Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 6
W liczbie mnogiej, bo zapiekanki są dwie, każda inna. Jedna z pomidorkami koktajlowymi, fetą, oliwkami i bazylią. Druga z suszonymi pomidorami, serem kozim i kaparami.
Obie z dodatkiem pysznego beszamelu, bazylii i oregano. Świetnie sprawdzą się na szybki i bezproblemowy obiad lub niezapowiedzianą wizytę gości. ;) Polecam!
Ps. Kochani mam do Was ogromną prośbę - jeden z moich przepisów (Lody sernikowe z karmelowym brownies) bierze udział w konkursie Almette. Żeby przejść do kolejnego etapu muszę zebrać pod przepisem jak najwięcej "lajków".. Stąd moja gorąca prośba, jeśli lody przypadły Wam do gustu i nie oddaliście jeszcze głosu na kogoś innego, zagłosujcie proszę na mnie, będę Wam ogromnie wdzięczna! Zagłosować można tutaj. Dla głosujących, którzy uzasadnią swój wybór też przewidziane są nagrody! Z góry bardzo dziękuję Wam za pomoc, Kasia
Ilość | Składnik |
---|---|
masła | |
mąki pszennej | |
mleka | |
sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa do smaku |
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g | gotowego ciasta francuskiego (jeśli wolicie zrobić je sami przepis na pyszne domowe ciasto francuskie znajdziecie tutaj) |
pomidorków koktailowych | |
200 g | sera feta |
zielonych oliwek | |
sól, pieprz do smkau | |
duża szczypta posiekanej lub suszonej bazylii i oregano |
Ilość | Składnik |
---|---|
suszonych pomidorów | |
100 g | serka koziego |
kaparów | |
sól, pieprz do smkau | |
oregano | |
tymianku |
Ciasto francuskie rozmrozić.
Sos beszamelowy:
Mąkę delikatnie zrumienić na maśle, powoli i stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, rozprowadzać dokładnie, by powstała gładka masa.
Podgrzewać na niewielkim ogniu, ok 10 minut. Jeśli sos będzie miał odpowiednia konsystencję za czym dodamy całe mleko można nie dodawać całego (pamiętając, że sos podczas podgrzewania jeszcze się zagęści). Gdy sos będzie gotowy doprawić solą, pieprzem i gałką.
Ciasto rozłożyć w brytfannie/naczyniu do zapiekania, brzegi wywinąć.
Na oba płaty ciasta wyłożyć po połowie sosu beszamelowego. Na każdą z zapiekanek wyłożyć jej składniki, doprawić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 15-20 minut (do zezłocenia) .
Podawać ciepłe.
Smacznego :)