Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
mąki żytniej pełnoziarnistej | |
duże jajka | |
cukru pudru | |
masła, roztopionego | |
miodu | |
przyprawy do piernika | |
kakao | |
sody oczyszczonej |
Ilość | Składnik |
---|---|
białko ze średniego jajka | |
cukru pudru |
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Cukier puder i białko utrzeć drewnianą łyżką na bardzo gęsty lukier. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)
Tym razem ekspresowe pierniczki, szybkie w przygotowaniu i do szybkiej konsumpcji, więc można je zrobić tuż przed Wigilią. Pierniczki po upieczeniu są miękkie, później tylko nieco twardnieją, ale spokojnie nie połamiemy sobie na nich zębów, ponieważ są raczej kruche i po ugryzieniu rozpływają się w ustach. Jednakowoż, moim zdaniem, najlepsze będą jak troszkę poleżą w puszce. Moje robiłam z przeznaczeniem "zawieszenia" na choince, więc nie dodawałam cukru, tylko sam miód, a mimo to są smaczne. A jaka frajda przy dekorowaniu pierniczków. :) Ja w tym roku po raz pierwszy dekorowałam pierniczki wspólnie z moją małą córą i było hmmmm… wesoło ;)… szczególnie mała miała masę atrakcji z tym związanych… ja trochę mniej, bo musiałam co jakiś czas odganiać małego skrzata podkradającego mi lukier, pierniki i perełki… ;)) Przepis od Dorotus.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
mąki żytniej pełnoziarnistej | |
duże jajka | |
cukru pudru | |
masła, roztopionego | |
miodu | |
przyprawy do piernika | |
kakao | |
sody oczyszczonej |
Ilość | Składnik |
---|---|
białko ze średniego jajka | |
cukru pudru |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Mam pytanie czy zamiast maki żytniej mozna dodać maki tortowej ? :) pozdrawiam i wesołych swiat :)
Witam, chciałabym zrobić pierniczki i nadziać je powidłami, czy ten przepis nadaje się do "nadziewanych pierniczków"? :) Pozdrawiam
Tak, jak najbardziej można nadziać. Pozdrawiam :)
Dziękuje za umieszczenie przy przepisie przelicznika wag ( jak na złość moja waga kuchenna "padła" przed świętami:)) Pozdrawiam
Witam. Pierniczki są rewelacyjne. Udekorowałam je lukrem królewskim i są przepiękne. Mam jednak pytanie z czego mogę zrobić lukier, który będzie równie piękny jak królewski. Mój syn jest alergikiem i nie może białka jaja kurzego. Będę wdzięczna za podpowiedź :)
Można zrobić zwykły bardzo gesty lukier (bez dodatku białek) i nim dekorować, ale efekt będzie jednak trochę gorszy, bo taki lukier jest bardziej kruchy.
Hmm, myślałam nad "katarzynkami", ale doczytałam, że muszą poleżeć, a moim zadaniem jest zrobić je na Święta, więc.... chyba skuszę się na te :)
Tylko pytanie - ile mogą poleżeć (w słoiku lub puszce)?
Pozdrawiam :)
Katarzynki faktycznie muszą znacznie dłużej leżakować, żeby zmiękły, tym wystarczy dosłownie 2-3 dni. Później mogą leżakować w puszce przez kilka tygodni. Pozdrawiam serdecznie
Witam p. Kasiu, w zeszłym roku robiłam pierniczki razem z córka i powiem tylko tyle,ze moja córa nie może się doczekać żeby znowu zrobić pyszne korzenne ciasteczka. Mam pytanie czy mogła by Pani polecić jakieś przepisy na pierniczki z Pani bloga i proszę o przepis na pyszne ciasto na Boże Narodzenie może sernik? Nie wiem Z góry pięknie dziękuje i Życzę Pani i Wszytkim Dobrych Świat .Fanka bloga.
w
Witam serdecznie,
Jeśli chodzi o pierniczki do wycinania, to polecam te powyższe lub te: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4558/pierniczki lub ewentualnie te http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3137/pierniczki-skandynawskie---pepparkakor. Z takich mięciutkich polecam te http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3258/mieciutkie-pierniczki-pomaranczowo-migdalowe - są pyszne i mięciutkie. Smaczne sa też korzenne ciasteczka z tego przepisu: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3261/kruche-ciasteczka-korzenne.
Z ciast polecam Stefanke http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3247/stefanka, Pychotke http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3128/pychotka-krowkowo-mleczna, sernik z piernikczami http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3112/sernik-piernikowo-karmelowy lub pomarańczowo czekoladowy http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3141/sernik-pomaranczowo-czekoladowy, a z takich tradycyjnych to Makowiec: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3116/makowiec-zawijany-mojej-babci lub Sernik krakowski.
