Sos waniliowy

Klasyczny sos z nutą wanilii. Nieco mniej słodka wersja sosu angielskiego. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast (szczególnie pysznie komponuje się z szarlotką), lodów i deserów owocowych.

Przepis podstawowy:

  • 250 ml mleka

  • 3 żółtka

  • 1 laska wanilii

  • 50 g cukru

Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą i gęstą masę. Mleko zagotować z wydrążonym miąższem wanilii, gorącym zalać masę z żółtek, wymieszać.

Masę podgrzewać w kąpieli wodnej (miskę z sosem stawiamy na garnku z wrzącą wodą), wymieszać aż zgęstnieje. Nie gotować, bo się zwarzy. Smacznego :)

Komentarze

Twój komentarz

Podobne artykuły

Brak danych.

KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl