Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 24x28 cm
Kochani, dzisiaj proponuję Wam jedno z najlepszych ciast ucieranych jakie jadłam. Połączenie aromatycznego ciacha z pyszną masą serowo-budyniową, w połączeniu ze śliweczkami, które przełamują słodycz ciasta (można zastąpić innymi owocami), a wszystko przykryte pyszną kruszonką. Czy można chcieć więcej? :) Ciasteczko idealne do popołudniowej herbaty lub kawki, ale na tyle pyszne i niebanalne, że spokojnie nada się na odświętny podwieczorek (czy to słowo jeszcze funkcjonuje w Waszych domach?... bo u mnie mówi się już tylko deser, a szkoda, bo podwieczorek kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem i babcinymi ciastami…:)).
Ciasto jest pyszne i znika w ekspresowym tempie… jego wadą jest to, że bardzo trudno poprzestać na jednym kawałku. :) Przepis własny, powstał jakiś czas temu, gdy naszła mnie ogromna ochota na śliwki. :)
To jedno z tych ciast, które trzeba zrobić! Gorąco polecam! :)
Ps. Przepraszam Was za odpisywanie na komentarze z mniejszą częstotliwością i rzadsze odwiedziny na Waszych blogach, wynika to z chwilowego nadmiaru obowiązków zawodowych. Wolną chwilę mam dopiero koło godziny 00:00 lub później i wtedy ledwo starcza mi już sił, żeby opublikować posta. :) Ach, gdyby tak dało się nie spać. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g | miękkiego masła |
cukru | |
jajka | |
mąki pszennej | |
proszku do pieczenia | |
2 łyżeczki | domowego cukru waniliowego |
skórka otarta z 1/2 cytryny |
Ilość | Składnik |
---|---|
sera śmietankowego | |
śmietany kremówki | |
budyń waniliowy przygotowany na 1/3 l mleka zamiast na 1/2 l | |
cukru |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru | |
miękkiego masła | |
mąki |
Ilość | Składnik |
---|---|
śliwek świeżych lub mrożonych (mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć) |
Śliwki umyć, wypestkować i przepołowić.
Ciasto ucierane: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Kolejno wbijać jajka, po każdym dokładnie miksując na szybkich obrotach. Dodać startą skórkę cytrynową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać.
Masa serowo-budyniowa: Ser utrzeć z kremówką i ostudzonym budyniem oraz cukrem.
Kruszonka: Cukier, masło i mąkę wymieszać i zagnieść na kruszonkę.
Formę o wymiarach 28x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, równo rozsmarować, na nie wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć śliwki, posypać kruszonką.
Piec około 45-50 minut w temp. 175°C (bez termoobiegu może być ciut wyższa temperatura).
Studzić w formie. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)