Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Forma: 22 cm
Drożdżówka z marmoladą to klasyczny wybór, który nigdy nie zawodzi. Idealna na śniadanie, podwieczorek czy jako słodki dodatek do kawy, ta drożdżówka z marmoladą zawsze spotyka się z entuzjastycznym przyjęciem. Jej miękka, puszysta struktura doskonale komponuje się z owocową słodyczą marmolady.
Nie tylko jest łatwa w przygotowaniu, ale również gwarantuje doskonały smak i prezentację. Drożdżówka z marmoladą to doskonały sposób na wprowadzenie odrobiny słodyczy do dnia. Niezależnie od okazji, wybór drożdżówki z marmoladą to pewność udanego deseru, który zachwyci każdego.
Ilość | Składnik |
---|---|
30 g | świeżych drożdży |
cukru | |
ciepłego mleka (temperatura max. 37 °C) | |
mąki | |
szczypta soli | |
jajka* | |
masła, roztopionego | |
400 g | marmolady |
Ilość | Składnik |
---|---|
masła (w razie potrzeby można dodać ciut więcej) | |
1 łyżeczka | cukru z prawdziwą wanilią |
cukru pudru | |
mąki |
Przygotować rozczyn. W tym celu drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 1/4 mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 15 min.).
Do dużej miski (najlepiej misy miksera) przesiać pozostałą mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, mleko jajka i masło. Dodać wyrośnięty rozczyn. Mikserem (końcówka z hakiem) lub ręcznie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, będzie to trwało około 10-15 min. Jeśli ciasto byłoby zbyt luźne i klejące można dosypać odrobinę mąki, ale nie za dużo, bo trzeba pamiętać, że im mniej mąki dodamy tym ciasto będzie po upieczeniu bardziej miękkie i delikatne (poza tym po wyrośnięciu konsystencja ciasta ulega zmianie i przestaje się mocno kleić).
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – zajmie mu to około 1-1,5 h.
Tortownicę o śr. 22 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków.
Wyrośnięte ciasto rozgazować uderzając w nie pięścią, rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy na prostokątny blat o grubości ok. 7-8 mm, rozsmarować na nim marmoladę i pokroić wzdłuż na 3-4 pasy tej samej szerokości (powinny być nieco wyższe od tortownicy).
Pierwszy pasek zwinąć jak roladę, ale wzdłuż krótszego boku (jak na zdjęciu z etapu przygotowania). Zrolowany kawałek umieścić na środku tortownicy. Wokół tego kawałka owinąć resztę pasków (widać na kolejnym zdjęciu).
Kruszonka:
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta
Kruszonką obsypać wierzch ciasta, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 min.
Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piec około 30-40 minut, aż wierzch wyraźnie się zezłoci (najlepiej po około 20 minutach sprawdzić stan upieczenia patyczkiem). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić w formie do wystygnięcia, gdy już nieco przestygnie można wyjąć z formy i dalej studzić na kratce.
Smacznego :)