Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
żółtka | |
200 g | zimnego masła |
cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii | |
proszku do pieczenia, opcjonalnie |
Ilość | Składnik |
---|---|
czekolada |
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze zachowując odstępy (ciastka trochę rosną) i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu ozdobić czekoladą lub lukrem.
Smacznego :)
Zaryzykuję stwierdzenie, że są to najlepsze kruche ciasteczka, jakie jadłam. Delikatne, rozpływające się w ustach, cudownie pachnące wanilią. Aż ciężko się od nich „oderwać”. A do tego banalne i szybkie w przygotowaniu. Klasyka i prostota w jednym, a jednak są niesamowite. :) A jeśli lubicie kruche ciasteczka oprószone cukrem, zerknijcie tutaj. :) I naprawdę jeśli lubicie wypieki z ciasta kruchego, po prostu musicie je spróbować. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
żółtka | |
200 g | zimnego masła |
cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii | |
proszku do pieczenia, opcjonalnie |
Ilość | Składnik |
---|---|
czekolada |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Mam pytanie. 300g mąki ( to nie dwie szklanki a 30 dag) czy 300dag mąki. 200g masła czy 200dag (kostka).
Ciasteczka idealne! Jakby ktoś nie znał jeszcze pomysłu jak sobie radzić z rozwałkowywaniem takiego ciasta (bardzo lepkiego) to podpowiadam: wystarczy takie ciasto do lodówki włożyć już uprzednio spłaszczone w folii spożywczej. Po schłodzeniu rozłożyć tą folię na blacie (stolnicy) i przykryć ciasto z wierzchu kolejnym arkuszem folii. Potem można już bez brudzenia wałka wałkować. Do wykrywania ciasteczek ściągamy tę górną folię i tyle.
Przepis jest świetny a ciasteczka przepyszne. Ciasto zrobiłam w robocie i rozwałkowałam na papierze bez problemu. Dodałam cynamon.
będę je robił na swoją wigilię klasową i mam nadzieje ze wyjdą przepysznie
Ciasteczka za każdym razem wychodzą absolutnie przepyszne, robię je na każde wieksze rodzinne spotkanie. Znikają w mgnieniu oka, a jeśli chodzi o ciasto to nigdy nie miałam z nim problemu. Pięknie się wyrabia, ale trzeba poświęcić trochę czasu. Ja dodaje dżem truskawkowy na środek i muszę przyznać, dodaje im to jeszcze lepszego smaku. Gorąco polecam! :)
ciasteczka bardzo smaczne. polecam
Powiedz proszę jaki typ mąki jest najlepszy do tych ciasteczek ,wiem że przenna
Zrobiłam przed chwilą i są GENIALNE! Proste i pyszne. Wyszły super bez dodatku proszku do pieczenia i cukru waniliowego. PRZEPIS POLECAM :)
Jedne z Was piszą, że ciasto wychodzi zdecydowanie za rzadkie, a drugie, że tak sypkie że nie chce się skleić.
Moje uwagi:
- szklanka szklance nierówna - jeśli w przepisie pisze się o dwóch szklankach mąki to nie ma co "ufać" - trzeba odważyć te 300g i kropka. Wystarczy że do waszych ulubionych szklanek wejdzie 260g albo 330g i już problem może się zrobić...
- odważając na wadze pamiętajcie o...odtarowaniu miseczki :) stąd też mogą brać się Wasze problemy.
- jeśli macie ochotę dodać trochę kakao,jak ja, to należy ująć więcej mąki niż mamy zamiaru wsypać kakao. Inaczej ciasto wyjdzie trochę za suche i ciężko będzie połączyć składniki.
- łyżeczka, lub ewentualnie łyżka (najlepiej zacząć od małej!) śmietany rozwiąże całkowicie problem z nieklejeniem się ciasta. Ja dodałam łychę i przedobrzyłam w drugą stronę :) ale ciasteczka i tak wyszły super, zniknęły w mgnieniu oka.
- białka wykorzystałam do posmarowania ciastek przed pieczeniem, żeby łatwo przykleił się do nich brązowy cukier :)
Zrobiłam ciasteczka tak jak w przepisie i nie wyszły. Od początku mi coś nie pasowało, że cała kostka masła za dwie szklanki mąki. Ciastka rozpadają się w rękach, są tak miękkie, że nie da się ich zdjąć z blaszki. Drugą blaszę przetrzymałam dłużej w pikarniku i to samo. Nie polecam.
Witam, robiłam ciasteczka przed świętami :) są pyszne. Jeżeli mogę dodać to nie dawałam proszku do pieczenia, mąkę "BASIĘ" i osełkę z "MLEKOWITA". Wyszły bardzo pyszne i już poleciłam paru "PANIĄ" domu ten przepis :D dzięki za przepis :)
Ciasteczka przepyszne 😍 najlepsze jakie jadłam 😋
Robie ciasteczka z przepisu juz ktorys raz z kolei. Smakuja wszystkim nawet tesciowej :D ;)
Przepis jest świetny a ciasteczka przepyszne. Ciasto zrobiłam w robocie i rozwałkowałam na papierze bez problemu. Dodałam cynamon.
