Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru | |
drobnego cukru brązowego (trzcinowego) | |
200 g | miękkiego masła |
duże jajko | |
mąki | |
sody | |
cynamonu | |
ekstraktu z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru |
Masło utrzeć z oboma rodzajami cukru na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować aż masa będzie puszysta i jednolita. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem, przesiać do masy. Zmiksować ciasto do połączenia w jednolitą masę, można też wyrobić je rękami, ale będzie się kleić. Uformować kulę lub placek, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny (do momentu aż ciasto znacznie stwardnieje, zrobi się plastyczne i nie będzie się kleić).
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm na oprószonej mąką stolnicy, powykrawać foremkami ciasteczka.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, w odstępach około 1,5-2 cm. Piec około 8 minut (aż ciasteczka się zarumienią) w temperaturze 180 °C (piekłam z termoobiegiem). Gotowe wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Można je podsumować jednym słowem zdaniem: takie proste, a takie dobre. Ciasteczka są banalne w przygotowaniu, kruche, pięknie pachnące cynamonem, chrupiące na zewnątrz, a w środku lekko ciągnące, z posmakiem karmelu, a to za sprawą dodatku brązowego cukru. Polecam. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru | |
drobnego cukru brązowego (trzcinowego) | |
200 g | miękkiego masła |
duże jajko | |
mąki | |
sody | |
cynamonu | |
ekstraktu z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
czy można dodać troszkę więcej cynamonu ? czy po 2 łyżeczkach smak będzie mocno odczuwalny ? musze je przygotować na wigilie klasową , i bardzo chciałabym żeby ten cynamon był głównym smakiem
Ciasteczka są przepyszne. Musiałam tylko lekko zmodyfikować przepis, ponieważ u mnie w domu domownicy nie lubią cynamonu, zmieniłam go na tłuczone orzechy włoskie wyszły fenomenalne, ciasto jest cudownie plastyczne i w smaku nie ma sobie równych.
Witam, czy zamiast samego cynamonu można dodać przypraw korzennych, czy ciastka już nie wyjdą tak dobre? :)
Tak, wtedy ciasteczka będą po prostu ostrzejsze. Pozdrawiam
SOS!
Moje się nie udały:( Z konsystencją wszystko w porządku, ale smak fatalny. Mam wrażenie, że to wina sody, zostaje w ustach nieprzyjemny posmak. Szkoda pracy, nie chcę żeby wylądowały w koszu, czy można je jakoś uratować? Jak zabić smak sody?
Pozdrowienia.
Nie mam pojęcia, czemu się nie udały. Sody dajemy do nich tak mało, że praktycznie nie powinna być wyczuwalna. Ale jeśli jednak jest z jakiegoś powodu wyczuwalna, to niespecjalnie da się coś z tym zrobić. Ewentualnie można polukrować je lukrem z dodatkiem cynamonu, to powinno nieco złagodzić zapach sody, ale jej posmaku pewnie nie zlikwiduje. Ps. a na pewno dodała Pani tylko pół łyżeczki sody? Bo aż trudno uwierzyć, że przy tak nikłej ilości jest ona w ogóle wyczuwalna. :/ Pozdrawiam!
@Ania - myślę, że tak. Z tymże ciasteczka na pewno trochę mniej wyrosną i zapewne nie będą już tak mięciutkie. Pozdrawiam
Czy mogę użyć mąki pszennej pełnoziarnistej?
@Malena - używam tortowej.
Uff ciasteczka gotowe, udały się i muszę przyznać że tak pysznych domowych ciasteczek jeszcze nie jadłam:) mmmm:P dziękuję za ten przepis! jest rewelacyjny:) choć już póżno to ciasteczkami pięknie pachnie w całym domu:) a i niewiem jak to się stało ale wyszło mi ich ponad 100! także obdaruje nimi najblizszych:)
A jaka dokładnie mąka?
Świetnie wyglądają te ciasteczka!
witam, mam do Pani pytanie odnośnie masy, wszystko satarałam się zrobić jak należy, minęło półtorej godzinki od momentu kiedy włożyłam ją do lodówki, jednak nie da się jej rozwałkować, za bardzo się klei. Czy mąka coś tutaj pomoże? Pozdrawiam:)
Angelique, Zuzia, Gaba - tak.
Czy ekstrakt z wanilii można zastąpić olejkiem waniliowym?
witam czy ekstrakt z wanilii mozna zastapic aromatem z wanilii ?
czy zamiast ekstraktu mozna dodac aromatu z wanilii?
Czy zamiast ekstraktu z wanilii mogę dodać ziaren z laski wanilii?
Ciasteczka wyszly mi przepyszne. Mam male foremki, wiec lukier sobie na nich odpuszczam, posypane cukrem pudrem nadaja sie jak najbardziej na prezent!Po upieczeniu ich zerknelam jeszcze raz na liste skladnikow i okazalo sie, ze pominelam ekstrakt z wanilii. Takiego nie posiadam, chcialam dodac aromat waniliowy, czy to moze zly pomysl? Pytam, bo nie jestem profi jesli chodzi o pieczenie. W ktorym momencie dodac go do ciasta?Pierwsza seria ciasteczek (okolo 200) zeszla. w weekend planuje piec nastepne :-)Pozdrawiam!
@Kasia - Lukier w niczym im nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie. :) Pozdrawiam
Wyglądają świetnie i chętnie je zrobię, ale mam pytanko - nadają się one do lukrowania? :) Chciałam zrobić kolorowe ciasteczka na prezent, a nie wiem czy te nie stracą na smaku przez lukier :)Pozdrawiam serdecznie
@Ola - wychodzą dwie duże blachy ciasteczek. Jedna blacha to około 16-20 sztuk ciasteczek. Pozdrawiam
Przepis brzmi pysznie, a ile takich ciasteczek wychodzi z tych ilości składników?
@Aneta - myślę, że ok. 2-3 tygodni spokojnie.
Jak długo można przechowywać te ciasteczka?
Super!!! Właśnie pachną na cały dom i przywołują świąteczną atmosferę!Szybkie, proste i smaczne!
Dwa razy nie trzeba mnie do nich namawiać. Uwielbiam kruche ciasteczka i cynamon, więc takie połączenie musi zachwycać podwójnie:)
Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 8 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 30
Można je podsumować jednym słowem zdaniem: takie proste, a takie dobre. Ciasteczka są banalne w przygotowaniu, kruche, pięknie pachnące cynamonem, chrupiące na zewnątrz, a w środku lekko ciągnące, z posmakiem karmelu, a to za sprawą dodatku brązowego cukru. Polecam. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru | |
drobnego cukru brązowego (trzcinowego) | |
200 g | miękkiego masła |
duże jajko | |
mąki | |
sody | |
cynamonu | |
ekstraktu z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru |
Masło utrzeć z oboma rodzajami cukru na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować aż masa będzie puszysta i jednolita. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem, przesiać do masy. Zmiksować ciasto do połączenia w jednolitą masę, można też wyrobić je rękami, ale będzie się kleić. Uformować kulę lub placek, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny (do momentu aż ciasto znacznie stwardnieje, zrobi się plastyczne i nie będzie się kleić).
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm na oprószonej mąką stolnicy, powykrawać foremkami ciasteczka.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, w odstępach około 1,5-2 cm. Piec około 8 minut (aż ciasteczka się zarumienią) w temperaturze 180 °C (piekłam z termoobiegiem). Gotowe wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)