Kolejna wielkanocna propozycja. Tym razem mazurek z nadzieniem chałwowo-daktylowym. Tradycyjny kruchy spód został zastąpiony kruchym spodem kokosowym (bez pieczenia) przykryty warstwą pysznego chałwowego nadzienia i chrupiącymi orzeszkami. Mojej rodzince bardzo przypadł do gustu. Polecam szczególnie fanom chałwy, choć mi bardzo smakował mimo ze za samą chałwą nie przepadam. :)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki kokosowej
roztopionego oleju kokosowego (ok. 4 łyżek w konsystencji stałej)
miodu płynnego (gęsty podgrzewamy), można zastąpić syropem klonowym
ekstraktu/pasty z wanilii
Masa chałwowo-daktylowa:
Ilość
Składnik
100 g
naturalnej pasty tahini
mleka kokosowego
dowolnych orzechów (u mnie 50 g ziemnych i 50 g laskowych bez skórki)
suszonych daktyli
ekstraktu z wanilii
Do dekoracji:
Ilość
Składnik
dowolnych orzechów, posiekanych
opcjonalnie gorzka lub mleczna czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
SlodkieFantazje
2014-04-18 16:49:47
@Asia - Żółtka sprawiają, że ciasto jest jeszcze delikatniejsze i bardziej kruche. Pozdrawiam
Asia
2014-04-18 15:35:11
W oryginalnym przepisie4 na mojewypieki.com nie ma żółtek. U Ciebie są. Co da dodanie żółtek? Jak dla mnie są to dwie różne wersje na ciasto i nie wiem, na którą się zdecydować.
SlodkieFantazje
2014-04-18 12:08:19
@BeataW - tak, jak najbardziej. :) Pozdrawiam
beataw
2014-04-18 10:48:06
wiem, ze do chałwy pasują wiśnie..czy mogę dać warstę dzemu wiśniowego, lub np. z czarnej porzeczki dla przełamania smaku chałwy;)?
Majana
2014-04-17 18:51:32
Robiłam kiedyś chałwowy, bardzo wszystkim smakował. Pięknie ustrojony Twój. Pozdrówki :)
Mazurek chałwowy - coś pysznego na wielkanocny stół
Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 25 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 9
Forma: 23x23 cm
Opis
Kolejna wielkanocna propozycja. Tym razem mazurek z nadzieniem chałwowo-daktylowym. Tradycyjny kruchy spód został zastąpiony kruchym spodem kokosowym (bez pieczenia) przykryty warstwą pysznego chałwowego nadzienia i chrupiącymi orzeszkami. Mojej rodzince bardzo przypadł do gustu. Polecam szczególnie fanom chałwy, choć mi bardzo smakował mimo ze za samą chałwą nie przepadam. :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki kokosowej
roztopionego oleju kokosowego (ok. 4 łyżek w konsystencji stałej)
miodu płynnego (gęsty podgrzewamy), można zastąpić syropem klonowym
ekstraktu/pasty z wanilii
Masa chałwowo-daktylowa:
Ilość
Składnik
100 g
naturalnej pasty tahini
mleka kokosowego
dowolnych orzechów (u mnie 50 g ziemnych i 50 g laskowych bez skórki)
suszonych daktyli
ekstraktu z wanilii
Do dekoracji:
Ilość
Składnik
dowolnych orzechów, posiekanych
opcjonalnie gorzka lub mleczna czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
Sposób przygotowania
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwile, żeby zmiękły.
Mąkę mieszamy w naczyniu z roztopionym olejem, płynnym miodem lub syropem klonowym i resztą składników. Można
to zrobić łyżką/ręka lub w malakserze. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy jeszcze odrobinę oleju kokosowego lub wody.
Odstawiamy na chwilę, żeby mąka wchłonęła płyn.
W międzyczasie daktyle odcedzamy na sitku z wody, wrzucamy do blendera/malaksera, dodajemy podgrzane mleko
kokosowe i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pastę tahini i ponownie blendujemy aż masa będzie jednolita.
Kokosowe "ciasto" przekładamy do niedużej foremki (u mnie o wym. o. 23 x 23 cm), można ją wyłożyć folią aluminiową
lub papierem do wypieków, choć nie jest to konieczne. Gotową masę wykładamy na ciasto, wierzch
wyrównujemy. Dekorujemy posiekanymi orzechami, czekoladą lub inaczej wg uznania.