Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 8 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 24
Ich smakosze podzieleni są na trzy obozy... jedni twierdzą, że ciasteczka pochodzą z Holandii, drudzy, że z Belgii, a jeszcze inni, że mają one swoje korzenie w Niemczech... Nie wiem, które z tych twierdzeń jest prawdziwe, ale prawdą jest na pewno, że przepis się rozpowszechnił i ciasteczka znane są i sprzedawane aktualnie na niemal całym świecie.
A skoro do kolekcji foremek trafiła i ta na Spekulatius, trzeba było wypróbować przepis i zrobić je w domu. :) Powiem Wam, że ciasteczka wychodzą pyszne, bardzo zbliżone smakowo, do tych, które można dostać w sklepie.
Kruche, ale nie za miękkie, odpowiednio chrupiące, wspaniale pachnące migdałami i korzennymi przyprawami. Smakują idealnie z popołudniowa herbatką. Przepis pochodzi z ulotki dołączonej do foremek. Bardzo polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
miękkiego masła | |
cukru | |
cukru z prawdziwą wanilią (ja zastąpiłam łyżeczką pasty waniliowej) | |
duże jajko | |
opakowania przyprawy korzennej (u mnie przyprawa do piernika Kamis) | |
szczypta soli | |
kilka kropli olejku migdałowego (u mnie łyżeczka ekstraktu z migdałów) | |
niepryskanej cytryny | |
rumu (dałam 1 łyżkę) | |
mąki | |
skrobi ziemniaczanej |
Przygotowanie:
Zetrzeć skórkę z połowy cytryny.
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając, dodawać stopniowo jajko, przyprawę do piernika, olejek migdałowy, startą skórkę cytrynową i rum. Dokładnie wymieszać. Mąkę i skrobie wymieszać, przesiać. Część mieszanki połączyć z masą przez mieszanie, a resztę dodać przez wyrabianie za pomocą mieszadeł miksera.
Pozostawić tak przygotowane ciasto na 1 dzień w chłodnym miejscu pod przykryciem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg/0 lub 200°C (grzałka góra/dół).
Ciasto cieniutko rozwałkować przełożyć do foremek, docisnąć (można też powycinać z niego różne kształty wykrawaczkami lub rozwałkować specjalnym wałkiem do zdobienia ciasteczek.
Piec na środkowej półce piekarnika, przez około 8 minut. Pod koniec pieczenia obserwować, żeby ciastka nie uległy zbyt mocnemu przypieczeniu.
Wyjąć foremki z piekarnika i pozostawić w nich ciastka na około 5 minut.
Następnie delikatnie wyjąć ciastka i przełożyć je do dalszego stygnięcia na kratkę.
Smacznego :)