Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
białego tłustego twarogu | |
cukru (w oryginale 1/2 szklanki) | |
szczypta soli | |
cukru z prawdziwą wanilią | |
kwaśnej śmietany (w oryginale 250 ml) | |
żółtka ze średnich lub małych jajek | |
sody oczyszczonej | |
octu |
Mąkę przesiać, ser przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, bardzo dobrze posiekać i wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać kółka a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Usmażone posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Będzie już nieco karnawałowo - najwyższa pora :), a dodatkowo szybko i bardzo smacznie. Lubicie oponki? Jeśli tak, to jest szansa, że dzięki temu przepisowi polubicie je jeszcze bardziej, a jeśli nie, to być może właśnie dzisiaj je polubicie. :) Ja nie byłam ogromną fanką oponek, ale po spróbowaniu tych, zmieniłam zdanie. Są bardzo delikatne, puszyste, mięciutkie, wprost rozpływają się w ustach. Mój mąż bardzo szybko przyszedł po dokładkę i nie mógł się od nich oderwać. :) Dodatkowo te były szczególne, bo wszystkie kółeczka – małe i duże, wycinała moja córcia. :) A jak się każdym wyciętym krążkiem zachwycała. ;) Bezcenne. :)
Ja już wiem, że my będziemy do nich często wracać. :) Przepis znaleziony u Elizy, a pochodzi chyba stąd. Gorąco polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
białego tłustego twarogu | |
cukru (w oryginale 1/2 szklanki) | |
szczypta soli | |
cukru z prawdziwą wanilią | |
kwaśnej śmietany (w oryginale 250 ml) | |
żółtka ze średnich lub małych jajek | |
sody oczyszczonej | |
octu |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
W przepisie jest za dużo śmietany. Żeby ciasto się nie lepiło musiałem dodać duuuużo mąki przez co oponki wyszły z zakalcem. Śmietany radziłbym dodać 2-3 łyżki.pozdrawiam
Ilość śmietany jest odpowiednia, robiłam je wielokrotnie i nigdy ciasto nie było za rzadkie. Jeśli ciasto się lepiło, to być może dodany twaróg był zbyt mało zwarty (a tym samym za rzadki) albo żółtka były z dużych jajek i rozrzedziły ciasto. Pozdrawiam
Uwielbiam tego bloga. Przepisy sa wspaniale, wszystko zawsze wychodzi pyszniutkie. Ogromnie cenie to, ze przepisy sa domowe, takie ktore stosowaly mama czy babcia. Smak dziecinstwa. Gratuluje autorce bloga i podziwiam to, ile serca wklada w prace nad nim. Pozdrawiam Serdecznie.
Przepis super! Ja dodalam prawdziwa wanilie i to byl strzal w dziesiatke😄
Oponki uwielbiam.Tylko mam przepis bez śmietany następnym razem dodam śmietanę..
O super a znacie oponki z mascarpone
Smakuje pewnie Jeszcze lepiej niz wyglada :)
Smaki dzieciństwa :)
Uwielbiam .
oczywiscie ;)
jedna parta już za mną i coś czuję,że znowu będę je robiła :)
Uwielbiam :) tylko ja nie dodaję octu..
O! A właśnie szukałam inspiracji na popołudniowe słodkości :) dzięki Slodkiefantazje.pl 💜
proszę bardzo :) mam nadzieję, że będą smakowały :)
O matko. Ale mam na nie "smaka".
W sumie nigdy nie robilam ale sprobuje moze w weekend😃
Lubię bardzo :) <3
Uwielbiam :)
. Pieklam,cudo.Mzna jesc i jesc bez konca.Wielkie dzieki za przepis.marianna342
Dawno ich nie jadłam, a uwielbiam;) Bardzo smakowite zdjęcia;)
wyglądają pysznie, chętnie bym spróbowała ;)
Ja również nie jadłam nigdy;) A przymierzam się do zrobienia od dawna;) Twoje wyglądają bardzo smakowicie;)
nie robiłam jeszcze, ale zrobię :) przepis już zapisany :)
mniam pyszności, uwielbiam oponki serowe, u mnie już taka tradycja, że zawsze robi je mama, muszę podrzucić jej ten przepis bo wyglądaja megaapetycznie :)
Kiedyś je uwielbiałam, potem o nich zapomniałam, czas zrobić je znowu!
ja jeszcze nie jadłam, ale skoro tak zachwalasz :) na pewno w tym karnawale w końcu zrobię oponki
Przepysznie wyglądają! Mniaaaam!
Pozdrawiam serdecznie
Moja mama robiła parę lat temu takie serowe oponki, trochę tęskno mi do ich smaku :) Twoje prezentują się wspaniale, mam ochotę się w nie wgryźć! ;) Na koniec pozdrawiam obie Sary i ich Pichcące Mamy!! - Sara :D
To ja poproszę wszystkie małe krążki:) U mnie w domu zawsze była o nie awantura:) Chwytam całą garść i mam gdzieś dietę... :) Tak pysznie wyglądają:)
Pozdrawiam :)!
Asia, Jedzonko Malucha - prawda, że pyszne? :)
MojePasje - Elizo, bardzo przypadły mi do gustu :) Jeszcze raz dziękuję za inspiracje. :) Wow, to rzeczywiście niezły zbieg okoliczności. :)) No to rosną nam dwie Sary, które pewnie tak jak my będą lubiły pichcić. ;)
:) Bardzo się cieszę że smakowały i że przepis przypadł Ci do gustu :) Niesamowite... wiesz że moja córcia też ma na imię Sara i też samodzielnie je robiła :)?
Jejku..!!Jadłam je dzisiaj (wczoraj) ;)! Koleżanka zrobiła i przywiozła do kawki ;) Pyyyszne są!
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 21
Będzie już nieco karnawałowo - najwyższa pora :), a dodatkowo szybko i bardzo smacznie. Lubicie oponki? Jeśli tak, to jest szansa, że dzięki temu przepisowi polubicie je jeszcze bardziej, a jeśli nie, to być może właśnie dzisiaj je polubicie. :) Ja nie byłam ogromną fanką oponek, ale po spróbowaniu tych, zmieniłam zdanie. Są bardzo delikatne, puszyste, mięciutkie, wprost rozpływają się w ustach. Mój mąż bardzo szybko przyszedł po dokładkę i nie mógł się od nich oderwać. :) Dodatkowo te były szczególne, bo wszystkie kółeczka – małe i duże, wycinała moja córcia. :) A jak się każdym wyciętym krążkiem zachwycała. ;) Bezcenne. :)
Ja już wiem, że my będziemy do nich często wracać. :) Przepis znaleziony u Elizy, a pochodzi chyba stąd. Gorąco polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
białego tłustego twarogu | |
cukru (w oryginale 1/2 szklanki) | |
szczypta soli | |
cukru z prawdziwą wanilią | |
kwaśnej śmietany (w oryginale 250 ml) | |
żółtka ze średnich lub małych jajek | |
sody oczyszczonej | |
octu |
Mąkę przesiać, ser przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, bardzo dobrze posiekać i wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać kółka a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Usmażone posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)