Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać mąkę i wymieszać. Ciągle mieszając dodać roztopione mało, stopniowo cukier i mleko. Wanilię rozciąć wzdłuż i wyskrobać z niej ziarenka, dodać do ciasta. Na koniec dodać łyżkę wódki wiśniowej.
Wysmarować naczynie żaroodporne (jedno o śr. 20 cm i głębokości oko 4-5 cm) lub 4-5 małych kokilek). Na spodzie ułożyć wiśnie, które zalewamy ciastem.
Piec 10 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C. I piec jeszcze około 20-25 minut do suchego patyczka. Posypać ciasto cukrem lub płatkami migdałów i odstawić na kilka minut do lekkiego przestudzenia.
Clafoutis to francuski deser z owocami, najczęściej z wiśniami lub czereśniami. Zaleca się, by owoców nie pozbawiać pestek, dzięki czemu ciasto nabiera dodatkowo migdałowego aromatu. Ciasto w konsystencji i smaku przypomina nieco ciasto naleśnikowe, ale jednak różnica jest dość mocno wyczuwalna. Zdecydowanie nie jest to ciasto puszyste, raczej zbite, wilgotne i nieco maślane. Tak czy owak, pyszne, idealnie słodkie i cudownie komponuje się z wiśniami. Smakuje zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Wspaniały i prosty przepis M. Roux’a. Na pewno będę do niego wracać. Polecam :)
Clafoutis to francuski deser z owocami, najczęściej z wiśniami lub czereśniami. Zaleca się, by owoców nie pozbawiać pestek, dzięki czemu ciasto nabiera dodatkowo migdałowego aromatu. Ciasto w konsystencji i smaku przypomina nieco ciasto naleśnikowe, ale jednak różnica jest dość mocno wyczuwalna. Zdecydowanie nie jest to ciasto puszyste, raczej zbite, wilgotne i nieco maślane. Tak czy owak, pyszne, idealnie słodkie i cudownie komponuje się z wiśniami. Smakuje zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Wspaniały i prosty przepis M. Roux’a. Na pewno będę do niego wracać. Polecam :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
jajka
mąki
masła
cukru
zimnego mleka
1
laska wanilii
wódki wiśniowej (opcjonalnie)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
350 g
dojrzałych wiśni
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać mąkę i wymieszać. Ciągle mieszając dodać roztopione mało, stopniowo cukier i mleko. Wanilię rozciąć wzdłuż i wyskrobać z niej ziarenka, dodać do ciasta. Na koniec dodać łyżkę wódki wiśniowej.
Wysmarować naczynie żaroodporne (jedno o śr. 20 cm i głębokości oko 4-5 cm) lub 4-5 małych kokilek). Na spodzie ułożyć wiśnie, które zalewamy ciastem.
Piec 10 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C. I piec jeszcze około 20-25 minut do suchego patyczka. Posypać ciasto cukrem lub płatkami migdałów i odstawić na kilka minut do lekkiego przestudzenia.