Za pomocą czego można ozdobić ciasteczka czekoladą, nie posiadając żadnego "specjalistycznego" sprzętu? :) zamierzam upiec je na tegoroczne święta i obdarować nimi rodzinę. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Hej, trochę późna odpowiedź, ale zdradzę mój sposób - biorę zwykły woreczek strunowy, większy lub mniejszy w zależności od tego jak Ci będzie łatwiej manewrować. odcinasz mały rożek dolny (lepiej za mały niż za duży, zawsze możesz dociąć większy, a jak zrobisz już za duży to po ptakach i zmarnujesz rozpuszczoną czekoladę która zostanie na ściankach torebki :) zwróć uwagę jeśli woreczek posiada dziurkę odpowietrzającą - żeby nie wylatywała przez nią czekolada na dłonie ;P moim zdaniem najlepszy sposób do dekorowania szczegółowego. Poniżej moje świąteczne pierniki lukrowane właśnie z pomocą takiego woreczka strunowego :)
witam, jeżeli masz woreczki do mrożenia mięsa to mogą się nadać :) przełożyć masę(czekoladę) do woreczka, przecisnąć do jednego rogu i naciąć (na tym rogu) niewielką dziurkę. tak przygotowany "sprzęt specjalistyczny" hihi jest gotowy do użytku :) pozdrawiam :)
Robiłam ciasteczka z Pani przepisu już 2 razy, na święta oraz na moje urodziny i za każdym razem wyszły przepyszne. Rozpływały się w ustach. I w te święta zrobię je ponownie :D
Polecam!
Zrobiłam ciasteczka i są naprawdę pyszne:) Czytałam niektóre komentarze i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania więc powiem jakich składników ja użyłam.
Jeśli chodzi o mąkę to 300g Poznańskiej
Jeśli chodzi o masło to użyłam takiego, którym smarujemy sobie kanapki - w kostce 82 % - i wydaje mi się, że właśnie to masło powoduje, że mają taki maślany smak :)
Moje uwagi odnośnie ciasta:
- wyrabiałam je jakieś 10-15 min
- ciasto jest BARDZO niewdzięczne:) okropnie kruche i ciężko się wałkuje. Owszem, można podeprzeć się mąką, ja tak robiłam (stolnica w mące, wałek w mące i trochę posypywałam na ciasto), ale musicie wtedy po kawałku wałkować, dlatego, że ciasto wchłania tą mąkę i robi się jeszcze bardziej kruche i jeszcze bardziej trudne do rozwałkowania, nie mówiąc o przeniesieniu ciasteczek na blachę.
- dla cierpliwych 2-3 mm jest ok, ale ja zrobiłam ciut grubsze niektóre i łatwiej odchodziły od stolnicy :)
- mi wyszło niepełne 3 blachy ciasteczek, wielkość ciasteczek poniżej na zdjęciu :)
Pozdrawiam!
nigdy nie pieklam ciastek, ale za namowa dzieci sprobowalam Twoj przepis i... REWELACJA!!! Ktos kto nie umie upiec kompletnie nic powinien sprawdzic ten przepis. Udaje sie za kazdym razem... Jest jeden problem... Ciastka znikaja w gigantycznym tempie. Ja pieklam je juz co najmniej 10 razy, w jedna sobote az 4 razy. Dzieci maja niezwykla radosc wycinajac i dekorujac ciasteczka. Dziekuje za fantastyczny przepis. Sciskam mocno
Mam wiele przepisów na ciasteczka d kawy,ale ciasteczka z TEGO przepisu są rewelacyjne,nie ma w tym stwierdzeniu ani trochę przesady.Polecam Wszystkim.Ja zrobiłam z podwójnej porcji i w związku z tym,że nie miałam 2 kostek masła dałam pół na pół masło i margarynę i mimo tego oszukaństwa są wyśmienite.Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam z okolic Nowego Sącza.
Mam wiele przepisów na ciasteczka d kawy,ale ciasteczka z TEGO przepisu są rewelacyjne,nie ma w tym stwierdzeniu ani trochę przesady.Polecam Wszystkim.Ja zrobiłam z podwójnej porcji i w związku z tym,że nie miałam 2 kostek masła dałam pół na pół masło i margarynę i mimo tego oszukaństwa są wyśmienite.Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam z okolic Nowego Sącza.
Witam. Mam 47 lat :-) I zrobiłEm ciastka z tego przepisu po raz pierwszy. Wyszły genialne! Ale przepis nieco zmodyfikowałem - dodałem do ciasta 3 łyżki gęstej śmietany. Czas pieczenia zalecono 10-12 minut. Ja piekłem 15 minut i wydaje mi się, że to nadal ciut mało, mimo, że ciasto rozwałkowałem konkretnie. Następnym razem upiekę bez proszku do pieczenia, bo wyrosły. Z przepisu wyszły dwie blaszki - spodziewam się, że jutro będą zjedzone. Następnym razem biorę proporcje razy 3.
Po prostu pycha
Mój maż oszalał na ich punkcie
Piekę co drugi dzień i natychmiast znikają
Jedynie polecam oszczędność czasu
Ja robię 2 grubsze niż do kopytek wałki. , zawijam w folię aluminiową i po godzinie pobytu w lodówce kroję w plasterki. Pozdrawiam
Zrobiłam wg przepisu. Rewelacja
Zamiast cukru waniliowego dodałam aromat pomaranczowy. Ale po co się ludzie meczycie z walkowaniem I wycinaniem.? Ja robię z ciasta walec zawijam w folię aluminiową i na godzinę do lodówki .
Potem wystarczy pokroić w plasterki i ciastka gotowe.
Pozdrawiam wszystkich
świetny pomysł z tym walcem.. , z tym że już ciasteczka nie wyjdą tak pięknie...Ale jeśli ktos chce miec ciasteczka na szybko naprawde dobry pomysł..może wykorzystam. dziękuję . A to moje wycinane Aniołki :)
Mam pytanie - ile tych ciastek wychodzi z jednej porcji - mam zamiar je upiec na wnusia urodzinki .
Wychodzą 2 blachy ciasteczek.
Ciasteczka są super. Na początku ciasto trochę się kleiło, ale posypałam mąką wałek i wszystko wyszło idealnie. rozeszły się w pół godziny. Polecam!
By ciasto było naprawdę dobre dodaje sie masło. Margaryna psuje kazdy wypiek, wtedy powstaje tanie ciasto ze sklepu.
Ciasteczka faktycznie pyszne. Trochę mi się ciasto nie chciało wyrobić ale dałam łyżeczkę oleju i od razu super😄 i też rozwałkowałam grubsze bo takie wolę. Myślę że już jutro ich nie będzie ;) dzięki Kasiu za przepis
bardzo chciałam zrobić ciasteczka dla synka ale ciasto wogóle nie chciało mi się kleić :( czemu?
Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu i faktycznie przepyszne. Robiłam je pierwszy raz ale na pewno nie ostatni. Nasze smakołyki chyba nie doczekają do Świąt :)
Przepis jest super! Córki miały ochotę na ciasteczka, a ja za mało miałam maki. Wiec dodałyśmy do mąki zmielone płatki owsiane i orzechy. Całość zjedzona w kilka chwil!
Dziś zrobiłam ciasteczka, przełożyłam je dżemem.
Ciasteczka wyszły rewelacyjnie, dziękuje za przepis.
Pozdrawiam
Dzisiaj zrobiłam pomagały mi dzieci, wyszły przepyszne. Zrobiłam z dwóch porcji i dodałam trochę śmietany bo ciasto nie chciało się zlepić. Super przepis
Pozdrawiam,
Ciasteczka udały się i cieszą się dużym powodzeniem ciasto jest idealnie kruche. Na początku ciasto kleiło się do wałka ale to kwestia posypania mąką, polecam ponieważ ciasteczka są pyszne:)
Dzien dobry,
Ciasto do niczego, wyglada jakby bylo za duzo masla, klei sie i nie da sie go nawet rozwalkowac nie mowiac juz o wycinaniu foremek... Co zrobilam zle ? Dodalam wszystko yak jak w przepisie..
Hmmm dziwne, bo ja tez zrobilam z tego przepisu i to z 4 porcji bo żółtka z bezy mi zostały. Ciasto super sie rozwałkowalo, żadnej śmietany, dosłownie zrobilam jak w przepisie... Ciasteczka poprostu palce lizać
Pycha, zrobiłyśmy dzisiaj z dwuipółletnią córeczką na dzień babci i dziadka. Ciasto wyszło klejące, ale dosypywałam mąki przy rozwałkowywaniu i jest ok :) . Polecam, na pewno nie raz jeszcze zrobię :)
Dziś zrobiłam. Szkoda ze nie jest napisane z jakiej mąki te ciasteczka. Zrobiłam z krupczatki i totalna porażka z rozwalkowaniem ciasta. Ostatecznie wyłożyłam blachę cienką warstwą i po upieczeniu pokroiłam na prostokatne ciastka...
Pani Kasiu, gratuluje blogu. Często porównuje moje przepisy i doświadczenie z tymi w internecie. A jestem od pani dużo starsza.
Chciałabym przekazać kilka moich spostrzeżeń.
Wanilina jest składnikiem zapachowym Vanilii planifolia. Syntetyczna wanilina uzyskiwana jest z ryżu i pod względem chemicznym niczym nie różni się od naturalnej. Nie ma czego się bać i po co narażać się na koszty.
Odp. na kilka razy zadane pytanie czytelniczek. Kruche ciasto dość ciężko się rozwałkowuje, dlatego najlepiej robić to na papierze do pieczenia ew folii. Ja wolę papier. Żeby nie przyklejało się do wałka trzeba posypywać ciasto i nacierać mąką wałek. Reszta to praktyka.
Białka można roztrzepać widelcem i posmarować ciastka. Będą zupełnie inaczej się rumienić. Ja np. przed pieczeniem posypuje grubym cukrem.
Zamiast żółtek można też użyć gęstej śmietany (może być kwaśna). Cukier puder można zastąpić zwykłym drobnym cukrem. Inaczej wchłania tłuszcz. Inny smak i kruchość będą miały na krupczatce.
Miłego eksperymentowania :)
OSTRZEGAM!!! ciasteczka niebezpiecznie smaczne. Nie stawiać dużej ilości blisko siebie, nie można się powstrzymać od zjedzenia wszystkiego na raz. Polecam :) są wspaniałe!
Najlepsze na świecie, uzależniające i w moim wydaniu z dodatkiem drobno startej skórki pomarańczowej - idealne :)
Witam, tak spróbowałem tego przepisu i wyszły wyśmienite, kruche i smaczne , dla tych co mieli problem z wałkowanieniem to podpowiem ze uzycie na spód i górę ciasta odrobiny mąki nie wpływa negatywnie na całokształt pracy. teraz dekoracja którą wykona moja córeczka (5lat) . Pozdrawiam wszystkich ciasteczkowych potworków :)
Rzadko coś piekę, ale chciałam mojej córci sprawić przyjemność. Jakie wnioski się wysunęły po moim kontakcie z tym przepisem:
mąkę i cukier zrobiłam w proporcji nie szklanek, a kubków, także ciut więcej. Może dzięki temu ciasto mi się nie rozlewało i nie przywierało jak to niektórzy piszą, no ale co się nawyrabiałam i natrudziłam to moje ;). Ciastka robiłam na raty, także zawsze tylko kawałek ciasta wyjmowałam z lodówki, reszta dzielnie czekała w chłodzie. Mam nowy piekarnik, wiec duże było zdziwienie gdy się okazało, ze ciacha do lekkiego zrumienienia pieką się 20 min. w 180 stopniach. Ale generalnie są pyszne i chyba więcej nie zdecyduje się już na wyrób kupny :)
Ciasteczka rewelacyjne!!!! Muszę upiec kolejną podwójną porcję, bo już wszystkie zostały pochłonięte przez domowników :)
Witam,
Chciałam zrobić ciasteczka pomarańczowe? czy jest możliwe dodać soku pomarańczowego? i skorki pomaranczowej?
Pozdrawiam
Ja zrobiłam wersję pomarańczową dodając zamiast ekstraktu z wanilii/cukru waniliowego kilka kropli aromatu pomarańczowego oraz skórkę startą z jednej dużej pomarańczy. Smak i zapach rewelacyjny. Jak powiedział mój szwagier - najsmaczniejsze ciasteczka jakie jadł także serdecznie polecam :)
skórki pomarańczowej jak najbardziej, można też aromat pomarańczowy, soku bym raczej nie dodawała, bo rozrzedzi ciasto
Dziś zrobiłam ciasteczka na biegu dzieciom na wigilię klasową. Łatwo się robi, szybciutko się pieką i są mega kruche.Mniam...Mniam Mniam :) :) :)
Bardzo smaczne, polecam
Witam. Czy ciasteczka na zdjęciu upieczone są z dodatkiem proszku do pieczenia? Właśnie taką wysokość chciałbym osiągnąć :)
Pozdrawiam
Tak, upieczone są z podaną ilością proszku do pieczenia. Pozdrawiam :)
mi nie wyszły ciasto po wł do lodowki dalej niedało sie wałkowac deska obklejona wałek tez, wsadzilam do zamrazarki mimo ze spod twardy dalej sie kleiło strasznei wiec porwałam na kawałki i na blache zobaczymy co z tego wyjdzie
Prodany przepis ma zle proporcje!!!!!! za dużo masła ciasto w piecu się rozpływa!!!!
dokładnie.. W dodatku trzeba robbic te ciastka jak maszyna albo kawalki małe wyciagac z lodowki bo jak sie troche te ciasto roztopi to bedzie tragedia i z zadnej formemki nie wyjdą...
Bzdura,zrobiłam zgodnie z przepisem i nic się nie kleiło,są pyszniutkie,nie cudowałam z lodówką,owszem godzine ciasto tam spędziło:)))
Ciasteczka przepyszne i banalnie proste w przygotowaniu ☺właśnie się nimi objadam☺
można przełożyć ciasteczka kremem tortowym? nie wiem jak będą smakowały dlatego pytam
Super smaczne
Ciastka są przepyszne. Mimo że pierwszy raz piekłam coś sama (mam 12 lat) to udały się, wszystkim smakowały 🍪🍪🍪
Spróbuj upiec szarlotke sypana! Jest łatwa a jaka pyszna :)!
Ja też mam 12 lat a ciastka rewelacyjne bajka 👌🍪🍰
Witam :) Już jakiś czas szukałam przepisu na idealne kruche ciastka. I znalazłam! Dziękuję :)
Pyszne ciastka, pieklam z corka, dodalam kakao i zrobilam rozowy lukier. Jutro tez je robimy!! :D
Pyszneee!Właśnie zrobiłam z dżemem i czekoladą ❤ dzieki za przepis
Bardzo prosty przepis, tylko nie miałam wanilii i dałam cynamon. Palce lizać, lepszych nie jadłam. Dzięki za przepis!!!
mam pytanie czy zamiast masła mozna dodac margaryne
Tak, można. Pozdrawiam
By ciasto było naprawdę dobre dodaje się masło, margaryna zepsuje każdy wypiek, wtedy powstanie tanie ciasto ze sklepu.
Ciasteczka są przepyszne!!!! 😍 dobrze, że jestem w ciąży jak zjem sama wszystkie to nikt nie będzie miał pretensji 😄
Podczas ciąży nasi bliscy wybaczają nam takie małe grzeszki. ;) Ciesze się, że smakowały. :) Mam nadzieję, ze dzidzi w brzuchu również. ;)
Mam pytanko, wg. przeliczników zamieszczonych na tym portalu 1 szklanka mąki to 125 g, czyli 2 to 250, a w przepisie 2 szklanki mąki to 300 g i nie wiem teraz ile dodać....?
Witam, przepraszam, że dopiero odpisuję, ale mam chwilowo ograniczony dostęp do Internetu. A gdzie na mojej stronie jest napisane, że szklanka mąki pszennej to 125 g? Standardowa szklanka mieści 150 g mąki pszennej. Pozdrawiam
Są idealne, dziękuję za przepis!
Zrobiłam :) moje pierwsze ciastka :) pyszne są, tylko ciasto mi się strasznie kleiło. Następnym razem będą lepsze :) super przepis, pozdrawiam
Trzeba mocniej schłodzić i nie będzie się kleić. Lub podsypywać nieco mąką podczas wałkowania. Pozdrawiam
Ciasteczka rewelacyjne,dziękuję za przepis.
Muszę napisać komentarz bo sprawa jest poważna :) Moja Kochana Teściowa zawsze robiła kruche ciasteczka mojemu Mężowi, ale one mi nie za bardzo smakowały, były bardzo twarde i mało słodkie... Inne ciasta były rewelacyjne ale te ciasteczka kruche bardzo mi nie smakowały. Więc postanowiłam zrobić sama. Nie miałam żadnego przepisu więc pogrzebałam w necie i znalazłam ten...
Od tej pory nie moge sie uwolnić :) Ciągle słyszę kiedy mi zrobisz ciasteczka do herbaty? Przepis rewelacja. Bardzo dziękuję :)
Super! :) Bardzo się cieszę, że ciasteczka tak mężowi zasmakowały :)
Moje robione pół na pół z mąką pelnoziarnistą,zamiast cukru waniliowego dodałam migdałowy (taki tylko posiadałam) .Ciasteczka mega łatwe i niesamowicie pyszne ,zachwyt rodziny -bezcenny widok!
Ciasteczka są mega! I jeszcze do tego banalne w przygotowaniu. Robię już 3 raz :)
Piekłam ciasteczka wczoraj wieczorem i prawie wszystkie znikły do dzisiejszego popołudnia . Rewelacyjny przepis , napewno upiekę ciasteczka jeszcze nie raz . :D
te ciasteczka sa naprawde genialne :) jeszcze tak kruchych i smacznych nie jadlam i znikaja w mgnieniu oka :)
Chcialam byc sprytna i zamiast masla dalam oleju bo akurat nie posiadalam tego skladnika i nie wyszly. Nie stwardnialy w ogole hehe taka porada dla "spryciarzy" hehe ale pachna cudownie i za chwile zrobie z maslem
Hehe :) Mam nadzieję, że z masłem wyszły już jak należy :) W niektórych wypiekach bez problemu można podmienić masło na olej, ale w przypadku ciasteczek kruchych zdecydowanie nie wyjedzie im to na dobre ;) pozdrawiam serdecznie
Przepraszam, a ile ciasteczek wychodzi z przepisu. W niedziele są urodziny mojej córeczki I chciałabym przygotować takie ciasteczka.
Nigdy nie liczyłam ich dokładnie, ale wychodzą dwie duże blachy ciasteczek. Pozdrawiam
Hej. Czego mogę użyć zamiast zoltek? Ponieważ nie jem jajek ;-) czy można je po prostu pominąć w przepisie?
Można pominąć, ewentualnie dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Pozdrawiam
Jajko można zastąpić też łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Kasiu, juz kiedyś znalazlam ten przepis i kilkakrotnie wprowadziłam go w czyn 😊 Dziś ponownie piekę te pyszne ciasteczka, modyfikując przepis - do połowy ciasta dodalam startą gorzką czekoladę, i jedna blacha jest ciasteczek czekoladowych - polecam, mają całkiem ciekawy smak. A białka wykorzystałam do kokosanek z Twojego przepisy, które również szczerze polecam!
a można dać papier do pieczenia niż pergamin in bo nie mam a czekoladę jak pani robiła?
Tak, pisząc pergamin miałam w zasadzie na myśli papier, przepis jest z notesu mojej babci, gdy je robiła, nie było jeszcze w sprzedaży papieru do wypieków i piekła na pergaminie albo na natłuszczonej i oproszonej bułką tartą lub mąką blasze. Czekoladę można po prostu roztopić w kąpieli wodnej (a więc w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą) albo w mikrofali i ozdabiać samą taką roztopioną czekoladą. Można też polewą, z tego przepisu: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4519/ciasto-nutellowo-czekoladowe
Najlepsze ciastka świata znajomi ze studiów się zajadają :D i za każdym razem wychodzą :D
A teraz pytanie czy zamiast cukru pudru można dać zwykły cukier? Będzie jakaś różnica w smaku albo konsystencji ciasta?
Zwykły cukier skarmelizuje się w ciastkach, więc będą miały ciemniejsze, brązowe "piegi". :) I chyba tylko taka różnica będzie. :) Pozdrawiam, cieszę się, że ciastka smakują :)
Dzis z synkiem zrobiłam :) i był zachwycony :) był bo juz ciasteczek nie ma a gdzie sa? w brzuszku mamusiu :)
Cieszę się, że smakowały zarówno synkowi jak i mamusi. ;)
Więcej ich nie zrobię bez smakowe ! Ciasto się bardzo lepi nie da się rozwałkować ! Okropne Mam o 1000000 % lepszy przepis !
A w ogóle próbowała je Pani zrobić? :) Bo innym Czytelnikom jakoś smakowały i udało się rozwałkować. :) No i jeśli ma Pani taki wspaniały przepis 1000000 razy lepszy, to proszę się nim podzielić, inni też chętnie skorzystają. ;) pozdrawiam
Szukałam dziś łatwego przepisu na kruche ciasteczka, żeby przetestować nowe foremki z córkami i tu trafiłam :) Szukałam ciasteczek które będą kruche ale nie będą sie rozpadać i te są idealne :D Do tego są pyszne :D Dziękuję za przepis :)
Cieszę się, że przypadły do gustu. Przy okazji piękne wysżły! :) Pozdrawiam serdecznie
Moje niestety nie wychodzą ani takie jasne ani takie ładne i strasznie klei się to ciasto mimo schłodzenia w lodówce (2 godz.)
Faktycznie pyszne i takie delikatne! Wielkie dzieki za przepis!!
Co prawda wyszly mi troche za cienkie ale to tylko i wylacznie z mojej winy. Zamiast do lodówki włożyłam na chwilke do zamrazarki - mam nadzieje ze tak tez mozna.
Pozdrawiam.
Rewelacja! własnie skonczylam je piec i dekorowac.... sa przepyszne. Udekorowalam lukrem i posypka- maja byc niespodzianka dla mojego malego smyka a jak wiadomo dzieci najpierw ogladaja co jedza. Dziekuje za fantastyczny przepis- napewno podam dalej :-)
Cieszę się, że ciasteczka zasmakowały. :) Mam nadzieję, że szkrabowi się spodobają. :)
Podziwiam Panią za cierpliwość do tych wszystkich pytań :-)
Pozdrawiam.
cukru wanilinowego *
Nie, nie dodaję do niczego cukru wanilinowego. Dajemy prawdziwy cukier waniliowy, czyli z prawdziwą wanilią. Dopisałam w przepisie, żeby było jasne. Pozdrawiam
przepis na ciastka kruche nie powinien zawierac proszku do pieczenia i w lodowce maja sie chlodzic do 30 min czy pani jest kucharzem?
Proszek dajemy opcjonalnie w zależności od tego czy chcemy mieć podrośnięte czy bardziej płaskie ciasteczka, w kulinariach nie ma czegoś takiego jak "nie powinno"..., jeśli ktoś preferuje podrośnięte ciasteczka daje proszek, jeśli nie, to go nie dodaje, proste. Co do chłodzenia, to w jednej lodówce 30 minut wystarczy w innej potrzeba godziny, ważne, żeby ciasto było schłodzone na tyle, by się nie kleiło do wałka i było plastyczne.
Pyszne, chrupiące - rozeszły się w mig :P
Dzień dobry. Chciałabym wiedzieć ile mniej więcej wychodzi ciasteczek z podanych składników. W sztukach. :D
Na górze przepisu zawsze podana jest ilośc porcji. Wychodzą dwie blachy, czyli ok. 25-30 średniej wielkości ciasteczek. Pozdrawiam
Pyyyyszne, naprawde rewelacja :))))))
Witam, Ciasteczka pyszne najlepszy przepis jaki znalazłem. Dziękuje i pozdrawiam
Ulubione ciastka mojego męża, pierwszy raz upiekłam je ok 2 miesiące temu i od tej pory prosi o nie raz w tygodniu ;) dziękuję za przepis !!
