Ilość | Składnik |
---|---|
450 g | szpinaku mrożonego rozdrobnionego |
duże jajka (w oryginale 3) | |
ksylitolu | |
oleju kokosowego roztopionego, przestudzonego | |
mąki orkiszowej | |
proszku do pieczenia | |
ekstraktu lub pasty z wanilii ( w oryginale brak) |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kokosowej (u mnie firmy Real THAI) | |
ksylitolu | |
galaretka cytrynowa (bez cukru lub słodzona ksylitolem) |
Ilość | Składnik |
---|---|
owoc granatu lub inne drobne owoce, np jagody, maliny, porzeczki, etc. |
Ilość | Składnik |
---|---|
450 g | szpinaku mrożonego rozdrobnionego |
duże jajka (w oryginale 3) | |
ksylitolu | |
oleju kokosowego roztopionego, przestudzonego | |
mąki orkiszowej | |
proszku do pieczenia | |
ekstraktu lub pasty z wanilii ( w oryginale brak) |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kokosowej (u mnie firmy Real THAI) | |
ksylitolu | |
galaretka cytrynowa (bez cukru lub słodzona ksylitolem) |
Ilość | Składnik |
---|---|
owoc granatu lub inne drobne owoce, np jagody, maliny, porzeczki, etc. |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Ciacho super tylko ta kruszywa Góra w ogóle się nie trzyma mimo ugniatania w masę. Przy krojenia cała Góra mi się rozsypuje i zostaje spod z masą. Co można zrobić? Można czymś zlecić górę i jeszcze raz nałożyć? Pomocy
Dzisiaj wrzucam kolejne zdjecie. Ciasto pyszne :) od dzisiajmoj ulubiony przepis. Mojemu prawie 4 letnirmu synkowi bardzo smakuje. Pozdrawiam
Robilam pierwszy raz, chora z goraczka i wyszedl super, narazie zdjecie jeszcze przed wlozeniem do lodowki :) czy dlugo trzeba czekac az masa smietanowa zgestnieje w lodowce.
Zrobiłam to ciasto na Swiąteczny stół. Było pyszne i wzbudzało ogromne zainteresowanie!
Dodałam tylko mniej cukru.
Pozdrawiam.
Jutro mam zamiar zrobić to cudo! Czy modyfikując przepis na krem i dodając do niego 250g mascarpone, należy zmienić jego proporcje? Sądzę, że ten serek wzbogaci znacznie smak kremu :)
Jeśli dodamy mascarpone do aktualnych składnikow, to po prostu wyjdzie więcej kremu, nie trzeba zmieniac proporcji, choć można dać 250 ml śmietanki (zamiast 400 ml) i do tego 250 mascarpone. pozdrawiam serdecznie
Pyszny, mega zielony. Upiekłam na urodziny chłopaka, mimo że za tortami nie przepada jest zachwycony. Zmieniłam tylko zwtkłą śmietanę na sojową :)
Bardzo pyszny :)
hej czy można zamrożony szpinak np. przelać gorącą wodą by szybciej go rozmrozić
Ja dodatkowo przełożyłam konfiturą z malin
Ciasto wyszło idealnie 😄 Polecam przepis.
Piękne!
Wyszło pyszne! Dziekuję
Ciasto bardzo się udało! zmniejszyłam ilość cukru do 1szkl i oleju ok 3\4 szkl. Ta zmiana nie wpłynęła źle na wypiek (w razie gdyby ktoś chciał ciasto odrobinę z tłuszczu odchudzić) gdyż wyrosło na tyle, że przecięłam go na dwa paśne ;) blaty plus pokruszony wierzch!pieklam na blaszce 24cm. Co do koloru to nie wyszedł aż taki jak Pani ale i tak mi się podoba! Ja użyłam szpinaku już rozdrobnionego a być może mrożone liście po zblendowaniu dają mocniejszy kolor? ogólnie przepis POLECAM i zapisuję. Pozdrawiam
Cieszę się, że smakował i że wyszedł mimo odchudzenia! :) Cenna wskazówka! :) Pozdrawiam serdecznie! :)
A oto lesny mech w wersji tortu urodzinowego - boisko pilkarskie w moim wykonaniu:)
Piękny! :)
Super! ;) mega efektowne
Piękne!
Witam, jestem w Danii nie mam dostepu do maki krupczatki :( czy mozna dodac zamiast niej zwyklej maki typ 550? Jesli tak to czy w takiej samej ilosci jak krupczatki?
Tak, można użyć zwykłej mąki. Zwykłej typ 550 dałabym 3 szklanki.
Super przepis, mała modyfikacja zrobiłam na mące ryżowej i wyszło pycha!
Cieszę się, ze na mące ryżowej również wyszedł i smakował! :) Wygląda pięknie!
Wyszło obłędnie i zresztą tak samo smakuje 😊 🍰 zamiast granatu użyłam borówki amerykańskie - pycha!
Piękny!
Wyszlo mi idealne. Zrobilam troszke większe
Piękny!
Witam, zrobiłam wg przepisu i wyszło fantastyczne ciasto.
Teraz chce je zrobić jako tort. W związku z tym mam pytanie. :)
O ile zwiększyć proporcje żeby wyszło spore ciasto na tortownicę o średnicy 30 cm?
Pozdrawiam serdecznie:)
Przepis na to ciasto dostałam dłuższy czas temu od teściowej :). Przepis na ciacho taki sam ale zamiast "kremu galaretkowego" za którym nie przepadam jest kram śmietanowy, również kwaskowy w smaku. Składa się on z 600ml śmietany 36%, 600ml śmietany 18%, 3 fixy do śmietany i 5 łyżek cukru pudru. Pasuje wyśmienicie. Polecam :).
Przepis na to ciasto dostałam dłuższy czas temu od teściowej :). Przepis na ciacho taki sam ale zamiast "kremu galaretkowego" za którym nie przepadam jest kram śmietanowy, również kwaskowy w smaku. Składa się on z 600ml śmietany 36%, 600ml śmietany 18%, 3 fixy do śmietany i 5 łyżek cukru pudru. Pasuje wyśmienicie. Polecam :).
Ech.. Nie zblendowalam szpinaku, bo mi się wydawało, że jest wystarczająco zielone i po upieczeniu wyszło szarozielonawe a nie takie cudowne zielone jak na zdjęciach... Następnym razem nie będę niczego zakładać :)
Zrobiłam dokładnie tak jak Ty i żałuję :/
Dzięki za przepis, ale według mnie te pestki to porażka. Dałem kandyzowane wiśnie :D
Mam nadzieję, że będzie to moja 'autorska' modyfikacja, która podbije świat i okolice :)
Pozdro.
Czy mogę zastąpić krupczatkę mąką tortową?
Tak.
Wyszło idealne :))
Ciasto świetne, fakt wyszedł mi zakalec ale i tak jest pyszny :)
Mam pytanie, bo widzę, że w Twoim cieście nie widać (bo z pewnością nie ma) oleju w cieście. Jak piekłam to w niektórych miejscach było widać, jakby zakalec, choć w smaku było super.
Czy może za długo mieszałam, że tak się stało czy może powinnam piec na termoobiegu?? Piekłam na grzałkach.
Proszę o pomoc.. bo przymierzam się do upieczenia Leśnego Mchu w formie tortu dwuwarstwowego :)
U mnie też widać olej w takich ciastach :( chciał upiec do przedszkola dziecku i obawiam się że mi nie wyjdzie...
Nie mam zdjecia, ale wyszlo super, niestety dopiero za drugim razem. :) Pyszne ciasto, dziekuje za przepis i Wesolych Swiat zycze :):)
Mi też nie przeliczało, musiałam użyć innego przepisu :(
Ciasto piekę już ok 50 min, z góry mi pękło i tam gdzie jest pęknięte jest surowe w środku, po bokach jak sprawdzałam jest ok, nie wiem o co chodzi ?
Czy może mi ktoś napisac o ile zwiększyc proporcje poszczególnych składników ,jeśli mam okrągła blaszkę o średnicy 26 cm. Nie chcę popsuć końcowego efektu,a przy tych proporcjach może mi to ciasto wyjść niskie
Chciała przeliczyć proporcje na blaszkę 30cm x 40cm, ale system niestety nie przelicza :(
Czy coś robię źle?
Witam serdecznie,
nie moge zmienic formy na okragla 26 cm. Moze ktos mi przeliczy. Dziekuje
formę wyłożyć papierem - całą formę czy tylko spód?
Całą. Pozdrawiam
Zrobilam ciasto, wyszlo pyszne ale niestety nie takie zielone :) kupilam 500 g szpinaku po odcisnieciu wody bylo 260 gram. Mam pytanie czy 450 g powinno byc po odcisnieciu z wody ?
Nie, 450 g to waga szpinaku zamrożonego, po odciśnięciu z wody jest go na pewno mniej (ale ile dokładnie, to nie wiem, bo nie ważyłam). Ważne, żeby go zmiksować na jednolite, gładkie, zielone puree, wtedy ciasto powinno się dobrze zabarwić. Pozdrawiam
Piekę ciasto drugą godzinę, bo wierzch mi się przypiekł i nawet ciasto wyrosło, ale środek jest niemal surowy. Spaprałam takie łatwe ciasto :(
Dwie godziny to trochę długo, już dawno powinno być upieczone. Jedyne, co mi przychodzi do głowy to to, że ciasto po dodaniu mąki było zbyt długo miksowane. Ucierane ciasta nie lubią zbyt intensywnego i długiego mieszania. Ewentualnie jeszcze szpinak mógł być za mało odciśnięty i ciasto podeszło wodą. Pozdrawiam
Super wygląda i dobrze smakuje :)
Witam mam pytanie odnośnie kremu który niestety trochę 'spływa' mi z ciasta tzn. Jak długo trzymać krem w lodowce aby własnie nie spłynął częściowo? Żeby wyszedł tak pięknie jak Wam tu wszystkim dziewczynom na zdjęciach? pozdrawiam
Krem dość szybko tężeje, ale na pewno warto chociaż na 2-3 godziny wstawić ciasto do lodówki. PS. Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, ale jestem obecnie na urlopie i mam tu ograniczony dostęp do internetu. Pozdrawiam
Dziękuję za odp. Krem przed wyłożeniem na ciasto trzymałam w lodówce i później również, już na cieście. Pozdrawia.,Maria
mniam ;) ciasto pycha super pomysł, efektownie wygląda świetnie smakuje i jeszcze co poniektórzy nie mogą uwierzyć że to szpinak :)
Dziekuje za wspaniały przepis :) Ciasto jest pyszne i efektowne :)
Czy w tym cieście sprawdziłaby się mąka ryżowa?Jeśli tak to ile powinnam jej dodać?
Trudno mi przewidzieć jak będzie smakowało to ciasto z mąką ryżową, bo nie próbowałam go w takiej wersji. Mąki ryżowej daję na ogół ok. 3/4 porcji mąki zwykłej, czyli patrząc na ten przepis zamiast 2,5 szklanki zwykłej mąki dajemy 1,90 szklanki mąki ryżowej. Pozdrawiam
Czy sprawdziłaby sie w tym cieście galaretka truskawkowa? Myślisz, ze 6 letnim dziewczynkom będzie smakowało ?
Myślę, że można dodać truskawkową. Mojej 5 letniej córeczce smakowało i ani trochę nie wyczuła szpinaku, więc sądzę, że 6 latkom również będzie smakowało. :)
Aż trzy łyżeczki proszku do pieczenia.?
Można dać mniej.
Wczoraj upiekłam. Okazało się, że leśny mech jest nie tylko śliczny, ale i pyszny :)
Pozdrawiam.
a może być szpinak zielony nie mrożony? pozdrawiam
Tak, najlepiej go wcześniej podgotować ze 2 minuty lub chociaż polać wrzątkiem, zblanszować i później już normalnie zblendować na mus. Pozdrawiam
Witam! Chciałabym dzisiaj upiec to cudo tylko mam pytanie- jaką ustawić temperaturę w zwykłym piekarniku gazowym? Pozdrawiam
Zrobiłem ciasto dzisiaj w zwykłym piekarniku gazowym. Temp. 180-200 C.
Wyszło znakomite :-)
Dzięki za przepis. Kobieta mnie pochwaliła :-D
Niestety nie mam doświadczenia z piekarnikami gazowym, więc nie za bardzo pomogę. Jeśli nie ma wskaźnika temperatury przy pokrętle, to ustawiłabym pokrętło tak jak zazwyczaj przy ciastach ucieranych lub tak jak zaleca producent piekarnika. Może proszę zapytać na Fanpage'u SF na Facebook'u może tam inne Czytelniczki, które mają takie piekarniki coś podpowiedzą. Pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj zrobiłam ale nie wiem jak smakuje. Wiem, że krem pyszny.
Ciasto już upieczone czeka na wystygnięcie, czy ciasto trzeba namaczać, nie będzie zbyt suche?
Nie trzeba, ciasto jest wilgotne od szpinaku. Pozdrawiam
Świetnie wygląda, ale i tak smakuje, wiem...
Fajna strona,bo oprócz podanych ilości szklanek,podana jest waga produktów.A co do ciasta.Czy zamiast galaretki mogę dać żelatynę?
