Przygotowanie: 120 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 11
Forma: 24 cm
Ilość | Składnik |
---|---|
jajek | |
szczypta soli | |
cukru waniliowego domowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
zmielonych orzechów laskowych | |
cukru | |
mąki pszennej tortowej |
Ilość | Składnik |
---|---|
kilka łyżek posiekanych prażynek kukurydzianych (można pominąć) | |
kremu nugatowego | |
czekolady mlecznej | |
zmielonych orzechów arachidowych lub laskowych (można zastąpić pastą orzechową) | |
śmietanki kremówki 30% | |
238 g | czekolady deserowej lub półgorzkiej |
Ilość | Składnik |
---|---|
brązowego cukru | |
posiekanych orzechów laskowych, wcześniej skarmelizowanych* (można użyć gotowych karmelizowanych orzechów) |
Ilość | Składnik |
---|---|
ekstraktu z pomarańczy (można zastąpić aromatem pomarańczowym) | |
śmietanki kremówki 30% | |
476 g | białej czekolady dobrej jakości |
Ilość | Składnik |
---|---|
spirytusu lub wódki/rumu | |
wody | |
ekstraktu z wanilii | |
cukru lub więcej wg upodobań smakowych |
Ilość | Składnik |
---|---|
opcjonalnie praliny na wierzch tortu | |
posiekanych orzechów laskowych lub gotowego krokantu |
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył orzechami, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt studzić w piekarniku, po ok. 15 minutach można uchylić drzwiczki piekarnika. Po upływie kolejnych 20-30 minut wyjąć z piekarnika, dalej studzić w tortownicy, jeśli pojawiłaby się górka można postawić ciasto do góry nogami, wtedy się wyrówna. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy gdy biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Poncz:
Wodę zagotować razem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Podgotować 1-2 minuty. Nieco przestudzić, dodać spirytus. Wymieszać. Odstawić na bok.
Krem z białej czekolady (do przygotowania 8-12 godzin wcześniej):
Czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej (połamaną czekoladę przełożyć do metalowej miski, dodać śmietankę, ustawić na garnku z gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody). Można też podgrzać śmietankę w rondlu (nie gotować) i w gorącej śmietance rozpuścić połamaną na małe kawałki czekoladę. Wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
*Drobno posiekane orzechy podprażyć na suchej patelni. Dodać brązowy cukier i odrobinę wody, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier rozpuści się i zacznie karmelizować (widocznie zgęstnieje), zmniejszyć gaz, od tego momentu cukier bardzo szybko skarmelizuje się i pokryje orzechy, więc trzeba uważać, żeby cukier się nie przypalił. Skarmelizowane orzeszki zestawić z gazu i wystudzić.
Mocno schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić na sztywno. Dodać ekstrakt z pomarańczy i skarmelizowane orzeszki, wymieszać na wolnych obrotach. Ponownie wstawić do lodówki do czasu przekładania blatów tortu.
Krem z mlecznej i deserowej czekolady:
Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuszczamy w śmietance, tak samo jak w przypadku kremu z białej czekolady. Studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
Mocno schłodzoną masę ubić na sztywno. Odłożyć 1/3 masy (do dekoracji), wstawić do lodówki. Do reszty dodać krem nugatowy, zmielone orzechy i posiekane prażynki kukurydziane. Wymieszać. Ponownie wstawić do lodówki do czasu przekładania blatów tortu.
Całość:
Dolny blat nasączyć ponczem, wyłożyć masę z ciemnej czekolady, wierzch wyrównać. Przykryć drugim blatem. Ciasto nasączyć ponczem, wyłożyć krem z białej czekolady, wierzch wygładzić, przykryć trzecim blatem. Naponczować, wierzch i boki tortu pokryć odłożoną masą z ciemnej czekolady, boki udekorować posiekanymi orzechami laskowymi lub krokantem, wierzch udekorować wg uznania (u mnie rozetki z masy czekoladowej zrobione tylką z wzorem dużej gwiazdki, ale można je zastąpić np. pralinami).
Smacznego :)