Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 20x30 cm
Ilość | Składnik |
---|---|
450 g | herbatników typu Petit Beurre |
masy kajmakowej (prawie cała puszka; w puszce zostawiamy 2 łyżki masy do kremu) |
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g | serka mascarpone |
śmietanki kremówki | |
masy kajmakowej | |
cukru pudru | |
standardowe batoniki Lion |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kremówki | |
śmietan-fixy | |
cukru pudru |
Ilość | Składnik |
---|---|
mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach |
Masę kajmakową przełożyć do miski (pamiętamy, by pozostawić w puszce ok. 2 łyżek masy do kremu), masę rozmieszać trzepaczką, dzięki czemu zrobi się rzadsza i da się łatwiej rozsmarować na herbatnikach.
Spód formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do wypieków. Ułożyć dolną warstwę herbatników. Kajmak wyłożyć równomiernie na herbatniki, wierzch wygładzić, przykryć drugą warstwą herbatników.
Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietankę kremówkę i ubić razem na szybkich obrotach na sztywną i zwartą masę. Dodać kajmak i cukier puder, wymieszać do połączenia się składników.
Batoniki pokroić w małą kostkę lub cienkie plasterki i wrzucić do masy, całość wymieszać łyżką.
Krem równomiernie rozprowadzić na herbatnikach, wierzch wygładzić. Przykryć kolejną warstwą herbatników.
Śmietankę ubić na sztywno z zagęstnikami, na koniec dodać cukier puder, wymieszać. Masę śmietanową równomiernie wyłożyć na warstwę herbatników, wierzch wygładzić, oprószyć startą czekoladą.
Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin, żeby herbatniki dobrze zmiękły.
Smacznego :)