Tak można dodać żelatynę. Na 400 ml śmietanki dajemy dwie łyżeczki żelatyny. Pozdrawiam
Rewelacja
Pyszne i efektowne ;)
Cieszę się, że smakowało. :)
po 20 minutach w piekarniku spaliła się cała góra :/
To ciasto standardowo piecze sie około 1 godziny, więc jeśli spaliło się po 20 minutach, to temperatura w piekarniku musiała być źle ustawiona, albo ciasto było za wysoko wstawione, tudziez piekarnik ma popsuty termostat i temperatura w piekarniku była dużo wyższa... to ciasto po 20 minuytach, nie tylko nie powinno być przypieczone z góry, ono po takim czasie jest jeszcze zupełnie surowe, pozdrawiam
Ciasto wyszło przepyszne.Idealnie zielone,lekkie,a w masie z galaretką zakochałam się.
Tutaj końcówka,którą udało mi się uratować-w rzeczywistości bardziej zielona,niż pokazuje zdjęcie.Pozdrawiam.
Piękne wyszło! Bardzo sie cieszę, że smakowało. :)
Ciasto baaaardzo dobre szybkie :) Polecam p.s mam tylko pytanie czy Wam wychodzi tak zielone jednolite jak na zdjeciu?
szpinak nalezy zblendowac
a czy można zastąpić szpinak czymś innym??
Super!
Cudowny torcik!! :-)
Moja dzisiejsza twórczość ;)
Pychooota, już połowy nie ma ;(
Wygląda fenomenalnie, ta zieleń jest obłędna!
rewelacyjny :)
jest pyszny, bardzo łatwo sie go piecze, smakosze do dzieła
Wygląda fantastycznie, ten kolor jest niesamowity!
Wow! Wygląda przecudownie <3
Oprócz barwy są jeszcze jakieś korzyści z obecności szpinaku? :)
No nie :D dzis okaże się co moje dzidwczyny powiedzą :)
Smak :), jeśli ktoś lubi szpinak, bo jest on subtelnie wyczuwalny. :) No i oczywiście wartość odżywcza, choćby ze względu na żelazo, wapń i rożne witaminy, w które jest bogaty. :) Inna sprawa czy jemy jakiekolwiek ciasto ze względu na wartości odżywcze. :)
Ciasto wygląda bajecznie :)
Wygląda niesamowicie. Mam tylko pytanie- Piekarnik ustawiamy na grzanie góra dół?
180 stopni góra dół lub 165 stopni termoobieg, już dodałam w przepisie. Pozdrawiam
Jakiś czas temu wynalazłam w internecie przepis na ciasto tureckie- tez ze szpinakiem. Okazało sie pyszne a szpinak był niewyczuwalny. Ten przepis tez brzmi ciekawie. Zdecydowanie do wypróbowania.
Robiłam wyszedl pyszny z tym ze ja dodałam maliny jako dodatek;)
Dobra ale ten szpinak do masy dodać?
Dodajemy do ciasta na koniec, czyli po dodaniu mąki, całość mieszamy i przelewamy ciasto do formy.
Napewno upieke,z ciekawości:-)))
Dziekuje :)
Moje dzieci nie wyczuly szpinaku....dopiero jak im powiedziałam to zrobily wielkie oczy. ..bo szpinaku nie lubia:)
Jadłam u koleżanki pychotka :)
Zrobi furorę jako niedzielny deser ....piękne
Czy ktos juz probowal? Wyglada slicznie tyle ze ja nie lubie szpinaku:(
Jest smaczne a szpinaku wogóle nie czuć ;)
Jadłem i nie czułem w ogóle szpinaku :)
Przepyszne
Pani Aniu, posmak szpinaku jest w nim delikatnie wyczuwalny, wprawdzie mój mąż twierdził, że nic a nic go nie czuć, ale ja jednak trochę czułam, więc jeśli bardzo nie lubi Pani szpinaku, to może lepiej z niego zrezygnować i zrobić bez, a ewentualnie zabarwic ciasto. Pozdrawiam
Szpinak do ciasta cos niesamowitego :-)
wspaniale się prezentuje! :) (Katarzyna Kapela ! ;) )
Jakie to śliczne :)
Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 22 cm
Ilość | Składnik |
---|---|
450 g | szpinaku mrożonego rozdrobnionego |
duże jajka (w oryginale 3) | |
ksylitolu | |
oleju kokosowego roztopionego, przestudzonego | |
mąki orkiszowej | |
proszku do pieczenia | |
ekstraktu lub pasty z wanilii ( w oryginale brak) |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kokosowej (u mnie firmy Real THAI) | |
ksylitolu | |
galaretka cytrynowa (bez cukru lub słodzona ksylitolem) |
Ilość | Składnik |
---|---|
owoc granatu lub inne drobne owoce, np jagody, maliny, porzeczki, etc. |