Sos karmelowy

Jeden z moich ulubionych. Nie sposób mu się oprzeć. Jedwabiście kremowy, delikatny, nie za słodki. W zasadzie niezależnie czy dodajemy go do ciasta, lodów czy innego deseru zawsze smakuje pysznie. Jedwabiście kremowy, delikatny, nie za słodki. Pyszny. :)

  • 1 szklanka ciemnego cukru muscovado
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (można dać więcej śmietanki jeśli wolicie rzadsze sosy)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
  • 1 łyżka masła
Na patelni roztopić cukier muscovado z kilkoma łyżkami wody, gdy lekko się zagęści (nastąpi to dość szybko, więc trzeba uważać, żeby się nie przypalił) stopniowo dodawać śmietankę i masło, stale mieszając. Podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu aż sos znacznie zgęstnieje (ok. 2-3 minut), nieco przestudzić.


Komentarze

Twój komentarz

Podobne artykuły

Brak danych.

KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl