KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Wilgotne ciasto dyniowe

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 16
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
zm_IMG_1281.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x30 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki migdałowej (można zastpić mąką kukurydzianą, kasztanowa lub z orzechów włoskich/laskowych)
    rodzynek
    ksylitolu
    cynamonu
    przyprawy do piernika
    sody oczyszczonej
    skórka z 1 dużej, sparzonej pomarańczy
    soli
    suszonych śliwek (opcjonalnie; można pominąc, można część rodzynek zastąpic śliwkami, lub dodać dodatkowo)
    orzechów włoskich, posiekanych
    średnie jajka
    200 g masła, roztopionego
    soku z pomarańczy
    500 g puree z dyni
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    kremowego serka śmietankowego, np. Twój Smak, Philadelphia, etc.
    ksylitolu mielonego (można go zmielić w blenderze)
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cynamonu do oprószenia wierchu

Sposób przygotowania

*Puree - można użyć gotowego lub podobnie jak ja szybko przygotować je samemu

W tym celu niedużą dynię (ok. 1,5 kg) przekroić na pół, wydrążyć z pestek, każdą połówkę podzielić jeszcze na pół, tak, by powstały 4 ćwiartki. Położyć na blasze wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół)  i piec około 30 minut aż dynia się zarumieni, a miąższ będzie miękki. Gotową dynię wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu, miąższ oddzielić łyżką od skórki, przełożyć do blendera/malaksera i zmiksować na jednolite, gładkie puree. I gotowe. :)

Ciasto:

Suche składniki - przesianą mąkę, cukier, przyprawy korzenne, cynamon, skórkę pomarańczową, sodę i sól – wymieszać. Dodać rodzynki, posiekane śliwki (opcjonalnie) i posiekane orzechy, ponownie wymieszać.

Masło roztopić, odstawić na chwilę do przestudzenia.

W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać rozpuszczone, przestudzone masło, zmiksować, dodać sok z pomarańczy i puree z dyni, ponownie zmiksować. Dodać suche składniki, wymieszać, aż całość się połączy. 

Formę o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożyć papierem do wypieków, na papier przełożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 180 ° (grzanie góra/dół) i piec około 35-40 minut lub dłużej (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.

Polewa:
Serek zmiksować z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Polewę rozprowadzić na wierzchu cista. Można dać regulować konsystencje polewy wg swoich upodobań dodając więcej cukru i soku lub mniej.
Wierzch oprószyć cynamonem.
PS. polewe można zrobic również z dodatkiem masła, jak w cieście marchewkowym.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 16
Wilgotne, mięciutkie, cudownie pachnące cynamonem, skórką pomarańczową i przeprawami korzennymi. Przykryte pierzynką polewy przygotowanej na bazie kremowego serka, z wyraźną cytrynową nutą. To ciasto, to moja miłość od pierwszego spróbowania. Jeśli lubicie marchewkowe, w tym również się zakochacie. :)

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Pati Pati
    2016-11-27 20:13:23

    Niezwykłe, przepyszne ciasto :) Baaardzo aromatyczne, wilgotne, a dzięki dodatkowi dyni także o pięknym kolorze :) Bakalie i polewa z serka idealnie je uzupełniają! Polecam i zapraszam do siebie :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-11-30 14:50:35

      Cieszę sie, że smakowało. :) Pięknie wyszło. :)

      Twój komentarz
  • Marinel Marinel
    2015-11-06 22:38:56

    Ciasto rewelacyjne! Mam sporo dyni, za której smakiem nie przepadamy, więc będę ją wykorzystywać do tego przepisu! Pyszne, wilgotne, pachnące ciasto! Dałam mąkę pełnoziarnistą i tylko 100g cukru i wyszło idealne!

    Twój komentarz
  • Iwona Iwona
    2015-11-06 13:10:32

    Ciasto zniknęło w 3 godzindy po upieczeniu. Pycha.

    Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2015-11-01 18:12:14

    No więc zrobione...i prawie zjedzone :) Ledwo coś ocalało do zdjęcia. I rzeczywiście to był strzał w dziesiątkę. Zrobiłam krem na bazie mascarpone....mocno cytrynowy:) Było więc mocno wilgotnie, mega bakaliowo i orzeźwiająco za sprawą kremu. Mniam! Palce lizać :) Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-11-02 12:11:58

      Piękne wyszło! Z kremem cytrynowym na bazie mascarpone musiało być przepyszne! :) Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2015-10-30 09:16:52

    Witaj Kasiu :) Przymierzam się do pobawienia z dynią ale chcę to ciasto upiec na wzór marchewkowego, czyli przełożonego kremem z tamtego przepisu. Czy struktura tego ciasta pozwoli na jego przekrojenie, czy będą z tym problemy?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-31 10:28:55

      Tak, jak najbardziej można je przełożyć. Ciasto ma strukturę podobną do ciasta marchewkowego, tylko jest odrobinę bardziej puszyste. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Monika Monika
    2015-10-08 11:37:17

    Pyszne ciasto, trochę już jakby świąteczne :) Zamiast polewy zrobiłam lukier.

