Śliwki umyć, pozbawić pestek, wrzucić do rondla z grubym dnem i przesmażyć z cukrem około 15-20 minut, aż puszczą sok i dobrze zmiękną. W 1/3 szklanki zimnej wody rozrobić budyń, wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać do śliwek, mieszając podgrzewać jeszcze około 1 minuty, aż masa zgęstnieje (uważać, żeby masa się nie przypaliła). Wystudzić.
Ciasto:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder wymieszać. Dodać posiekane masło, jajka i ekstrakt/pastę z wanilii. Wyrobić ciasto w mikserze, końcówką z hakiem, albo dłońmi, nie za długo, tylko do momentu aż masa będzie jednolita.
Ciasto podzielić na dwie części (jeśli się klei można je schłodzić przez 30-60 min. w lodówce). Formę nasmarować masłem. Jedną część ciasta rozwałkować na papierze do wypieków na wielkość formy. Rozwałkowane ciasto wyłożyć razem z papierem na spód formy. Oprószyć bułką tartą.
Na ciasto wyłożyć wystudzone nadzienie śliwkowe, równomiernie rozprowadzić.
Rozwałkować druga część ciasta i ułożyć na wierzchu, tak by przykryć całe nadzienie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165-170 °C (termoobieg) i piec około 40-50 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni.
Gotowe wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystudzenia. Gdy wystygnie oprószyć cukrem pudrem.
Proste, szybkie ciacho kruche pachnące wanilią, przełożone masą śliwkowo-budyniową. Banalne w przygotowaniu, naprawdę trudno jest popsuć, a jest na tyle smaczne, że lubimy do niego wracać. Powstało kiedyś w ramach improwizacji jak zachciało nam się czegoś słodkiego, i od tamtej pory, co roku w sezonie śliwkowym gości na naszym stole.
Przepis jest tak prosty, że w zasadzie zastanawiałam się czy go dodawać na stronę, zresztą dlatego nie zrobiłam tego wcześniej. Ale pomyślałam, że skoro nam mimo tej prostoty tak smakuje, to może Wam również przypadnie do gustu.
Różnica między typowym kruchym ze śliwkami a powyższym ciachem jest taka, że śliwki przesmażamy z cukrem, zagęszczamy tę masę budyniem waniliowym i takim nadzieniem przekładamy ciacho. Budyń jest tylko delikatnie wyczuwalny, zagęszcza nadzienie i nadaje mu lekki waniliowy posmak.
Wypróbujcie Kochani. :) U nas to obowiązkowa pozycja każdej jesieni. :)
Proste, szybkie ciacho kruche pachnące wanilią, przełożone masą śliwkowo-budyniową. Banalne w przygotowaniu, naprawdę trudno jest popsuć, a jest na tyle smaczne, że lubimy do niego wracać. Powstało kiedyś w ramach improwizacji jak zachciało nam się czegoś słodkiego, i od tamtej pory, co roku w sezonie śliwkowym gości na naszym stole.
Przepis jest tak prosty, że w zasadzie zastanawiałam się czy go dodawać na stronę, zresztą dlatego nie zrobiłam tego wcześniej. Ale pomyślałam, że skoro nam mimo tej prostoty tak smakuje, to może Wam również przypadnie do gustu.
Różnica między typowym kruchym ze śliwkami a powyższym ciachem jest taka, że śliwki przesmażamy z cukrem, zagęszczamy tę masę budyniem waniliowym i takim nadzieniem przekładamy ciacho. Budyń jest tylko delikatnie wyczuwalny, zagęszcza nadzienie i nadaje mu lekki waniliowy posmak.
Wypróbujcie Kochani. :) U nas to obowiązkowa pozycja każdej jesieni. :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
proszku do pieczenia
cukru pudru
200 g
zimnego masła
duże jajka
ekstraktu lub pasty z wanilii
odrobina bułki tartej do oprószenia spodu
Nadzienie:
Ilość
Składnik
śliwek (u mnie węgierki)
cukru
budyń waniliowy bez cukru, proszek
Sposób przygotowania
Nadzienie:
Śliwki umyć, pozbawić pestek, wrzucić do rondla z grubym dnem i przesmażyć z cukrem około 15-20 minut, aż puszczą sok i dobrze zmiękną. W 1/3 szklanki zimnej wody rozrobić budyń, wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać do śliwek, mieszając podgrzewać jeszcze około 1 minuty, aż masa zgęstnieje (uważać, żeby masa się nie przypaliła). Wystudzić.
Ciasto:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder wymieszać. Dodać posiekane masło, jajka i ekstrakt/pastę z wanilii. Wyrobić ciasto w mikserze, końcówką z hakiem, albo dłońmi, nie za długo, tylko do momentu aż masa będzie jednolita.
Ciasto podzielić na dwie części (jeśli się klei można je schłodzić przez 30-60 min. w lodówce). Formę nasmarować masłem. Jedną część ciasta rozwałkować na papierze do wypieków na wielkość formy. Rozwałkowane ciasto wyłożyć razem z papierem na spód formy. Oprószyć bułką tartą.
Na ciasto wyłożyć wystudzone nadzienie śliwkowe, równomiernie rozprowadzić.
Rozwałkować druga część ciasta i ułożyć na wierzchu, tak by przykryć całe nadzienie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165-170 °C (termoobieg) i piec około 40-50 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni.
Gotowe wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystudzenia. Gdy wystygnie oprószyć cukrem pudrem.