Ilość | Składnik |
---|---|
120 g | ciasteczek digestive lub herbatników maślanych w mlecznej czekoladzie |
kakao (można pominąć) | |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie (u mnie wiaderkowy Piątnicy) | |
jajek | |
cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych) | |
serka mascarpone | |
ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami wanilii lub pastą waniliową) | |
budyniu waniliowego | |
Nutellim polecam domową** | |
opcjonalnie aromat czekoladowy |
Ilość | Składnik |
---|---|
Nutelli | |
śmietanki kremówki 30% | |
masła |
Spód:
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub blenderze ewentualnie wałkiem, przesypać do miski, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem).
Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Dodać twaróg, serek mascarpone i budyń, dalej ucierać. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do drugiej Nutellę i ewentualnie aromat czekoladowy. W razie potrzeby można dodać łyżkę kakao dla ciemniejszego efektu. Zmiksować. Masę serową wykładać na spód ciasteczkowy na przemian po jednej łyżce na środek ciasta i kolejne na wierzch, czyli 1-2 łyżki jasnej masy, na na to 1-2 łyżki ciemnej, potem znowu na wierzch 1-2 łyżki jasnej i tak do wyczerpania masy - cały czas nakładamy masę tylko na środek, ciasto pod wpływem kolejnych warstw rozpływa się na boki (nakładamy jak na tym filmiku).
Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Polewa:
Przygotować polewę z Nutelli, podgrzać w garnuszku Nutellę z masłem i śmietanką, wymieszać. Posmarować wierzch ciasta.
Smacznego :)
* wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik. I zapewniam Was, że nie ma w stwierdzeniu "pyszny" ani odrobiny przesady. Mimo że za samą Nutellą nie przepadam to w połączeniu z serem utworzyła naprawdę bardzo smaczną masę czekoladowo-orzechowo-serową, która wspaniale współgra z masą waniliową. Sam sernik ma mocno kremową, zwartą konsystencję i lekko chrupiący spód. Całości dopełnia nutellowa polewa... Kochani zróbcie go koniecznie, tylko ostzregam, uzależnia! :)
Przepis własny.
Ilość | Składnik |
---|---|
120 g | ciasteczek digestive lub herbatników maślanych w mlecznej czekoladzie |
kakao (można pominąć) | |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie (u mnie wiaderkowy Piątnicy) | |
jajek | |
cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych) | |
serka mascarpone | |
ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami wanilii lub pastą waniliową) | |
budyniu waniliowego | |
Nutellim polecam domową** | |
opcjonalnie aromat czekoladowy |
Ilość | Składnik |
---|---|
Nutelli | |
śmietanki kremówki 30% | |
masła |
* wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej
** przepis na domową Nutelle znajdziecie tutaj: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4568/domowa-nutella
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Serniczek cudny ale zawsze mam jeden wielki problem otóż masło z masy ciasteczkowej wytapia się podczas pieczenia i kapie mi na cały piekarnik co oczywiście powoduje siwy dym... :/ co zrobić żeby temu zapobiec?
Może trzeba użyć szczelniejszej tortownicy albo na spód tortownicy wykładać papier do wypieków lub folię aluminiową. Można też po prostu ustawić tortownicę z masą serową na drugiej większej blasze lub na spodzie piekarnika ustawić blachę, żeby masło skapywało do niej. Pozdrawiam
Nie działa przelicznik. Co się dzieje? Jak długo to potrwa?
Serniczek pierwsza klasa!!!!Mega pyszny !!! Na pewno skorzystam z innych przepisów!!!!
Mam pytanie o sposób nakładania ciasta? nie wiem czy dobrze zrozumiałam najpierw na środek nakładam jedna łyżkę białej masy i rozprowadzam po całej tortownicy łyżką a później na to łyżka ciemnej masy i też tak rozprowadzam?
Nie trzeba jej rozprowadzać, wtedy wyszłyby poziome paski, nakładamy 1-2 łyżki masy serowej na środek tortownicy na nią wylewamy 1-2 łyżki masy ciemnej, pod wpływem tej ciemnej ta jasna rozchodzi się nieco na boki, na ciemną znowu wylewamy jasną i wtedy ciemna i jasna na samym spodzie znowu rozpływają się na boki, itd. do wyczerpania masy. Dla ułatwienia zamieściłam w przepisie link do filmiku na YouTube, prezentowane tam ciasto to wprawdzie nie sernik, ale metoda przygotowania ta sama, tylko konsystencja ciasta ciut inna. Ps. po upieczneiu proszę sie pochwalic efektami :) Pozdrawiam
Dziękuję bardzo, mam nadzieje że wyjdzie, pozdrawiam.