Nie wiem czy pomogłam :) Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i radosnych Świąt.
Witam p. Kasiu Dziękuję za propozycje na pewno skorzystam myślę o stefance. Czyjak jutro zrobię ciasto to czy na święta będzie dobre? Pozdrawiam świątecznie:)
Wyszły pyszne! Oczywiście nie tak pięknie ozdobione ale palce lizać. Mój 1,5 roczny Synek był zachwycony :)
Czy pierniczki mogą być troszkę grubsze niż 4mm? :)DB
Tak, ale one mocno wyrastają, więc czym grubiej je rozwałkujemy tym będą grubsze. :) Pozdrawiam serdecznie
dziś mam zamiar zrobić pierniki, oby wyszły :-)pozdrawiam
Pierniczki rewelacja, smakują jak sklepowe :) palce lizać. Jestem zachwycona. Bardzo dziękuję za przepis :)
Dziś zrobiłam :) pomimo mojego talentu do wypieków udały sie :) wszystkim smakują ;) następnym razem dam więcej przyprawy, a zamiast lukru zrobiłam na szybko polewe z kakao :) pozdrawiam
pyszne, i faktycznie od razu mięciutkie! pozdrawiam, Justyna
tylko brać i chrupać :))
piekłam je kiedyś, bardzo smaczne. przepięknie je przyozdobiłaś
@Patrycja - dziękuję ślicznie! :* a na drzewku już za jakiś czas zawisną, ma się rozumieć ;))
@Angie - oj to prawda - sprzątanie jest the best ;) zwłaszcza jak mała próbuje pomóc mi też przy sprzątanie!
@Zauberi - dzięki Kochana :*, a w tym roku sie nie skusisz? :)
@Maggie - dziękóweczki :*
@Kachna, jest ich sporo, więc zabieraj ile chcesz :)
@Asiek - to prawda, pierniczki, jak wszytskie od Dorotus są pycha :)dzięki serdeczne za miłe słowa :*
@JolaS - Jolu dziękuję za miłe słowa :) a do dekrowania pierniczków naprawde nie potzreba żadnych wyjątkowych zdolności plastycznych czy manulanych, ja przynajmniej takowych nie posiadam :)
Przepięknie udekorowane! Muszą zawisnąć na drzewku...
ależ je pięknie udekorowałaś ....ja niestety nie mam takich zdolności ...ale i tak piekę setki pierniczków rokrocznie:)
Jakie piękne!! Też korzystałam z tego przepisu, są pyszne:)
Zdjęcia cudne!!
Pozdrawiam serdecznie:)
jakie piękne!
zabieram jednego piernika i znikam :)
pozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Pieknie udekorowane!
śliczne :), robiłam takie w zeszłym roku
Piękne! Ja jestem jeszcze przed lukrowaniem z Maluchem...najfajniejsze jest potem sprzatanie kuchni po takim wydarzeniu;))
Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 10 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 40
Tym razem ekspresowe pierniczki, szybkie w przygotowaniu i do szybkiej konsumpcji, więc można je zrobić tuż przed Wigilią. Pierniczki po upieczeniu są miękkie, później tylko nieco twardnieją, ale spokojnie nie połamiemy sobie na nich zębów, ponieważ są raczej kruche i po ugryzieniu rozpływają się w ustach. Jednakowoż, moim zdaniem, najlepsze będą jak troszkę poleżą w puszce. Moje robiłam z przeznaczeniem "zawieszenia" na choince, więc nie dodawałam cukru, tylko sam miód, a mimo to są smaczne. A jaka frajda przy dekorowaniu pierniczków. :) Ja w tym roku po raz pierwszy dekorowałam pierniczki wspólnie z moją małą córą i było hmmmm… wesoło ;)… szczególnie mała miała masę atrakcji z tym związanych… ja trochę mniej, bo musiałam co jakiś czas odganiać małego skrzata podkradającego mi lukier, pierniki i perełki… ;)) Przepis od Dorotus.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
mąki żytniej pełnoziarnistej | |
duże jajka | |
cukru pudru | |
masła, roztopionego | |
miodu | |
przyprawy do piernika | |
kakao | |
sody oczyszczonej |
Ilość | Składnik |
---|---|
białko ze średniego jajka | |
cukru pudru |
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Cukier puder i białko utrzeć drewnianą łyżką na bardzo gęsty lukier. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)