Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 15 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Wytrawne babeczki, które wywodzą się z kuchni rosyjskiej. Jeśli w planach macie domową imprezę, babeczki te świetnie sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska, choć w zasadzie są na tyle sycące, że zastąpić mogą również główny posiłek.
Kruche rozpływające się w ustach ciasto (z dodatkiem sera) świetnie komponuje się z wytrawnym farszem, który można skomponować wg własnych upodobań. Ja tym razem klasycznie część przygotowałam z kurkami, szynką i dodatkami, a pozostałe z pieczarkami, wiejską kiełbasą i cebulką. Ale możecie zdecydowanie bardziej poszaleć. Polecam nie tylko na sylwestra.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
180 g | sera twarogowego |
200 g | zimnego masła |
proszku do pieczenia | |
soli |
Ilość | Składnik |
---|---|
350 g | kurek, maślaków lub pieczarek (użyłam mrożonych kurek i świeżych pieczarek) |
plastrów szynki lub 1 średnie pętko kiełbasy wiejskiej | |
duża cebula | |
ząbki czosnku | |
ketchupu | |
pęczek natki pietruszki | |
masła |
Farsz:
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę posiekać, usmażyć razem z grzybami na maśle. Na drugiej patelni podsmażyć drobniutko pokrojoną szynkę lub kiełbasę. Wymieszać z grzybami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć przez minutę, nie dłużej, żeby czosnek nie zbrązowiał, bo nabierze goryczki. Dodać posiekaną natkę pietruszki, ketchup i przyprawy do smaku, odstawić do przestudzenia.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać na stolnicę. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać z mąką, dodać ser, wyrobić gładkie, jednolite ciasto.
Ciastem wylepić foremki na muffinki lub foremki do babeczek, wypełnić je farszem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200°C (na złoty kolor).
Smacznego :)