Delikatny czekoladowy krem przygotowywany na bazie masła, roztopionej czekolady i ewentualnie jajek i/lub żółtek.
Przepis podstawowy (do przełożenia trzech blatów, tortownica 21-22 cm):
4 jajka
3/4 szklanki cukru
200 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
25 ml spirytusu, wódki lub innego alkoholu (opcjonalnie)
Czekoladę drobno posiekać. Jajka umyć, wbić do metalowej miski. Za pomocą miksera ubijać jajka z cukrem, wanilią i szczyptą soli w kąpieli wodnej, do momentu aż masa będzie niemalże biała i bardzo puszysta (zwiększy objętość trzykrotnie). Zdjąć z garnka z gotującą się wodą i do gorącej dodać posiekana czekoladę. Wymieszać aż czekolada się rozpuści. Wystudzić. Dodać miękkie masło i ucierać mikserem na średnich obrotach aż masa dobrze się połączy. Na koniec dodać ewentualnie spirytus lub inny alkohol.
Przepisy na maślano-czekoladowy krem bez dodatku jajek znajdziecie np. tutaj i tutaj.
Smacznego :)
Brak danych.