Czekoladę można stopić nie tylko w kąpieli wodnej, ale również w kuchence mikrofalowej. W tym celu:
Łamiemy lub kroimy czekoladę na małe kawałki i przekładamy do naczynia przeznaczonego do kuchenki mikrofalowej
Wstawiamy naczynie do kuchenki i roztapiamy czekoladę.
Topimy ją około 1,5-2 minut (w zależności od mocy naszej mikrofali i oczywiście od ilości topionej czekolady) na średniej mocy. Mleczną i białą czekoladę roztapiamy ok. 1-1,5 minuty w niższej temperaturze.
Po tym czasie wyjmujemy miskę z czekoladą, mieszamy i wstawiamy jeszcze na ok 10-15 sekund, ponownie wyjmujemy mieszamy, sprawdzamy czy czekolada już się roztopiła, jeśli nie, to ponownie wstawiamy ją na kilkanaście sekund, wyjmujemy, mieszamy. Proces powtarzamy do momentu aż czekolada się roztopi, ale na ogół jest roztopiona już po pierwszym wstawieniu do mikrofali. Gotowa czekolada powinna być błyszcząca, gładka i jednolita.
Czego nie robimy:
Nie ustawiamy zbyt dużej mocy w kuchence i nie roztapiany czekolady zbyt długo, bo może nam się przypalić i zgęstnieć.
Brak danych.