Bardzo się cieszę, że smakują! :)
Fajnie by było dopisać, dla kogoś kto pierwszy raz w życiu coś piecze, że to urośnie i trzeba dawać większe odstępy :P ale daliśmy radę. Na Walentynki w sam raz ;)
Już dopisałam :) pozdrawiam
Chciałabym się zapytać czy można dodać do nich kawałki czekolady?
Myślę, że tak.
Szukalam przepisu na ciastka i znalazlam. Dzisiaj bede robic. Przy okazji chcialam bardzo serdecznie podziekowac za przelicznik ze szklanek na gramy. Dziekuje! Dla mnie przepis ze szklankami jest nie do wykonania. Mieszkam poza Polska i tutaj szklanki sa inne. Przeliczniki podaja 1 szklanka to 160 - 170 g, wiec jest roznica. A tak na oko, "zeby ciasto bylo zwarte", albo "zeby odchodzilo od reki", i podobne podpowiedzi to nie dla mnie. A tutaj, po prostu, przelaczam na gramy i wszystko proste. Jeszcze raz - dziekuje.
robie te ciasteczka sama i mam 9 lat pyszne ciasteczka
Czy mogę część mąki zastąpić mąką koksową?
Tak, ale myślę, że maksymalnie 1/3 mąki pszennej ,a najlepiej 1/4, bo ciasto może wyjść zbyt twarde i suche., ponieważ mąka kokosowa pochłania dużo więcej wilgoci niż mąka pszenna.
Bardzo smaczne :) Mam 12 lat i sama zrobiłam . Są banalne do zrobienia :) Pozdrawiam :)
Ciacha supersmaczne, piękny zapach masła i wanilii do tego rewelacyjna zabawa i długo zajęte dziecko!!! a to warte wszystkie pieniądze:D dziękuję za przepis i pozdrawiam
Ciasteczka wyszły świetnie. Prosty, szybki przepis a ciasteczka rozpływają się w ustach. Bardzo dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam.
czy można dodać jeszcze jedno żółtko
Tak, ale dodałabym z 1-2 łyżki mąki więcej.
Mnie nie wyszły...ciasto jest tak kruche, że nie można go rozwałkować, bo się po prostu rozpada..co zrobiłam źle??
Nie mam pojęcia, ciasto powinno być, kruche, ale jednocześnie plastyczne, rozwałkowuje się bez problemu.
Może za krótko wyrabiane było? Mi też się rozpadało ale w końcu zimne masło robi swoje i trzeba chwilę się pomęczyć żeby to się związało wszystko :) Co do przepisu ciastka są mega smaczne :)
Może za krótko wyrabiane było? Mi też się rozpadało ale w końcu zimne masło robi swoje i trzeba chwilę się pomęczyć żeby to się związało wszystko :) Co do przepisu ciastka są mega smaczne :)
Lub za mało zamrożone ;)
Witam, czy zamiast masła mogę użyć margarynę Kasię? Pozdrawiam :)
mam pytanie, czy te ciasteczka moge przekladac marmoladą lub kremem czekoladowym?
Tak.
Ja dodaję jeszcze sporą szczyptę soli. Mają wtedy taki zakrętas ;) Przepis rewelacja :)
Ile z tych proporcji wychodzi ciastek?
Dwie blachy ciasteczek, nie liczyłam ile dokładnie sztuk.
Dziękuję za przepis, ale trzeba siekać te masło?
Jeśli chodzi o masło, to warto posiekać je tak z grubsza nożem, albo pokroić na małe kawałki. Pozdrawiam.
Mam pytanko, czy zamiast cukru pudru może być zwykły cukier albo bez cukru?
I jeszcze czy zamiast masła może być margaryna z masłem???
Pozdrawiam i życzę wesołych, spokojnych świąt!
Jeśli dodamy zwykły cukier będą wyczuwalne kryształki, zupełnie bez cukru ciastka nie będą słodkie. Margaryna z masłem może być. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt.
Pyszne ciastka; ) właśnie zrobiłam na swieta ;) mam pytanie czy można też użyć mąki krupczatki zamiast pszennej?
Tak jak najbardziej, ciasteczka będą wtedy jeszcze bardziej kruche. Pozdrawiam
Pierwszy raz będę robiła z córką takie ciasteczka....Czy masło powinno być wcześniej wyjęte z lodówki??
Nie, najlepiej jak będzie prosto z lodówki. Pozdrawiam.
Piekę swoje z podobnego przepisu, tylko zawsze dodaję dodatkowo 2-3 łyżki śmietany 18%. Ciastka są wtedy jeszcze lepsze :)
Pyszota!!! Właśnie się z synkiem zajadamy :) Proste, szybkie i ten smak...
One są po prostu rewelacyjne. Łatwe do zrobienia a w smaku rewelacja. Zrobiłam i zaniosłam koleżanką do pracy żeby spróbowały wszystkie były tak zachwycone, że na następny dzień musiałam przynieść przepis. I wiem że w tym roku na święta w domach moich koleżanek będą te ciasteczka. Bardzo dziękuje za przepis i życzę Wesołych Świąt. ? Izi.
Witam, ogromnie się cieszę, że ciasteczka smakowały! :) Również życzę zdrowych i wesołych Świąt!
