Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 25 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 21x28 cm
To jużostatnia propozycja na tegoroczne Wielkanocne słodkości. Jeszcze jeden mazurekz mojej zeszytowej kolekcji, ten zapewne też jest zaczerpnięty z jakiejśpublikacji papierowej, ale niestety nie dojdę już skąd. Bardzo ciekawe połączenie masy kawowej (na bazie mleka w proszku) i marmolady. Zdecydowanienie jest to bardzo słodki mazurek. Marmolada w połączeniu z kawą nadaje muwyrazistości i ciekawego smaku. A sama masa kawowa, niebo w gębie! Ostrzegam,trudno się od niego oderwać. :) Bardzo gorąco polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
200 g | schłodzonego masła |
cukru | |
żółtka | |
śmietany |
Ilość | Składnik |
---|---|
marmolady | |
masła | |
cukru | |
mleka w proszku | |
kawy rozpuszczalnej | |
1 łyżka | cukru z prawdziwą wanilią |
wrzątku |
Ilość | Składnik |
---|---|
ozdoby cukrowe |
Ciasto:
Składniki na ciasto wymieszać i szybko zagnieść z nich ciasto kruche. Kawałek (1/4) odłożyć, z reszty uformować kule, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto przekroić na dwie części, obie rozwałkować na cienkie placki wielkości połowy formy (u mnie forma o wymiarach 27 x 21 cm) - ja upiekłam oba blaty naraz oddzielając je sztywnym papierem do wypieków. Nieschłodzone ciasto umieścić w rękawie cukierniczym i wycisnąć ozdobny rant wokół jednego placka ciasta.
Piec ok 15-20 minut w temp. 180° C. Lekko ostudzone placki przełożyć marmoladą.
Masa:
W rondelku rozpuścić masło.
W misce wymieszać mleko w proszku z kawą, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać 50 ml wrzątku, zmiksować. Gdy składniki się połączą dodać przestudzone masło. Wylać na wierzch mazurka, udekorować wg uznania (u mnie dekoracja z gorzkiej czekolady i lukru).
Smacznego :)