Miękkie masło do spodu może być smietankowe? czy lepiej margaryne kasie np?Pozdrawiam
Może być zarówno masło śmietankowe jak i margaryna. Pozdrawiam
a ja chciałam zapytać czy jeżeli kupię twaróg śmietankowy taki własnie w wiaderku jakiego użyła Pani to go dodatkowo mielić? :) i kolejne pytanie zamiast ekstraktu waniliowego może być zwykly aromat waniliowy badz cukier waniliowy? z góy dziękuje za odpowiedz!:)
Nie, mielonego twarogu w wiaderku już nie mielimy, ale można też kupić twaróg śmietankowy niemielony i taki oczywiście trzeba zmielić. Może być armat waniliowy, nasionka wydrążone z 1 laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, nie polecam tylko wanilinowego. Pozdrawiam
Dziękuje serdecznie za odpowiedz :) przepraszam że zadaje tak dużo i być może nieco głupie pytania ale raczej nie piekę ciast ;) Ostatnie moje pytanie dotyczy ubijania całych jaj, poprostu do miski wrzucic cale jajka(zółtka+białka) i zwyczajnie w świecie utrzeć trzepaczką tak?Nie ma być to sztywna piana tylko utarte jajka z cukrem?
Wbijamy do miski całe jaja i ucieramy mikserem, końcówką do ubijania aż masa będzie puszysta i jasnokremowa, czyli ubijamy tak jak białka, tylko całe jajka. Pozdrawiam serdecznie
Witam!
No i mam problem. Piekłam sernik ze zwiększonej ilości składników, w tortownicy 26 cm. Wydłużyłam czas pieczenia do 1h 25 min, sernik u góry zaczął się przypiekać, więc przykryłam go folią, ale gdy mocno wyrósł i popękał na brzegach uznałam, że wystarczy mu pieczenia. Trochę był chwiejny pośrodku, ale pomyślałam, że sobie dojdzie w piekarniku stygnąc. Niestety...wszystko wskazuje na to, ze środek jest surowy! Rozumiem, że to ser i dlatego zostaje na patyczku, ale czuć w smaku, że to surowizna:( czy przez noc w lodówce ma szanse się ściąć? :(
1 h i 25 min powinny mu wystarczyć, ale czas pieczenia zależy też od piekarnika, jeśli środek nadal mocno faluje, to znaczy, że środek jest niedopieczony. A jeśli tylko lekko drży to powinien dojść w piekarniku podczas studzenia. Ale jeżeli już po wystudzeniu widać, że środek jest surowy, to wtedy niewiele da się zrobić. Można oczywiście spróbować wstawić go na całą noc do lodówki może po mocnym schłodzeniu okaże się jednak, że sernik się upiekł i tylko wydawał się być niedopieczony. Pozdrawiam i trzymam kciuki!
tak sernik wyszedl bardzo smaczny, choc niestety nie obylo sie bez katastrofy (malej), po wylaniu masy serowej do tortownicy tortownica nie wytrzymala i dno odpadlo, probowalam zapiac kilkakrotnie ale nie udalo sie, wiec szybko przelalam co sie dalo do formy prostokatnej. Spod ciasteczkowy poszedl w rozsypke,wymieszalam wiec wszytsko razem i wyszlo i tak pycha!!!
Witam, Bardzo bym chciała zrobić ten sernik na święta, ale wolę ciasta w tradycyjnych blachach. Formą prostokątną o jakich wymiarach mogę zastąpić tortownicę?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Witam, Użyta w tym przepisie tortownica jest niezbyt duża - 21 cm, więc forma też musi być niewielka, żeby zachować tę wysokość sernika - myślę, że kwadratowa 20 x 20 cm lub jej prostokątny odpowiednik będzie odpowiednia. Można też zwiększyć proporcje i zrobić sernik w większej formie. Na górze każdego przepisu jest przelicznik foremek, po wpisaniu do niego wielkości formy dokładnie podpowie o ile trzeba zwiększyć proporcje. Pozdrawiam
Witam. Sernik wygląda obłędnie. Mam pytanie czy zamiast twarogu smietankowego moge dodac twaróg półtłusty trzykrotnie zmielony?
