KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Ciasto Leśny mech wersja FIT

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_4488.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
    duże jajka (w oryginale 3)
    ksylitolu
    oleju kokosowego roztopionego, przestudzonego
    mąki orkiszowej
    proszku do pieczenia
    ekstraktu lub pasty z wanilii ( w oryginale brak)
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kokosowej (u mnie firmy Real THAI)
    ksylitolu
    galaretka cytrynowa (bez cukru lub słodzona ksylitolem)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    owoc granatu lub inne drobne owoce, np jagody, maliny, porzeczki, etc.

Sposób przygotowania

Ciasto:

Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z  wody, zblendować.
Jajka zmiksować z ksylitolem na puszystą, gęstą i jasną masę. Stopniowo wlewać cienką strużką olej, dalej miksując. Dodać ekstrakt/pastę z wanilii, wymieszać.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać całość łyżką aż składniki się połączą. 

Tortownicę o śr. 24 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 1 godziny (do suchego patyczka), po upływie ok. 50 min najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Upieczone wyjąć z piekarnika, pozostawić na chwilę w formie, następnie wyjąć z niej razem z papierem i wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta (na wysokości ok. 2/3 ciasta), obcięte ciasto pokruszyć palcami nad talerzem. Dół ciasta z powrotem włożyć do tortownicy, zakładając brzegi tortownicy.


Masa śmietanowa:

Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, dokładnie wymieszać, jeśli jest bez cukru i innych substancji słodzących, dodać 1 łyżkę ksylitolu, wystudzić. Ostudzoną wstawić na chwilę do lodówki, żeby zaczęła tężeć. W międzyczasie ubić śmietankę kokosową (ubijamy ja jak śmietankę kremówkę na sztywno (będzie miała odrobinę mniej sztywną, ale gęsta konsystencję), pod koniec ubijania dodając cukier puder. Tężejącą galaretkę (gdy przybrała konsystencje rzadkiego kisielu) dodać do śmietanki i szybko zmiksować do połączenia się składników. 
Masę wyłożyć na ciasto, na wierzchu wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta, lekko je dociskając. Na nich ułożyć pestki granatu lub inne owoce.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Znacznej części z Was zapewne bardzo dobrze znane ciasto ze szpinakiem, któremu ciacho zawdzięcza swą piękna, charakterystyczna barwę. Dodatek szpinaku być może wydaje się kontrowersyjny, ale zapewniam, że ciasto jest bardzo smaczne, a posmak szpinaku subtelny i nadaje ciastu ciekawego charakteru. 
Całość przełożona lekko cytrynową masą przygotowaną na bazie śmietanki zagęszczonej galaretką. Całość niby banalna, a mimo to bardzo smaczna. Przepis znalazłam tutaj, ale dokonałam w nim trochę modyfikacji wg swoich upodobań, o czym sygnalizuję w nawiasach przy poszczególnych składnikach. Polecam! :)
IMG_4523.JPG IMG_4546.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Justgirl Justgirl
    2017-04-15 12:09:50

    Ciacho super tylko ta kruszywa Góra w ogóle się nie trzyma mimo ugniatania w masę. Przy krojenia cała Góra mi się rozsypuje i zostaje spod z masą. Co można zrobić? Można czymś zlecić górę i jeszcze raz nałożyć? Pomocy

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2017-04-15 11:59:05

    Dzisiaj wrzucam kolejne zdjecie. Ciasto pyszne :) od dzisiajmoj ulubiony przepis. Mojemu prawie 4 letnirmu synkowi bardzo smakuje. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Lola Lola
    2017-04-14 19:49:44

    Robilam pierwszy raz, chora z goraczka i wyszedl super, narazie zdjecie jeszcze przed wlozeniem do lodowki :) czy dlugo trzeba czekac az masa smietanowa zgestnieje w lodowce.

    Twój komentarz
  • Pawanna Pawanna
    2016-12-28 22:42:57

    Zrobiłam to ciasto na Swiąteczny stół. Było pyszne i wzbudzało ogromne zainteresowanie!

    Dodałam tylko mniej cukru.

    Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Agata Agata
    2016-12-23 00:17:15

    Jutro mam zamiar zrobić to cudo! Czy modyfikując przepis na krem i dodając do niego 250g mascarpone, należy zmienić jego proporcje? Sądzę, że ten serek wzbogaci znacznie smak kremu :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-12-23 01:51:35

      Jeśli dodamy mascarpone do aktualnych składnikow, to po prostu wyjdzie więcej kremu, nie trzeba zmieniac proporcji, choć można dać 250 ml śmietanki (zamiast 400 ml) i do tego 250 mascarpone. pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • evelina evelina
    2016-10-31 09:34:52

    Pyszny, mega zielony. Upiekłam na urodziny chłopaka, mimo że za tortami nie przepada jest zachwycony. Zmieniłam tylko zwtkłą śmietanę na sojową :)

    Twój komentarz
  • Ewakit1 Ewakit1
    2016-10-30 20:44:35

    Bardzo pyszny :)

    Twój komentarz
  • szpinak szpinak
    2016-09-29 17:38:31

    hej czy można zamrożony szpinak np. przelać gorącą wodą by szybciej go rozmrozić

    Twój komentarz
  • Justyna Justyna
    2016-09-05 20:38:23

    Ja dodatkowo przełożyłam konfiturą z malin

    Twój komentarz
  • Weronika Weronika
    2016-09-02 21:21:21

    Ciasto wyszło idealnie 😄 Polecam przepis.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-09-04 21:41:50

      Piękne!

      Twój komentarz
  • Ania8211 Ania8211
    2016-08-22 12:19:28

    Wyszło pyszne! Dziekuję

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2016-08-08 09:20:52

    Ciasto bardzo się udało! zmniejszyłam ilość cukru do 1szkl i oleju ok 3\4 szkl. Ta zmiana nie wpłynęła źle na wypiek (w razie gdyby ktoś chciał ciasto odrobinę z tłuszczu odchudzić) gdyż wyrosło na tyle, że przecięłam go na dwa paśne ;) blaty plus pokruszony wierzch!pieklam na blaszce 24cm. Co do koloru to nie wyszedł aż taki jak Pani ale i tak mi się podoba! Ja użyłam szpinaku już rozdrobnionego a być może mrożone liście po zblendowaniu dają mocniejszy kolor? ogólnie przepis POLECAM i zapisuję. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-08 18:27:01

      Cieszę się, że smakował i że wyszedł mimo odchudzenia! :) Cenna wskazówka! :) Pozdrawiam serdecznie! :)

      Twój komentarz
  • Basia Basia
    2016-08-07 23:41:16

    A oto lesny mech w wersji tortu urodzinowego - boisko pilkarskie w moim wykonaniu:)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-08 18:25:21

      Piękny! :)

      Twój komentarz
  • Marta Marta
    2016-07-29 20:58:06

    Super! ;) mega efektowne

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-23 12:02:48

      Piękne!

      Twój komentarz
  • Zuziek Zuziek
    2016-07-07 10:37:54

    Witam, jestem w Danii nie mam dostepu do maki krupczatki :( czy mozna dodac zamiast niej zwyklej maki typ 550? Jesli tak to czy w takiej samej ilosci jak krupczatki?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-03 12:11:31

      Tak, można użyć zwykłej mąki. Zwykłej typ 550 dałabym 3 szklanki.

      Twój komentarz
  • mku mku
    2016-05-19 14:53:50

    Super przepis, mała modyfikacja zrobiłam na mące ryżowej i wyszło pycha!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-23 12:04:30

      Cieszę się, ze na mące ryżowej również wyszedł i smakował! :) Wygląda pięknie!

      Twój komentarz
  • szerele_m szerele_m
    2016-05-19 08:35:47

    Wyszło obłędnie i zresztą tak samo smakuje 😊 🍰 zamiast granatu użyłam borówki amerykańskie - pycha!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-23 12:05:00

      Piękny!

      Twój komentarz
  • Izenkaa Izenkaa
    2016-04-30 21:11:39

    Wyszlo mi idealne. Zrobilam troszke większe

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-23 12:05:20

      Piękny!

      Twój komentarz
  • Karolina Karolina
    2016-04-12 17:52:21

    Witam, zrobiłam wg przepisu i wyszło fantastyczne ciasto.

    Teraz chce je zrobić jako tort. W związku z tym mam pytanie. :)

    O ile zwiększyć proporcje żeby wyszło spore ciasto na tortownicę o średnicy 30 cm?

    Pozdrawiam serdecznie:)

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2016-04-02 14:54:17

    Przepis na to ciasto dostałam dłuższy czas temu od teściowej :). Przepis na ciacho taki sam ale zamiast "kremu galaretkowego" za którym nie przepadam jest kram śmietanowy, również kwaskowy w smaku. Składa się on z 600ml śmietany 36%, 600ml śmietany 18%, 3 fixy do śmietany i 5 łyżek cukru pudru. Pasuje wyśmienicie. Polecam :).

