Przygotowanie: 50 min. Pieczenie: 35 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 25x25 cm
To już jedna z ostatnich propozycji na świąteczny słodki stół. Ale również jedna z najlepszych. Przyznam się Wam , że do tej pory nie przepadałam za mazurkami z dodatkiem kajmaku, ale albo smak mi się zmienił, albo ten jest tak wyjątkowo pyszny, że zmieniam zdanie, i obwieszczam Wam, że od dziś kocham mazurki… :)) A gdybym kiedykolwiek twierdziła inaczej przypomnijcie mi proszę o tym cieście. :)
Naprawdę jest wyjątkowy, ciasto marcepanowe genialne, a żeby nie było za słodko drugi blat jest z ciasto kruchego. Całość przełożona kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki, która idealnie neutralizuje słodycz kajmaku. A na wierzchu oczywiście wspomniana masa kajmakowa. Kochani bardzo Wam polecam, niebo w gębie. :)
Przepis powstał w oparciu o kilka innych przepisów i jest mocno zmodyfikowany, więc ciężko byłoby mi podać konkretne źródło.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
200 g | masła |
cukru pudru | |
żółtka | |
kwaśnej, gęstej śmietany (opcjonalnie) |
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g | masy marcepanowej |
miękkiego masła | |
jajka | |
mąki |
Ilość | Składnik |
---|---|
mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka) | |
konfitury z czarnej porzeczki |
Przygotowanie:
Ciasto kruche - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać. Dodać cukier, żółtka i śmietanę, szybko wyrobić ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię odłożyć do lodówki na min. 1 godzinę. 1/3 ciasta zostawić w temperaturze pokojowej.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 25 x 25 cm, ułożyć na pergaminie. Z miękkiego (nieschłodzonego) ciasta za pomocą szprycy wycisnąć na ciasto ozdobny rant, całość z papierem przełożyć do formy.Spód ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180°C.
Ciasto marcepanowe - Masę pokroić w kosteczkę. Masło utrzeć na puch. Ucierając dodać połowę marcepanu i 1 jajko, ucierać, gdy masa będzie stosunkowo gładka, dodać pozostały marcepan i jajko, ucierać do gładkości. Dodać mąkę,wymieszać.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim przygotowane ciasto marcepanowe. Piec ok. 10 minut w temp. 175°C.
Kajmak (najlepiej, w celu uniknięcia długiego oczekiwania, przygotować go dzień wcześniej) – Zamkniętą puszkę mleka przełożyć do garnka z wodą (powinna całkowicie zakrywać puszkę) i gotować 2-3 godziny pod przykryciem. Konfiturę przetrzeć przez sito, posmarować nią przestudzony blat ciasta marcepanowego. Przykryć ostudzonym blatem kruchego ciasta, lekko docisnąć.
Powstałą, ostudzoną masę kajmakową wyłożyć na ciasto.Ozdobić wg uznania.
Smacznego :)