Witam serdecznie, Tak, jak najbardziej może być półtłusty mielony. Pozdrawiam
Witam, wczoraj zrobiłam sernik na urodziny mojej siostry i powiem tak REWELACJA!!!! dziękuję pozdrawiam :)
@Natalia- można zastąpić masłem - 100-150 g masła, można też dać mleko skondensowane słodzone 20o ml, ale wtedy już nie dajemy cukru albo 100 g masła i 100 ml mleka słodzonego skondensowanego, wtedy ograniczamy ilość cukru o połowę. Pozdrawiam
Czy można dodać coś zamiast serka mascarpone lub zrobić bez niego ??
Zrobiłam twoje ciasto tak jak jest w przepisie ze spodem z ciasteczek, było rewelacyjne...
@Sernikomaniaczka - myślę, że tak :) Pozdrawiam!
Mam pytanie czy zamiast spodu z ciasteczek można zrobić spód z nutelli i sucharów ?Pozdrawiam ..
@Aga - wstawiać do nagrzanego. Pozdrawiam serdecznie!
Mam juz skladniki, masa ciasteczkowa wylozona aleeee mam pytanie czy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni czy ciasto wkladac do zimnego?
@Kama - dałybym chyba ciemną na spód, bo za sprawą nutelli jest ciut cięższa od tej jasnej i tak sobie myślę, że jak damy ją na górę, to może opaść i będzie jedna warstwa ;) Pozdrawiam!
Kasiu od kilku dni zamierzam upiec ten serniczek ale wolałabym nie robić zebry ani marmurka tylko po prostu warstwa biała i warstwa nutellą:) i tak sobie myślę którą warstwę dać na spód?
Wyszedł fantastycznie!!! Smakowo i wizualnie :) :) Polecam :)
@Zielona - chodzi o to, żeby nakładać na przemia dwie różne masy, całość można lekko wymieszać patyczkiem do szaszłyków, żeby powstał marmurek. Mi wyszła właśnie bardziej zebra niż marmurek, bo nakładałam masę z tego co pamiętam na przemian od środka tortownicy.
Mam pytanie dotyczące sposobu nakładania ciasta na tortownicę. Jak jeszcze można je nakładać, jeśli nie od środka ciasta? Zależy mi na takim wzorku, jak Twój, nie chcę zebry, a nie zrozumiałam tego opisu...Ucieszy mnie szybka odpowiedź, bo za parę godzin biorę się do pieczenia :)
@Karo tak, jak najbardziej, chodzi o budyń w proszku. :)
Pisząc budyń,to łyżeczki budyniu w proszku ma się rozumieć? :)
@Cirro7189 - chodzi o budyń w proszku, można go też zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
mam pytanie odnośnie budyniu, ponieważ w przepisie jest napisane 2 łyżki, ale to ma być 2 łyżki budyniu w proszku, czy 2 łyżki masy budyniowej ugotowanej na mleku?
@Ola1108 - tak, jak najbardziej.
czy można zamiast ekstraktu dac olejek waniliowy?
czy można zamiast ekstraktu dac olejek waniliowy?
Wyszedł fantastyczny! Przepyszny, wspaniale pachnący i do tego wysoki, nic a nic nie opadł! Dzięki!
@Mequi - przychodzi mi jeszcze do głowy, że może masa była ciut za długo ubijana, wtedy się zbytnio napowietrza i sernik owszem rośnie podczas pieczenia, ale tez opada pod koniec lub czasie studzenia... generalnie ten sernik nie rośnie zbyt wysoko, ale sam w sobie jest wysoki od ilosci masy i powinien byc równy jak stół :)
Właśnie włożyłam sernik do piekarnika i aż drżę, czy się uda:).Ma dzisiaj ze mną pojechać w góry, więc mam nadzieję, że nie zrobi mi kawału:).
W sumie to zrobiłam wszystko tak jak nalezy.Był twaróg nie ser.Było pieczenie bez termoobiegu.Produkty były w tem.pokojowej.Nastepnym razem spróbuje z folią aluminwą.Musze przyznać, że sernik REWELACJA.Ja w ogóle kocham serniki ale ten jest obłedny.Idealnie mokry dzięki twarogowi z Lidla:) I wcale nie za słodki mimo, że z Nutellą.