    Twój komentarz
  • Karolina Karolina
    2015-09-29 13:01:35

    Ciacho zrobione :P. Zmieniłam kilka rzeczy ale i tak wyszło pyszne. Przede wszystkim wymieszałam 3 mąki: orkiszową 630, orkiszową pełnoziarnistą oraz pełnoziarnistą pszenną, Dałam mniej cukru - ok.150 gram, więcej soku z pomarańczy (ok.40 ml), mniej masła (ok.170 g ). Zamiast orzechów włoskich były migdały, zamiast 1 z 4 jajek jest nieduży banan.Prócz tego dodałam słonecznik a że nie mam przyprawy do piernika wymieszałam po prosty goździki, kardamon, gałkę muszkatołową + pieprz cayenne (na oko). Nie zrobiłam też polewy. Dziękuję za inspirację - przepis na pewno do powtórzenia ponieważ ciasto wyszło pyszne :D

    Twój komentarz
  • Karmel-itka Karmel-itka
    2015-09-25 15:51:14

    Ojej. Pięknie się prezentuje. Właśnie dziś kupiłam wielki kawałek dyni i będę kombinować!

    Twój komentarz
  • mhejne mhejne
    2015-09-25 14:35:18

    Czy mąkę pszenną można zastąpić gryczaną?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-09-26 15:35:35

      Myślę, ze można, tylko na pewno ciasto będzie miało inną strukturę i będzie wyczuwalny charakterystyczny posmak gryki. Można też dać pół na pół, ale np pól gryczanej i pół orkiszowej. Pozdrawiam

      Twój komentarz

Wilgotne ciasto dyniowe

Wilgotne ciasto dyniowe

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 16

Forma: 20x30 cm

Opis

Wilgotne, mięciutkie, cudownie pachnące cynamonem, skórką pomarańczową i przeprawami korzennymi. Przykryte pierzynką polewy przygotowanej na bazie kremowego serka, z wyraźną cytrynową nutą. To ciasto, to moja miłość od pierwszego spróbowania. Jeśli lubicie marchewkowe, w tym również się zakochacie. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki migdałowej (można zastpić mąką kukurydzianą, kasztanowa lub z orzechów włoskich/laskowych)
    rodzynek
    ksylitolu
    cynamonu
    przyprawy do piernika
    sody oczyszczonej
    skórka z 1 dużej, sparzonej pomarańczy
    soli
    suszonych śliwek (opcjonalnie; można pominąc, można część rodzynek zastąpic śliwkami, lub dodać dodatkowo)
    orzechów włoskich, posiekanych
    średnie jajka
    200 g masła, roztopionego
    soku z pomarańczy
    500 g puree z dyni
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    kremowego serka śmietankowego, np. Twój Smak, Philadelphia, etc.
    ksylitolu mielonego (można go zmielić w blenderze)
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cynamonu do oprószenia wierchu

Sposób przygotowania

*Puree - można użyć gotowego lub podobnie jak ja szybko przygotować je samemu

W tym celu niedużą dynię (ok. 1,5 kg) przekroić na pół, wydrążyć z pestek, każdą połówkę podzielić jeszcze na pół, tak, by powstały 4 ćwiartki. Położyć na blasze wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół)  i piec około 30 minut aż dynia się zarumieni, a miąższ będzie miękki. Gotową dynię wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu, miąższ oddzielić łyżką od skórki, przełożyć do blendera/malaksera i zmiksować na jednolite, gładkie puree. I gotowe. :)

Ciasto:

Suche składniki - przesianą mąkę, cukier, przyprawy korzenne, cynamon, skórkę pomarańczową, sodę i sól – wymieszać. Dodać rodzynki, posiekane śliwki (opcjonalnie) i posiekane orzechy, ponownie wymieszać.

Masło roztopić, odstawić na chwilę do przestudzenia.

W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać rozpuszczone, przestudzone masło, zmiksować, dodać sok z pomarańczy i puree z dyni, ponownie zmiksować. Dodać suche składniki, wymieszać, aż całość się połączy. 

Formę o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożyć papierem do wypieków, na papier przełożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 180 ° (grzanie góra/dół) i piec około 35-40 minut lub dłużej (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.

Polewa:
Serek zmiksować z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Polewę rozprowadzić na wierzchu cista. Można dać regulować konsystencje polewy wg swoich upodobań dodając więcej cukru i soku lub mniej.
Wierzch oprószyć cynamonem.
PS. polewe można zrobic również z dodatkiem masła, jak w cieście marchewkowym.

Smacznego :)