Witam. Baaardzo dziękuję za super prosty przepis na pyszniutkie ciasteczka. O ile uwielbiam tworzyć w kuchni mięsne smakołyki- słodkości to dla mnie czarna magia :-(((. Ale dzięki Twojemu przepisowi wykonałam dziś swoje pierwsze w życiu smaczne kruche ciasteczka!!!;-) Dzięki wielkie jeszcze raz! Mam tylko jeszcze małe pytanko- chciałabym je ozdobić takimi zakupionymi w sklepie różnorakimi ozdóbkami (kuleczki gwiazdeczki itp), ale nie wiem czym mogę posmarować ciasteczka aby takowe ozdóbki się na nich trzymały? Dodam, że ani lukier ani czekolada nie wchodzą w grę. Raz, że nie chcę zepsuć tego pysznego maślanego smaku a dwa poprostu byłyby jak dla nas za słodkie. Wspomóż proszę jakąś cudowną radą ;-))). Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Szczerze mówiąc, poza lukrem, pomadą lub czekoladą nie przychodzi mi teraz do głowy na czym jeszcze utrzyma się taka posypka. Ps. te kuleczki, gwiazdeczki etc, to są ozdoby cukrowe i one są straszliwie słodkie, dużo bardziej niż lukier moim zdaniem, więc jeśli nie chcesz psuć maślanego smaku to bym z nich zrezygnowała. :) A lukier ewentualnie można zrobić z dodatkiem soku z cytryny, wtedy ma wyraźnie kwaskowaty posmak i nie jest tak straszliwie słodki. Pozdrawiam serdecznie
Polecam posmarowac je bialkiem ktore i tak namzostaje. dzieki temu ozdoby się trzymają jak trzeba a nie zmienia to smaku i nie wymaga ekstra produktów
Polecam posmarowac je bialkiem ktore i tak namzostaje. dzieki temu ozdoby się trzymają jak trzeba a nie zmienia to smaku i nie wymaga ekstra produktów
Czy konieczne jest, żeby ciasteczka siedziały w lodówce całą godzinę? :)
Wykrojone ciasteczka nie muszą siedzieć w lodowce, przez godzinę schładzamy ciasto, żeby się dobrze wałkowało i żeby ciasteczka miały ładny kształt. Pozdrawiam
Hmm. Po przeczytaniu, że to najlepsze ciastka jakie były jedzone przez autorkę pomyślałem sobie " Tak! Akurat! Każdy swoje chwali..." ... ;) Ale muszę faktycznie przyznać, że to najlepsze ciastka jakie kiedykolwiek (na razie oczywiście) zdarzyło mi się jeść ;) Deliktne, kruche i do tego ten maślany smak... Zrobiłem z podwójnej ilości - co tak czy tak okazało się małą ilością przy moich dwóch łasuchach (na właściwie trzech, bo moja żona przy tych ciastkach dzielnie wtóruje dzieciom...). Do połowy ciasta dodałem przyprawy do ciastek korzennych - są równie smaczne jak czyste maślane. Zapisałem już sobie przepis w moim kajeciku i na pewno bedę do niego wracał (sam nie wiem ile jeszcze razy przed świętami... ;) ).
Bardzo się cieszę, że smakowały. ;) Pozdrawiam serdecznie
witam mam pytanie czy do ciasta mogę dodać kakao ??
Tak, jak najbardziej można dodać, 2 łyżki kakao będzie w sam raz.
Robiłam je wczoraj i muszę powiedzieć, że są aż zbyt kruche xD
Przepyszne, ale następnym razem dodam czekoladę do środka :)
Witam.Jak Pani myśli czy dodanie np łyżki przyprawy korzennej lub łyżki /dwóch miodu zepsuło by te ciasteczka?
Myślę, że na pewno im nie zaszkodzi. :) Szczególnie przyprawa korzenna, bo nie zmieni konsystencji. Pozdrawiam
Zaraz biorę się do roboty! Jak długo można je przechowywać np w lodówce?
Niestety dopiero zobaczyłam pytanie, myślę, ze około 1-2 tygodni, najlepiej w zamkniętej puszcze. W lodówce nie polecam, bo kruche ciasto twardnieje od niskiej temperatury. Pozdrawiam
może być dodana margaryna np palma albo kasia ???
Może być, ale w smaku będzie wyczuwalna margaryna. A delikatnie maślany zapach i smak, to jedna z ich zalet, więc nie rezygnowałabym z masła. Pozdrawiam
Najlepsze kruche ciasteczka jakie w życiu jadłam! A przy tym najłatwiejsze do wykonania ;) Dziękuję! :)
Bardzo się cieszę, że smakowały. :)
Z margaryną ciasteczka nie wyjdą?
Wyjdą, ale w smaku będzie wyczuwalna margaryna. A delikatnie maślany zapach i smak, to jedna z ich zalet, więc nie rezygnowałabym z masła. Pozdrawiam
Jakiego masła używacie? Proszę o szybką odpowiedź.
Ważne, żeby było to prawdziwe masło, czyli powinno mieć 82% tł. Na ogół używam masła Garwolin, Mlekovita, Łaciate lub Osełki Górskiej, Pozdrawiam
Dzis kolej na te ciacha. Obłędne. Robi sie naprawdę szybko(wszystko do malaksera). Potem pomoc w wycinaniu (wnuk) i gotowe, polecam
Te ciasteczka to pułapka:) Są tak smaczne ze nie mozna przestac jesc :)
:)) ogromnie cię cieszę, że smakowały. :)
Miałam taką wielką ochotę na te ciasteczka, że spróbowałam zrobić. Nie wiem tylko co poszło nie tak ale ciasto okropnie mi się kleiło:( I ogólnie nie wyszły takie jakie powinny wyjść...
Ciasto kruche klei się jak jest za długo i zbyt mocno wyrabiane, a po upieczeniu z kolei na ogół tak wyrabiane ciasto robi się twarde. Poniżej podaję link to wskazówek dotyczących ciasta kruchego , tam można znaleźć więcej szczegółów jak postępować z tym ciastem. http://www.slodkiefantazje.pl/artykuly/3/ciasto-kruche
Pozdrawiam
@Der - z tego co pamiętam dwie blachy ciasteczek, a więc około 30 szt. Pozdrawiam
@Der - z tego co pamiętam dwie blachy ciasteczek, a więc około 30 szt. Pozdrawiam
Ile ciasteczek wychodzi z tego przepisu?
@CiasteczkowyPotwór - jeśli w przepisie nie podaję konkretnej mąki, to mam na myśli mąkę pszenną. Można oczywiście zamienić ją na orkiszową lub pszenną pełnoziarnistą (ale tej dodajemy trochę mniej, bo ciasteczka wyjdą suche). Żytniej nie polecam do tego rodzaju ciastek. Pozdrawiam
Jakiej mąki trzeba dodać? Żytniej? Przennej? Ziemniaczanej?
Robiłam dzisiaj te ciasteczka i są bardzo dobre! :) Zamiast dwóch żółtek dałam jedno całe jajko (nie miałam co zrobić z białkami, a nie lubię, jak coś się marnuje). Ciastka robi się bardzo szybko, wychodzą pyszne. Nie ozdabiałam, bo już zabrakło czasu. Są idealne do popołudniowej herbatki/kawki. Tacie i dziadkowi bardzo smakowały. Z przepisu wychodzi ich dosyć dużo, ale szybko schodzą.
Właśnie skończyłam pieczenie tych przepysznych miasteczek. Wykonanie ekspresowe i faktycznie ciężko im się oprzeć. Jeszcze nie zdążyłam polować s już połowy nie ma :-)
SweetOwl - może, tylko trzeba je odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, bo będzie twardsze i na pewno trudniej je będzie rozwałkować. Pozdrawiam
A czy ciasto może stać w lodówce dłużej, powiedzmy, że do następnego dnia?
Ciasteczka- poezja smaku! szybkie w wykonaniu, błyskawicznie znikają ( własnie moje dwie Pociechy siedzą i chrupią- mniam- nawet widok jest smakowity), polecam gorąco!
Najlepsze ciasteczka jakie w życiu jadłam:) Goszczą u mne w domu co tydzień:)
Właśnie wyjęłam trzecia partię pachnących i kruchych ciasteczek z piekarnika. Co większe łasuchy w moim domu już dobrały się do pierwszej porcji i były zachwycone:) Obmyślam teraz sposób przyozdobienia ich bo chyba nie mam ochoty na czekoladę ani lukier...zobaczymy co z tego wyniknie...
Są wyśmienite, szybko się robią i nawet moja 5- latka je robiła że mną :-)
Faktycznie fantastyczne, zrobiłam połowę porcji bo miały być tylko do zdobienia.... Nie dotrwaly pożarte przez pieczącą. Następnego dnia robiona była cała porcja. Świetne, smaczne, łatwe.. Zapisane do ulubionych, sprawdzonych w kajecie. Dziękuję
Zrobiłam!:) Nie zdążyłam co prawda ozdobić bo szybciutko zniknęły ale wyszły pyszniutkie:)
zrobiłam i potwierdzam, że są bardzo kruche i smaczne :) a udekorować można wg własnego uznania i fantazji :) polecam.
Ależ one słodko wyglądają;)))
@Karmelitka, mnie naprawdę smakowały :, a jeśli chodzi o ciasto kruche na ogół się czepiam :)
@Ruskaya - dzięki, Kochana :) polecam
@Ale babka - dzięki serdeczne, polecam wypróbować :)
@Ilka_86, dziękuję serdecznie, zamiast się tak platonicznie zakochiwać proponuję spróbować :) również ciepło pozdrawiam
@Asiek, o to nawet nie zauważyłam, ze na cukrach waniliowych są przepisy, może to dlatego, ze już dość długo jestem "uzależniona" od swojego domowego cukru waniliowego :), a jeśli chodzi o mój przepis, to zmodyfikowałam po prostu trochę przepis na idealne ciasto kruche, które też zamieszczałam na blogu :))
@Aga, dziękuję :), nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś pochrupała :)
@Majeczko, to koniecznie wypróbuj, są naprawde smaczne i uważaj, uzależniają. ;) Również pozdrawiam ciepło
@Szarlotek - Dziękuję serdecznie x 2 :)
Jakie urocze...Ładny ten twój blogasek :)
Sliczne. Dawno juz nie jadlam i nie robilam zadnych ciasteczek. Zapisze sobie przepis i wyprobuje go razem z moim Malym :))
Pozdrawiam.
i jak slicznie udekorowane:) pocheupalabym sobie takich pysznosci:)
Uwielbiam te ciastka, robie z identycznego przepisu, znalezionego kiedyś na opakowaniu cukru wanilinowego... Są bardzo wciągające i mocno uzależniają:)
Twoje wyglądają cudnie:)
Pozdrawiam serdecznie!
piękne te Twoje ciasteczka:) można się w nich zakochać;) pozdrawiam ciepło
ale pyszności z rana:) pięknie wyglądają i na pewno smakują przepysznie:)
Ślicznie ozdobiłaś :-) wyglądają pysznie!
wyglądają uroczo ;]
i z pewnością są tak znakomite, jak twierdzisz!
Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 10 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 30
Zaryzykuję stwierdzenie, że są to najlepsze kruche ciasteczka, jakie jadłam. Delikatne, rozpływające się w ustach, cudownie pachnące wanilią. Aż ciężko się od nich „oderwać”. A do tego banalne i szybkie w przygotowaniu. Klasyka i prostota w jednym, a jednak są niesamowite. :) A jeśli lubicie kruche ciasteczka oprószone cukrem, zerknijcie tutaj. :) I naprawdę jeśli lubicie wypieki z ciasta kruchego, po prostu musicie je spróbować. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
żółtka | |
200 g | zimnego masła |
cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii | |
proszku do pieczenia, opcjonalnie |
Ilość | Składnik |
---|---|
czekolada |
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze zachowując odstępy (ciastka trochę rosną) i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu ozdobić czekoladą lub lukrem.
Smacznego :)