@Mequi - cukru nie trzeba dzielić, już poprawiłam w przepisie, dodajemy cały do jajek i ucieramy (ale jak go podzielimy też się nic nie stanie). :)Jeśli chodzi opadanie, to serniki są wyjątkowo kapryśne, najlepiej robic je z produktów w temperaturze pokojowej (również ser, mascarpone i jajka), lepiej piec bez termoobiegu (choć ja akurat często piękę z termoobiegiem, ale to zależy od piekarnika), trzeba popróbować upiec raz z termoobiegiem (wtedy najlepiej w temp. nie wyższej niz 160 stopni C), raz bez, czyli grzałka góra/dół (temp. 175-180 stopni C). Sporo zależy też od użytego sera - najlepiej używać tłustego lub półtłustego twarogu i mielić go samemu lub twarogu wiaderkowego zwartego nie serka tylko twarogu (serki na sernik są na ogół rzadkie i bardziej przypominają w konsystecji serek homogenizowany lub jogurt - z takiego produktu nie wyjdzie dobry wyrośniety sernik). Można też piec sernik w kąpieli wodnej (tortownicę z sernikiem szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy ją do blachy wypełnionej wrzątkiem do 2/3 wysokości tortownicy i w ten sposób pieczemy (najlepiej z termoobiegiem), wtedy sernik na ogół jest równy jak stół). Można by jeszcze wiele pisać o sernikach, ale naprawdę bardzo dużo zależy od tego czy produkty są w temp. pokojowej, od samego sera i piekarnika. Mam nadzieję, że moje podpowiedzi okażą sie pomocne! pozdrawiam!
Wczoraj upiekłam -jeszcz enie próbowałam-ale juz teraz mam dwa pytania w przepisie na mase serową jets dwa razy podany cukier natomiast w skłądnikach tylko raz czy to znaczy , ze nalezy go podzielić czy jest jakis błąd? A po drugie pieknie rósł aż pod koneic pieczenia srodek został a tylko brzegi urosły po wystuudzeniu w piekarniku sernik znaczaco opad-jak uniknąc czegos takiego w przysżłości? Zaznaczam, ze jestem mega poczatkująca:)
Od trzech sobót pieke ten sernik i moi chłopcy ( mąz i syn) nadal nie mają dosyć ...
Uzależniona od nutelii na pewno muszę go zrobić twój wygląda pysznie.
jest pięknymoja Mama też taki marmurkowy nutellowy piecze :))
Ten sernik wyglada wspaniale, chętnie zjadłabym kawałek:) ...zwłaszcza, ze uwielbiam nutellę:) pozdrawiam
Czysta fantazja, a nie sernik:)
wielkie woow! boski.
Wspaniały sernik, przepieknie się prezentuje
wygląda wspaniale !
Zawsze mnie zachwycają takie serniki, piekne, pyszne, jednak boję się sama zrobić, że mi nie wyjdzie;( Porywam kawałek!
Wygląda pięknie! Aż się ma ochotę go zjeść :)
Wygląda znakomicie. Fajny ten marmurek:)Miłego dnia:)
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 21 cm
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik. I zapewniam Was, że nie ma w stwierdzeniu "pyszny" ani odrobiny przesady. Mimo że za samą Nutellą nie przepadam to w połączeniu z serem utworzyła naprawdę bardzo smaczną masę czekoladowo-orzechowo-serową, która wspaniale współgra z masą waniliową. Sam sernik ma mocno kremową, zwartą konsystencję i lekko chrupiący spód. Całości dopełnia nutellowa polewa... Kochani zróbcie go koniecznie, tylko ostzregam, uzależnia! :)
Przepis własny.
Ilość | Składnik |
---|---|
120 g | ciasteczek digestive lub herbatników maślanych w mlecznej czekoladzie |
kakao (można pominąć) | |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie (u mnie wiaderkowy Piątnicy) | |
jajek | |
cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych) | |
serka mascarpone | |
ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami wanilii lub pastą waniliową) | |
budyniu waniliowego | |
Nutellim polecam domową** | |
opcjonalnie aromat czekoladowy |
Ilość | Składnik |
---|---|
Nutelli | |
śmietanki kremówki 30% | |
masła |
Spód:
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub blenderze ewentualnie wałkiem, przesypać do miski, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem).
Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Dodać twaróg, serek mascarpone i budyń, dalej ucierać. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do drugiej Nutellę i ewentualnie aromat czekoladowy. W razie potrzeby można dodać łyżkę kakao dla ciemniejszego efektu. Zmiksować. Masę serową wykładać na spód ciasteczkowy na przemian po jednej łyżce na środek ciasta i kolejne na wierzch, czyli 1-2 łyżki jasnej masy, na na to 1-2 łyżki ciemnej, potem znowu na wierzch 1-2 łyżki jasnej i tak do wyczerpania masy - cały czas nakładamy masę tylko na środek, ciasto pod wpływem kolejnych warstw rozpływa się na boki (nakładamy jak na tym filmiku).
Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Polewa:
Przygotować polewę z Nutelli, podgrzać w garnuszku Nutellę z masłem i śmietanką, wymieszać. Posmarować wierzch ciasta.
Smacznego :)
* wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej