Przygotowanie: 120 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 20
Forma: 26 cm
Zdecydowanie jeden z najlepszych tortów na blogu. W tytule zaznaczyłam, że to wersja dla dzieci, bo opcja z dekoracją M&M i wafelkami kit kat jest dość słodka i uszczęśliwi szczególnie dzieci, ale oczywiście wierzch można udekorować dowolnie i wtedy ci nieco starsi też się nie przesłodzą. ;)
Wnętrze to biszkopt czekoladowo-orzechowy i obłędny chrupiący krem o smaku Ferrero rocher (pisząc obłędny wiem, co mówię, bo nie mogłam się powstrzymać i próbowałam kremu zaraz po przygotowani). ;)
Nie miałam okazji sfotografować wnętrza, bo tort powędrował do pewnej uroczej trzyletniej Zuzi i mimo że byłam na imprezie urodzinowej (a w zasadzie dzień po) i próbowąłam tortu, to nie wypadało mi biegać wtedy z aparatem i go fotografować. :D W końcu to święto dziecka, a nie tortu. ;). Zapewniam Was jednak, ze jest pyszny. Wizualną inspirację czerpałam stąd.
Z czystym sumieniem Wam polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
dużych jajek | |
mąki pszennej | |
cukru | |
zmielonych orzechów laskowych | |
kakao | |
proszku do pieczenia (opcjonalnie; ja nie dodaję) | |
szczypta soli |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej herbaty lub przegotowanej ciepłej wody | |
syropu orzechowego (w wersji dla dorosłych można go zastąpić likierem orzechowym) |
Ilość | Składnik |
---|---|
400 g | miękkiego masła |
gorzkiej lub deserowej czekolady | |
Nutelli (1 średni słoik) | |
pokrojonych na małe kawałki wafelków orzechowych, najlepiej dość grubych i niezbyt miękkich (mogą być Torcikowe, Knoppersy, Princessa, Góralki, Grześki, etc)** | |
drobno posiekanych orzeszków laskowych |
Ilość | Składnik |
---|---|
300 g | M&M |
poczwórnych Kit Katów; czyli 52 małe wąskie batoniki (można zastąpić np. WW, Duplo, Kinder Maxi) |
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce), cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka (po jednym, następne dodajemy po ok. 30 sekundach), dalej ubijając. Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył orzechami, przesianym kakao i ewentualnie proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 50 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do przestygnięcia w uchylonym piekarniku, jeśli pojawiła się górka, postawić ciasto na kratce kuchennej do góry nogami, wtedy wierzch się wyrówna. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
Poncz:
Przestudzoną herbatę lub przestudzoną przegotowaną wodę wymieszać z syropem lub likierem. Odstawić do wystudzenia.
Krem:
Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu połamaną czekoladę przełożyć do metalowej miski, dodać olej, miskę ustawić na garnku z gotującą się, parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a opierać się tylko na ściankach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać, wystudzić (najlepiej mieszając).
Masło utrzeć mikserem lub w robocie na puszysta masę.
Wystudzoną czekoladę dodać do masła. Zmiksować na jednolity krem. Dodać Nutellę, ponownie zmiksować aż całość dobrze się połączy. Ok. 1/3 kremu odłożyć, do reszty dodać drobno posiekane orzeszki i pokrojone na małe kawałeczki wafelki. Wymieszać.
Krem można nieco schłodzić (ok. 15 min), ale jest na tyle zwarty, że nie jest to konieczne).
Dolny blat ciasta ułożyć na paterze, nasączyć go 1/3 ponczu. Wyłożyć 1/2 kremu z dodatkiem orzeszków i wafelków.
Na wierzchu ułożyć drugi blat, skropić go 1/2 pozostałego ponczu, wyłożyć resztę kremu z orzeszkami i wafelkami.
Na wierzch wyłożyć ostatni blat, delikatnie go naponczować (nie musimy zużyć całego pozostałego ponczu). Na wierzchu i bokach rozsmarować niezbyt grubo wcześniej odłożony krem, wygładzić. Na wierzchu ułożyć w dowolny wzór M&M, boki obłożyć batonikami. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki na około 30 min wcześniej, bo krem dość mocno zastyga.
Smacznego :)