Jeden z moich ulubionych. Nie sposób mu się oprzeć. Jedwabiście kremowy, delikatny, nie za słodki. W zasadzie niezależnie czy dodajemy go do ciasta, lodów czy innego deseru zawsze smakuje pysznie. Jedwabiście kremowy, delikatny, nie za słodki. Pyszny. :)
- 1 szklanka ciemnego cukru muscovado
- 1 szklanka śmietanki kremówki (można dać więcej śmietanki jeśli wolicie rzadsze sosy)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
- 1 łyżka masła
Na patelni roztopić cukier muscovado z kilkoma łyżkami wody, gdy lekko się zagęści (nastąpi to dość szybko, więc trzeba uważać, żeby się nie przypalił) stopniowo dodawać śmietankę i masło, stale mieszając. Podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu aż sos znacznie zgęstnieje (ok. 2-3 minut), nieco przestudzić.