Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Tym razem chciałam się z Wami podzielić przepisem na orzeźwiający tort cytrynowy. Kila dni temu na facebook’u stuknęła nam okrągła liczba i obiecałam Wam z tej okazji torcik. Większość z Was zasugerowała, żebym nie zdradzała wcześniej jaki będzie, by pozostało to niespodzianką. Tak też uczyniłam. Tym razem nie zastanawiałam się długo jaki powinien być, chciałam, żeby odzwierciedlał moją radość z faktu, że ze mną tu jesteście, chcecie do mnie zaglądać i korzystać z moich przepisów. Wyobraziłam sobie ten torcik w najdrobniejszych szczegółach, smakowych i wizualnych, ale nie wiedziałam, co z tego wyjdzie. Tymczasem tort przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszedł obłędny. Śmiało mogę powiedzieć, że jeden z najlepszych jakie są na blogu. I naprawdę nie ma w tym cienia przesady.
A z czego składa się ów tort? Z delikatnie cytrynowego biszkopta, kremu cytrynowego na bazie śmietanki i mascarpone, a uwieńczeniem jest lemon curd i chrupiące beziki. Krem jest delikatnie cytrynowy, nie za słodki, ale też nie czuć w nim w ogóle cierpkości cytryn. A wierzchnia warstwa lemon curd nadaje całości charakteru. Bardzo Wam polecam!
Przepis własny.
Ilość | Składnik |
---|---|
jajek | |
cukru | |
mąki pszennej tortowej | |
mąki ziemniaczanej | |
skórka starta z 1/2 cytryny |
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g | mascarpone |
śmietanki kremówki 30% | |
cukru pudru | |
skórka otarta z 1 cytryny | |
domowego lemon card (opcjonalnie) |
Ilość | Składnik |
---|---|
przestudzonej herbaty z cytryną i cukrem |
Ilość | Składnik |
---|---|
domowego lemon curd | |
śmietanki kremówki 30% | |
cukru pudru | |
beziki |
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki i skórkę cytrynową wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Krem cytrynowy:
Serek mascarpone ubić razem z kremówką, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać resztę składników kremu, wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
Całość:
Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć herbatą. Wyłożyć na niego 1/2 kremu, przykryć drugim blatem. Nasączyć kolejny blat, wyłożyć pozostały krem. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć.
Ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno, ok. 1/3 rozsmarować na ściankach tortu. Przykleić do śmietanowych ścianek małe pokrojone na drobne kawałki beziki.
Na wierzch toru wyłożyć lemon curd. Rozsmarować i wyrównać powierzchnię. Udekorować bitą śmietaną wg uznania.
Smacznego :)