i rozłożyć je po równo do trzech form i piec wszystkie razem z termoobiegiem.
Upieczony biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Przestudzony wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od tortownicy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Jeśli piekliście w formie bez zdejmowanych boków wtedy wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy razem z papierem i delikatnie od niego oddzielamy.
Jeśli całość piekliście w jednej tortownicy wystudzony biszkopt trzeba przekroić wzdłuż na trzy blaty.
Mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietankę, ubić na sztywny krem. Dodać cukier puder i cappuccino i zmiksować do połączenia się składników. Spróbować masy, w razie czego dosłodzić lub dodać cappuccino, zgodnie z upodobaniami.
Całość:
Dolny blat ułożyć na paterze/tacy, naponczować, oprószyć kakao, wyłożyć dość cienką warstwę kremu (1/4 kremu), wygładzić, ponownie oprószyć kakao. Przykryć drugim blatem, nasączyć go kawą, oprószyć kakao, wyłożyć kolejną warstwę kremu, wierzch wygładzić, oprószyc kakao. Przykryć ostatnią warstwą ciasta, naponczować. Pozostały krem, przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy z okrągłą końcówką, wyciskając kleksy kremu, ozdobić wierzch ciasta. Na koniec wierzch oprószyć kakao. Schłodzić.