mąki migdałowej (można zastpić mąką kukurydzianą, kasztanowa lub z orzechów włoskich/laskowych)
rodzynek
ksylitolu
cynamonu
przyprawy do piernika
sody oczyszczonej
skórka z 1 dużej, sparzonej pomarańczy
soli
suszonych śliwek (opcjonalnie; można pominąc, można część rodzynek zastąpic śliwkami, lub dodać dodatkowo)
orzechów włoskich, posiekanych
średnie jajka
200 g
masła, roztopionego
soku z pomarańczy
500 g
puree z dyni
Polewa:
Ilość
Składnik
kremowego serka śmietankowego, np. Twój Smak, Philadelphia, etc.
ksylitolu mielonego (można go zmielić w blenderze)
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cynamonu do oprószenia wierchu
Sposób przygotowania
*Puree - można użyć gotowego lub podobnie jak ja szybko przygotować je samemu
W tym celu niedużą dynię (ok. 1,5 kg) przekroić na pół, wydrążyć z pestek, każdą połówkę podzielić jeszcze na pół, tak, by powstały 4 ćwiartki. Położyć na blasze wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i piec około 30 minut aż dynia się zarumieni, a miąższ będzie miękki. Gotową dynię wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu, miąższ oddzielić łyżką od skórki, przełożyć do blendera/malaksera i zmiksować na jednolite, gładkie puree. I gotowe. :)
Ciasto:
Suche składniki - przesianą mąkę, cukier, przyprawy korzenne, cynamon, skórkę pomarańczową, sodę i sól – wymieszać. Dodać rodzynki, posiekane śliwki (opcjonalnie) i posiekane orzechy, ponownie wymieszać.
Masło roztopić, odstawić na chwilę do przestudzenia.
W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać rozpuszczone, przestudzone masło, zmiksować, dodać sok z pomarańczy i puree z dyni, ponownie zmiksować. Dodać suche składniki, wymieszać, aż całość się połączy.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożyć papierem do wypieków, na papier przełożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 180 ° (grzanie góra/dół) i piec około 35-40 minut lub dłużej (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.
Polewa:
Serek zmiksować z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Polewę rozprowadzić na wierzchu cista. Można dać regulować konsystencje polewy wg swoich upodobań dodając więcej cukru i soku lub mniej.
Wierzch oprószyć cynamonem.
PS. polewe można zrobic również z dodatkiem masła, jak w cieście marchewkowym.
Wilgotne, mięciutkie, cudownie pachnące cynamonem, skórką pomarańczową i przeprawami korzennymi. Przykryte pierzynką polewy przygotowanej na bazie kremowego serka, z wyraźną cytrynową nutą. To ciasto, to moja miłość od pierwszego spróbowania. Jeśli lubicie marchewkowe, w tym również się zakochacie. :)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki migdałowej (można zastpić mąką kukurydzianą, kasztanowa lub z orzechów włoskich/laskowych)
rodzynek
ksylitolu
cynamonu
przyprawy do piernika
sody oczyszczonej
skórka z 1 dużej, sparzonej pomarańczy
soli
suszonych śliwek (opcjonalnie; można pominąc, można część rodzynek zastąpic śliwkami, lub dodać dodatkowo)
orzechów włoskich, posiekanych
średnie jajka
200 g
masła, roztopionego
soku z pomarańczy
500 g
puree z dyni
Polewa:
Ilość
Składnik
kremowego serka śmietankowego, np. Twój Smak, Philadelphia, etc.
ksylitolu mielonego (można go zmielić w blenderze)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Pati
2016-11-27 20:13:23
Niezwykłe, przepyszne ciasto :) Baaardzo aromatyczne, wilgotne, a dzięki dodatkowi dyni także o pięknym kolorze :) Bakalie i polewa z serka idealnie je uzupełniają! Polecam i zapraszam do siebie :)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-11-30 14:50:35
Cieszę sie, że smakowało. :) Pięknie wyszło. :)
Marinel
2015-11-06 22:38:56
Ciasto rewelacyjne! Mam sporo dyni, za której smakiem nie przepadamy, więc będę ją wykorzystywać do tego przepisu! Pyszne, wilgotne, pachnące ciasto! Dałam mąkę pełnoziarnistą i tylko 100g cukru i wyszło idealne!
Iwona
2015-11-06 13:10:32
Ciasto zniknęło w 3 godzindy po upieczeniu. Pycha.
