ekstraktu z wanilii lub 10 g cukru z prawdziwą wanilią
proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
Ilość
Składnik
duże, kwaśne jabłka, najlepiej dojrzałe (użyłam dojrzałej Antonówki)*
ksylitolu, do obtoczenia w nim jabłek
cynamonu
opcjonalnie 2-3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
kaszy manny
zmielony ksylitol do oproszenia ciasta
Sposób przygotowania
Formę o wym. ok. 20 x 30 cm lekko natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków.
Ciasto:
Masło pokroić w kostkę.
Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, posiekać nożem z masłem. Dodać resztę składników ciasta (a więc ksylitol, żółtka, sól i wanilię). Szybko wyrobić palcami ciasto, nie ogrzewać go całymi dłońmi, tylko starać się wyrabiać samymi koniuszkami palców, a na sam koniec, jak składniki się połączą zlepić dłońmi w kulę. Można też wyrobić ciasto mikserem, końcówka z hakiem, wtedy wsypujemy do miski mąkę z proszkiem, pokrojone masło i resztę składników i wyrabiamy mikserem aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto uformować w kulę, owinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Gotowe wyjąć z lodówki, przekroić na dwie równe części. Obie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką (jedną z nich rozwałkować na placek wielkości formy, drugim na ciut cieńszy placek, tak, żeby każdy z boków miał dłuższy o ok. 2 cm). Mniejszy placek przełożyć na spód blachy.
Podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół), tylko do momentu aż ciasto się odrobinkę zezłoci i podrośnie.
Drugi placek przełożyć na papierze do wypieków do lodówki, by nie odgrzał się zbytnio podczas pieczenia spodniego ciasta.
Nadzienie:
Jabłka obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Przełożyć do miski oprószyć ksylitolem, pozostawić na ok. pól godziny lub dłużej by jabłka nieco zmiękły i puściły sok, jeśli przeszkadza Wam, ze jabłka ściemnieją, można je polać sokiem z cytryny.
Całość:
Podpieczony przestudzony spód, oprószyć kaszą manną, wyłożyć na niego polówki jabłek, odsączone z soku, oprószyć je z wierzchu cynamonem. Przykryć drugim plackiem i docisnąć, by ciasto przylegało do jabłek i brzegów ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec około 50 -60 minut w temperaturze 180 °C (grzanie góra/dół) lub 165 ° (termoobieg). Jeśli wierzch zbyt szybko, by się przypiekał można go przykryć folią aluminiową lub papierem do wypieków.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystudzenia w formie. Gotowe, przestudzone oprószyć zmielonym ksylitolem.
Szarlotek u nas nigdy dość. Znikają zawsze w tempie ekspresowym, bardzo często jeszcze na ciepło. :)
Prezentowana dzisiaj, ma tę zaletę, że nie trzeba do niej podprażać jabłek, więc robi się ją jeszcze szybciej niż tą tradycyjną (zakładając, że nie używamy wcześniej przygotowanych lub kupionych gotowych prażonych jabłek ;)).
Ciasto jest kruchuteńkie, cienkie i delikatnie chrupiące, z przyjemną waniliową nutą. A jabłuszka mięciutkie, przyjemnie rozpływające się w ustach, ale nie „rozciapciane”. Polecam i ostrzegam, że ciężko się od tego ciacha oderwać. ;)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki migdałowej
200 g
zimnego masła
zmielonego ksylitoli
żółtka
ekstraktu z wanilii lub 10 g cukru z prawdziwą wanilią
proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
Ilość
Składnik
duże, kwaśne jabłka, najlepiej dojrzałe (użyłam dojrzałej Antonówki)*
ksylitolu, do obtoczenia w nim jabłek
cynamonu
opcjonalnie 2-3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
kaszy manny
zmielony ksylitol do oproszenia ciasta
*dojrzałe Antonówki są bardziej kruche i mają kolor wpadający w żółty zamiast typowej jasnej zieleni
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Klaudia
2017-09-24 19:37:26
Wyszła genialna. W życiu tak dobrej szarloty nie jadłam.Do tego mega szybka do zrobienia. Polecam z całego serca. Trochę mi tylko popękała na wierzchu ale nie miało to wpływu na obłędny smak tego ciasta.
mad
2016-02-23 17:30:52
To ciacho stalo sie moja ulubiona szarlotka od pierwszego razu, jak je upieklam!!! Juz z 5 razy conajmniej! Znika jakby je tornado porwalo - nawet okruchy nie zostaja ;)) Absolutnie kocham te szarlotke!!!
Kasia, robilam tez Babke Ajerkoniakowa tydzien temu, ale n apoczatku z przepisu z Feerii ..... i tam trzeba najpierw utrzec maslo z cukrem pudrem na puszysta mase, a pozniej dodawac jajka w 2 minutowych odstepach ubijajac caly czas mase mixerem. Mnie wszystko sie zwazylo przy 3cim jajku.... ;(( Wiesz moze jaka mogla byc tego przyczyna?
Final byl taki, ze poszlam upiec babke w kuchni Slodkich Fantazji slono placac za slodka zdrade ;)) Babka Ajerkoniakowa wyszla wysmienicie, wprawdzie z dodatkiem pokrojonych krowek, tak jak bylo w przepisie na Feerii - ktore to, rozpusciwszy sie, zawojowaly smak calosci, przytlumiajac aromat ajerkoniakowy - ale efekt koncowy byl pyszny.
Niemniej jednak przed Swietami musze koniecznie wyprobowac "czysta" babke ajer, bo smak surowego ciasta byl po prostu nieziemski!!!
mad
ona
2015-11-14 12:44:50
czyli najpierw pieczemy tylko 1 czesc ciasta w piekarniku a druga bedzie sie piekla po raz pierwszy dopiero jak przykryjemy nia upieczony spod i jablka tak?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-11-16 13:09:13
Tak, dolną chwilkę podpiekamy, a górną pieczemy już razem z całością.
Szarlotek u nas nigdy dość. Znikają zawsze w tempie ekspresowym, bardzo często jeszcze na ciepło. :)
Prezentowana dzisiaj, ma tę zaletę, że nie trzeba do niej podprażać jabłek, więc robi się ją jeszcze szybciej niż tą tradycyjną (zakładając, że nie używamy wcześniej przygotowanych lub kupionych gotowych prażonych jabłek ;)).
Ciasto jest kruchuteńkie, cienkie i delikatnie chrupiące, z przyjemną waniliową nutą. A jabłuszka mięciutkie, przyjemnie rozpływające się w ustach, ale nie „rozciapciane”. Polecam i ostrzegam, że ciężko się od tego ciacha oderwać. ;)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki migdałowej
200 g
zimnego masła
zmielonego ksylitoli
żółtka
ekstraktu z wanilii lub 10 g cukru z prawdziwą wanilią
proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
Ilość
Składnik
duże, kwaśne jabłka, najlepiej dojrzałe (użyłam dojrzałej Antonówki)*
ksylitolu, do obtoczenia w nim jabłek
cynamonu
opcjonalnie 2-3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
kaszy manny
zmielony ksylitol do oproszenia ciasta
Sposób przygotowania
Formę o wym. ok. 20 x 30 cm lekko natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków.
Ciasto:
Masło pokroić w kostkę.
Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, posiekać nożem z masłem. Dodać resztę składników ciasta (a więc ksylitol, żółtka, sól i wanilię). Szybko wyrobić palcami ciasto, nie ogrzewać go całymi dłońmi, tylko starać się wyrabiać samymi koniuszkami palców, a na sam koniec, jak składniki się połączą zlepić dłońmi w kulę. Można też wyrobić ciasto mikserem, końcówka z hakiem, wtedy wsypujemy do miski mąkę z proszkiem, pokrojone masło i resztę składników i wyrabiamy mikserem aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto uformować w kulę, owinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Gotowe wyjąć z lodówki, przekroić na dwie równe części. Obie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką (jedną z nich rozwałkować na placek wielkości formy, drugim na ciut cieńszy placek, tak, żeby każdy z boków miał dłuższy o ok. 2 cm). Mniejszy placek przełożyć na spód blachy.
Podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół), tylko do momentu aż ciasto się odrobinkę zezłoci i podrośnie.
Drugi placek przełożyć na papierze do wypieków do lodówki, by nie odgrzał się zbytnio podczas pieczenia spodniego ciasta.
Nadzienie:
Jabłka obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Przełożyć do miski oprószyć ksylitolem, pozostawić na ok. pól godziny lub dłużej by jabłka nieco zmiękły i puściły sok, jeśli przeszkadza Wam, ze jabłka ściemnieją, można je polać sokiem z cytryny.
Całość:
Podpieczony przestudzony spód, oprószyć kaszą manną, wyłożyć na niego polówki jabłek, odsączone z soku, oprószyć je z wierzchu cynamonem. Przykryć drugim plackiem i docisnąć, by ciasto przylegało do jabłek i brzegów ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec około 50 -60 minut w temperaturze 180 °C (grzanie góra/dół) lub 165 ° (termoobieg). Jeśli wierzch zbyt szybko, by się przypiekał można go przykryć folią aluminiową lub papierem do wypieków.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystudzenia w formie. Gotowe, przestudzone oprószyć zmielonym ksylitolem.