Ilość | Składnik |
---|---|
kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta) | |
masła | |
opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie jego aromatu, można pominąć) |
Ilość | Składnik |
---|---|
miękkiego masła | |
cukru | |
1 ½ łyżki | domowego cukru waniliowego |
ekstraktu z wanilii | |
aromatu cytrynowego (ja dodałam 1 łyzeczkę naturalnego ekstraktu cytrynowego) | |
jajka w temperaturze pokojowej | |
mąki pszennej (u mnie tortowa) | |
proszku do pieczenia | |
mleka |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukier puder do oprószenia (ja pominęłam, posmarowałam ciasto glazurą z konfitury) |
Nadzienie:
Masło roztopić. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać wzdłuż kilka-kilkanaście razy. Ewentualnie oprószyć cynamonem, odstawić
Ciasto:
Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ekstrakt i aromat, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, po każdym miksować do połączenia się składników (około 20-30 sekund).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej w dwóch porcjach, na przemian z mlekiem. Po każdym dodaniu mąki lub mleka masę chwile ucierać do połączenia się składników.
Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać ani nie smarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wierzch wygładzić. Jabłka ułożyć na wierzchu ciasta w dwa wianki, jak na zdjęciu, posmarować stopionym wcześniej masłem.
Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem).
Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy. Studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Powiem krótko, że jest to najpyszniejszy jabłecznik na cieście ucieranym, jaki do tej pory jadłam. Wspaniale pachnie wanilią, cytryną i cynamonem (który jak wspomniałam w przepisie można pominąć, ciasto i tak będzie pyszne). Ciacho jest puszyste, lekko wilgotne i cudowne w smaku, jak najlepsze babcine. A kwaskowate jabłka wspaniale go dopełniają. I naprawdę nie ma co się rozpisywać, bo ten jabłecznik jest przepyszny i ciężko poprzestać na jednym kawałku, a w zasadzie jest to niewykonalne, szczególnie jeśli lubi się wypieki z jabłkami. ;)) Przepis pochodzi z „Ciasta jak u mamy. Najlepsze przepisy” Dr. Oetker, choć sporo w nim moich modyfikacji. Bardzo, bardzo Wam polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta) | |
masła | |
opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie jego aromatu, można pominąć) |
Ilość | Składnik |
---|---|
miękkiego masła | |
cukru | |
1 ½ łyżki | domowego cukru waniliowego |
ekstraktu z wanilii | |
aromatu cytrynowego (ja dodałam 1 łyzeczkę naturalnego ekstraktu cytrynowego) | |
jajka w temperaturze pokojowej | |
mąki pszennej (u mnie tortowa) | |
proszku do pieczenia | |
mleka |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukier puder do oprószenia (ja pominęłam, posmarowałam ciasto glazurą z konfitury) |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Zawsze jabłecznik kojarzył mi się z ciastem na kruchym cieście, a tu takie pyszności <3 Dziękuję za przepis :)
Ciasto zrobione. Pyszne!!!
ja polałam jabłecznik , gdy jeszcze był ciepły, polewą zrobioną na bezie nutelli, bo bardzo lubię czekoladę. Efekt był niesamowity! Nawet ci, którzy w moim domu za ciastami nie przepadają poprosili o dokładkę! Dzięki Kasia za inspirację!
No i kolejne ciasto z tej strony,które mi wyszło:) Kto by pomyślał,że będzie ze mnie taki mistrz wypieków:) A ciasto bardzo smaczne i łatwe w zrobieniu,polecam:))
@Basia, proszę się jeszcze zastanowić czy na pewno nic Pani nie pominęła lub nie zmieniła w przepisie. Robiłam to ciasto wielokrotnie i nigdy nie wyszedł zakalec. zawsze jest puszyste i przesmaczne. Pozdrawiam
witam, wydaje mi się, że przyczyna "zakalca" jest nieścisłość w przepisie: w jednym miejscu jest napisane "miękkiego masła" a w sposobie przygotowania jest napisane "masło roztopić" - to dwa różne sposoby wykonania i inna kolejność dodawania składników. pozdrawiam
Proszę przeczytać dokładnie. Roztapiamy masło na nadzienie. Co jest wyraźnie zaznaczone. A masło przeznaczone do ciasta ucieramy. Pozdrawiam
A ja jestem zawiedziona,zrobilam w|g przepisu,nie dość że absolutnie nic nie wyrosło ciasto,to na dodatek wyjęłam zakalec!!!
@Marta - to już kwestia preferencji, w tortownicy o śr. 23 będzie po prostu ciut wyższy, można też o 1/4 zmniejszyć proporcje składników. Ale można też zrobić w większej silikonowej foremce, wtedy ciasto będzie pewnie zbliżone wysokością do tego ze zdjęcia, czyli ok. 3 cm wysokości, ma to ten plus, że jabłka wtedy są mocniej wyczuwalne i nie "giną w cieście" :) Pozdrawiam serdecznie!
Zastanawiam się czy lepiej zrobić to ciacho w mniejszej tortownicy (23 cm) czy większej silikonowej formie do tart?Z góry dzięki za odpowiedź :)
@Ewa, tak można pominąć, można też zastąpić śmietaną.
Czy moge pominac mleko albo dac lyzke smietany zamiast niego?
Bardzo fajna stronka z przepisami jak również przepisay! Jabłecznik był pyszny!POLECAM
Ulubione ciasto moich dzieci.
Pyszne ciasto, bardzo dobry smak ciasta ucieranego z posmakiem cytrynowym, świetnie komponuje się z jabłkami, których nie można wciskać w ciasto, lecz delikatnie położyć na wierzchu.
Będę tu zawsze zaglądać- podoba mi się. Jabłecznik właśnie cieszy nasze podniebienie.
Pyszne ciasto! Bardzo polecam ten przepis :)
@Asia - Ciesze się bardzo, ze ciasto smakowało :) pozdrawiam serdecznie!
Mialam w domu tylko 1kg jablek i musialam je uzyc, tymbardziej ze chodzilo za mna ''cos dobrego''. Balam sie,ze wyjdzie mi zakalec, ale na szczescie ciasto wyszlo puszyste, mieciutkie, delikatne, rozplywa sie w ustach... Proste i dosyc szybkie do zrobienia.. Polecam!
właśnie się doczytałam :) 20g .:)Eureka
Witam, właśnie przymierzam się do zrobienia ciasta, więc i ja również mam pytanie, :) Masło, o które już wczesniej pytano do polania jabłek, ile trzeba go rozpuścić? czy z tej porcji 120g? czy porcje 120 utrzec z cukrem,a dodatkowo rozpuśćic masło, nie zabardzo wiem jak dużo masła użyć do polania, aby ciasto mi nie "usiadło" . Pozdrawiam serdecznie
@Jatotta - do nagrzanego. pozdrawiam serdecznie
Wyglada bardzo ponętnie, dzisiaj spróbuję go upiec, mam tylko jedno pytanie : wkładać do zimnego, czy do nagrzanego piekarnika? Prosze o szybką odpowiedz. Pozdrawiam
Przed chwilką spróbowałam pierwszy kawałek , jeszcze cieplutki .Wyszedł super. Dziękuję i pozdrawiam .
Super stronka!!! - jeśli chodzi o wypieki jestem totalnym antytalenciem, ale postanowiłam się skusić i zaryzykowałam - właśnie siedzi sobie w piekarniku i nie mogę się już doczekać efektu końcowego:)Nie rozumiem tylko jednego zdania - dziś już pewnie się nie dowiem, ale tak na przyszłość - co znaczy: "Studzić na kratce na kratce"?- pozdrawiam serdecznie.
@lavenir - maslo stopić, posmarować nim wierzch ponacinanych jabłek jak już będą ułożone na cieście, jest napisane dalej w przepisie :) pozdrawiam serdecznie
śliczna strona, przepis brzmi przepysznie. Tylko nie rozumiem, w nadzieniu to co ja mam z tym masłem zrobić? Właściwie to pierwsze słyszę by łączyć jabłka z masłem:) czekam na odpowiedź. Pozdrawiam.
Właśnie go zrobiłam z moją mamą . I teraz jabłecznik siedzi sobie w piekarniku .Dodałam jabłka i banana . Fajny przepis szybki i łatwy. ; ) . POZDRAWIAM !
@Andrzej - czy kiczowata to rzecz gustu, a o gustach się podobno nie dyskutuje ;)...
strona jest obrzydliwie kiczowata, ale przepisy bardzo ciekawe :)
Witam,Właśnie wyjąłem ciasto z piekarnika :) Rada dla innych - jabłek nie wciskajcie w ciasto, tylko łagodnie połóżcie - mi się zatopiły, ale i tak nie powstrzyma mnie to przed zjedzeniem... Już się nie mogę doczekać kiedy wystygnie, hehe... zapach cudowny :)No i facet sobie poradził, więc trudności nie ma ;)
@Lilu "wianki" to inaczej okręgi, czyli tzreba ułożyć jedno jabłko obok drugiego, najpierw większy okręg, a w środku mniejszy. Jabłka należy podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać wzdłuż kilka-kilkanaście razy. Pozdrawiam i czekam na relację :)
Piękna strona, piękne ciasto;)) Ale niestety nie rozumiem, co to znaczy ułożyć jabłka "w dwa wianki"... Jak mam je pokroić?? Dopiero się uczę, więc często pytam o rzeczy bardzo dla niektórych oczywiste.... Z góry dziękuję za pomoc!
Kosmos *-* i szybkie :D ;p
jabłecznik jest bajeczny, właśnie z mężem pożegnaliśmy ostatni jego kawałek :-)już tęsknię ;-) Przepis lokuję w ulubionych
Koniecznie ten jabłecznik będę musiała wypróbować:).Zaglądam sobie do Ciebie ,ślicznie jest naprawdę:).Takiej ładnej strony to chyba jeszcze nie widziałam, także naprawdę gratuluję! :)Kochana, a powiedz mi jak to się dzieje,że jak wrzucam sobie linka do Twojej strony na Bloggerze, to link wyskakuje mi automatycznie niepoprawny z jakimś rozszerzeniem "zieluone", a dokładnie taki: http://slodkiefantazje.zieluone.com.pl/
Jagódka - dzięki Kochana :) A sam jabłecznik jest przepyszny, polecam! :)
Aga - dzięki serdeczne :) cieszę się, że się podoba, kamień spadł mi z serca :)
Majana - Majanko Kochana bardzo Ci dziękuję za miłe słowa, nawet sobie nie wyobrażasz jak bardzo byłam stremowana gdy wypuściłam nową stronę :), dlatego od razu mi lepiej jak mówisz, że jest w porządku. :) Jeśli chodzi o rysunki to nie jestem aż tak uzdolniona w tym kierunku ;))... niestety :)... ogólny pomysł na stronę był mojego autorstwa natomiast wykonaiem szkiców i innych niuansów zajęła się osoba, która lepiej się na tym zna :) A sam jabłecznik wychodzi pyszny, także polecam wypróbować! :) pozdrawiam cieplutko
Pięknie tutaj, to prawda, ale jabłecznik również jest pierwsza klasa :)))
Powinnam zachwycać się jabłecznikiem, ale nie mogę oderwać wzroku od całej strony:) Tak tu pięknie, nie mogę się napatrzeć!
Powinnam zachwycać się jabłecznikiem, ale nie mogę oderwać wzroku od całej strony:) Tak tu pięknie, nie mogę się napatrzeć!
ale ladnie, stronka jest naprawde piekna:)a ciacho po prostu pyyycha:)
Kasiu, piękna jest Twoja strona! Bardzo mi się tutaj podoba. Na razie jeszcze muszę sie przyzwyczaić i oswoić, ale już mi się podoba.Piękne są te rysunki, powiedz, sama rysowałaś?Świetna czcionka, którą teraz piszę, uwielbiam takie inne niż wszystkie :-).Gratuluję pomysłu na własną stronę!A ciasto, które widzę powyzej wygląda bosko. Uwielbiam jabłkowe z cynamonem, wanilią - poezja smaku ! Pozdrawiam Cię :)Majana
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 26 cm
Powiem krótko, że jest to najpyszniejszy jabłecznik na cieście ucieranym, jaki do tej pory jadłam. Wspaniale pachnie wanilią, cytryną i cynamonem (który jak wspomniałam w przepisie można pominąć, ciasto i tak będzie pyszne). Ciacho jest puszyste, lekko wilgotne i cudowne w smaku, jak najlepsze babcine. A kwaskowate jabłka wspaniale go dopełniają. I naprawdę nie ma co się rozpisywać, bo ten jabłecznik jest przepyszny i ciężko poprzestać na jednym kawałku, a w zasadzie jest to niewykonalne, szczególnie jeśli lubi się wypieki z jabłkami. ;)) Przepis pochodzi z „Ciasta jak u mamy. Najlepsze przepisy” Dr. Oetker, choć sporo w nim moich modyfikacji. Bardzo, bardzo Wam polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta) | |
masła | |
opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie jego aromatu, można pominąć) |
Ilość | Składnik |
---|---|
miękkiego masła | |
cukru | |
1 ½ łyżki | domowego cukru waniliowego |
ekstraktu z wanilii | |
aromatu cytrynowego (ja dodałam 1 łyzeczkę naturalnego ekstraktu cytrynowego) | |
jajka w temperaturze pokojowej | |
mąki pszennej (u mnie tortowa) | |
proszku do pieczenia | |
mleka |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukier puder do oprószenia (ja pominęłam, posmarowałam ciasto glazurą z konfitury) |
Nadzienie:
Masło roztopić. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać wzdłuż kilka-kilkanaście razy. Ewentualnie oprószyć cynamonem, odstawić
Ciasto:
Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ekstrakt i aromat, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, po każdym miksować do połączenia się składników (około 20-30 sekund).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej w dwóch porcjach, na przemian z mlekiem. Po każdym dodaniu mąki lub mleka masę chwile ucierać do połączenia się składników.
Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać ani nie smarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wierzch wygładzić. Jabłka ułożyć na wierzchu ciasta w dwa wianki, jak na zdjęciu, posmarować stopionym wcześniej masłem.
Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem).
Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy. Studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)