Sylwia
2015-11-01 18:12:14
No więc zrobione...i prawie zjedzone :) Ledwo coś ocalało do zdjęcia. I rzeczywiście to był strzał w dziesiątkę. Zrobiłam krem na bazie mascarpone....mocno cytrynowy:) Było więc mocno wilgotnie, mega bakaliowo i orzeźwiająco za sprawą kremu. Mniam! Palce lizać :) Pozdrawiam.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-11-02 12:11:58
Piękne wyszło! Z kremem cytrynowym na bazie mascarpone musiało być przepyszne! :) Pozdrawiam serdecznie
Sylwia
2015-10-30 09:16:52
Witaj Kasiu :) Przymierzam się do pobawienia z dynią ale chcę to ciasto upiec na wzór marchewkowego, czyli przełożonego kremem z tamtego przepisu. Czy struktura tego ciasta pozwoli na jego przekrojenie, czy będą z tym problemy?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-10-31 10:28:55
Tak, jak najbardziej można je przełożyć. Ciasto ma strukturę podobną do ciasta marchewkowego, tylko jest odrobinę bardziej puszyste. Pozdrawiam
Monika
2015-10-08 11:37:17
Pyszne ciasto, trochę już jakby świąteczne :) Zamiast polewy zrobiłam lukier.
Karolina
2015-09-29 13:01:35
Ciacho zrobione :P. Zmieniłam kilka rzeczy ale i tak wyszło pyszne. Przede wszystkim wymieszałam 3 mąki: orkiszową 630, orkiszową pełnoziarnistą oraz pełnoziarnistą pszenną, Dałam mniej cukru - ok.150 gram, więcej soku z pomarańczy (ok.40 ml), mniej masła (ok.170 g ). Zamiast orzechów włoskich były migdały, zamiast 1 z 4 jajek jest nieduży banan.Prócz tego dodałam słonecznik a że nie mam przyprawy do piernika wymieszałam po prosty goździki, kardamon, gałkę muszkatołową + pieprz cayenne (na oko). Nie zrobiłam też polewy. Dziękuję za inspirację - przepis na pewno do powtórzenia ponieważ ciasto wyszło pyszne :D
Karmel-itka
2015-09-25 15:51:14
Ojej. Pięknie się prezentuje. Właśnie dziś kupiłam wielki kawałek dyni i będę kombinować!
mhejne
2015-09-25 14:35:18
Czy mąkę pszenną można zastąpić gryczaną?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-09-26 15:35:35
Myślę, ze można, tylko na pewno ciasto będzie miało inną strukturę i będzie wyczuwalny charakterystyczny posmak gryki. Można też dać pół na pół, ale np pól gryczanej i pół orkiszowej. Pozdrawiam
Wilgotne, mięciutkie, cudownie pachnące cynamonem, skórką pomarańczową i przeprawami korzennymi. Przykryte pierzynką polewy przygotowanej na bazie kremowego serka, z wyraźną cytrynową nutą. To ciasto, to moja miłość od pierwszego spróbowania. Jeśli lubicie marchewkowe, w tym również się zakochacie. :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki migdałowej (można zastpić mąką kukurydzianą, kasztanowa lub z orzechów włoskich/laskowych)
rodzynek
ksylitolu
cynamonu
przyprawy do piernika
sody oczyszczonej
skórka z 1 dużej, sparzonej pomarańczy
soli
suszonych śliwek (opcjonalnie; można pominąc, można część rodzynek zastąpic śliwkami, lub dodać dodatkowo)
orzechów włoskich, posiekanych
średnie jajka
200 g
masła, roztopionego
soku z pomarańczy
500 g
puree z dyni
Polewa:
Ilość
Składnik
kremowego serka śmietankowego, np. Twój Smak, Philadelphia, etc.
ksylitolu mielonego (można go zmielić w blenderze)
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cynamonu do oprószenia wierchu
Sposób przygotowania
*Puree - można użyć gotowego lub podobnie jak ja szybko przygotować je samemu
W tym celu niedużą dynię (ok. 1,5 kg) przekroić na pół, wydrążyć z pestek, każdą połówkę podzielić jeszcze na pół, tak, by powstały 4 ćwiartki. Położyć na blasze wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i piec około 30 minut aż dynia się zarumieni, a miąższ będzie miękki. Gotową dynię wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu, miąższ oddzielić łyżką od skórki, przełożyć do blendera/malaksera i zmiksować na jednolite, gładkie puree. I gotowe. :)
Ciasto:
Suche składniki - przesianą mąkę, cukier, przyprawy korzenne, cynamon, skórkę pomarańczową, sodę i sól – wymieszać. Dodać rodzynki, posiekane śliwki (opcjonalnie) i posiekane orzechy, ponownie wymieszać.
Masło roztopić, odstawić na chwilę do przestudzenia.
W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać rozpuszczone, przestudzone masło, zmiksować, dodać sok z pomarańczy i puree z dyni, ponownie zmiksować. Dodać suche składniki, wymieszać, aż całość się połączy.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożyć papierem do wypieków, na papier przełożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 180 ° (grzanie góra/dół) i piec około 35-40 minut lub dłużej (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.
Polewa:
Serek zmiksować z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Polewę rozprowadzić na wierzchu cista. Można dać regulować konsystencje polewy wg swoich upodobań dodając więcej cukru i soku lub mniej.
Wierzch oprószyć cynamonem.
PS. polewe można zrobic również z dodatkiem masła, jak w cieście marchewkowym.