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2016-04-02 14:53:18

    Przepis na to ciasto dostałam dłuższy czas temu od teściowej :). Przepis na ciacho taki sam ale zamiast "kremu galaretkowego" za którym nie przepadam jest kram śmietanowy, również kwaskowy w smaku. Składa się on z 600ml śmietany 36%, 600ml śmietany 18%, 3 fixy do śmietany i 5 łyżek cukru pudru. Pasuje wyśmienicie. Polecam :).

    Twój komentarz
  • Kuniczynka Kuniczynka
    2016-03-27 21:35:12

    Ech.. Nie zblendowalam szpinaku, bo mi się wydawało, że jest wystarczająco zielone i po upieczeniu wyszło szarozielonawe a nie takie cudowne zielone jak na zdjęciach... Następnym razem nie będę niczego zakładać :)

    Twój komentarz
    • Asia Asia
      2016-03-29 22:35:53

      Zrobiłam dokładnie tak jak Ty i żałuję :/

      Twój komentarz
  • majnpost majnpost
    2016-03-25 23:25:39

    Dzięki za przepis, ale według mnie te pestki to porażka. Dałem kandyzowane wiśnie :D

    Mam nadzieję, że będzie to moja 'autorska' modyfikacja, która podbije świat i okolice :)

    Pozdro.

    Twój komentarz
  • k. k.
    2016-03-25 12:25:27

    Czy mogę zastąpić krupczatkę mąką tortową?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-25 23:49:55

      Tak.

      Twój komentarz
  • Domiii Domiii
    2016-03-21 16:27:53

    Wyszło idealne :))

    Twój komentarz
  • Marlena Marlena
    2016-03-15 10:42:53

    Ciasto świetne, fakt wyszedł mi zakalec ale i tak jest pyszny :)

    Twój komentarz
  • Mała Mi Mała Mi
    2016-02-23 11:15:25

    Mam pytanie, bo widzę, że w Twoim cieście nie widać (bo z pewnością nie ma) oleju w cieście. Jak piekłam to w niektórych miejscach było widać, jakby zakalec, choć w smaku było super.

    Czy może za długo mieszałam, że tak się stało czy może powinnam piec na termoobiegu?? Piekłam na grzałkach.

    Proszę o pomoc.. bo przymierzam się do upieczenia Leśnego Mchu w formie tortu dwuwarstwowego :)

    Twój komentarz
    • Mola Mola
      2016-06-03 10:04:01

      U mnie też widać olej w takich ciastach :( chciał upiec do przedszkola dziecku i obawiam się że mi nie wyjdzie...

      Twój komentarz
  • Limka Limka
    2015-12-24 20:18:35

    Nie mam zdjecia, ale wyszlo super, niestety dopiero za drugim razem. :) Pyszne ciasto, dziekuje za przepis i Wesolych Swiat zycze :):)

    Twój komentarz
  • Bożena Bożena
    2015-12-24 11:08:12

    Mi też nie przeliczało, musiałam użyć innego przepisu :(

    Twój komentarz
  • aga aga
    2015-12-22 18:27:47

    Ciasto piekę już ok 50 min, z góry mi pękło i tam gdzie jest pęknięte jest surowe w środku, po bokach jak sprawdzałam jest ok, nie wiem o co chodzi ?

    Twój komentarz
  • monika monika
    2015-12-22 14:17:36

    Czy może mi ktoś napisac o ile zwiększyc proporcje poszczególnych składników ,jeśli mam okrągła blaszkę o średnicy 26 cm. Nie chcę popsuć końcowego efektu,a przy tych proporcjach może mi to ciasto wyjść niskie

    Twój komentarz
  • Monika Monika
    2015-11-18 12:28:24

    Chciała przeliczyć proporcje na blaszkę 30cm x 40cm, ale system niestety nie przelicza :(

    Czy coś robię źle?

    Twój komentarz
  • Anna Anna
    2015-11-06 18:33:48

    Witam serdecznie,

    nie moge zmienic formy na okragla 26 cm. Moze ktos mi przeliczy. Dziekuje

    Twój komentarz
  • ola ola
    2015-11-03 12:29:55

    formę wyłożyć papierem - całą formę czy tylko spód?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-11-03 14:57:10

      Całą. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Evelyne Evelyne
    2015-10-31 00:30:21

    Zrobilam ciasto, wyszlo pyszne ale niestety nie takie zielone :) kupilam 500 g szpinaku po odcisnieciu wody bylo 260 gram. Mam pytanie czy 450 g powinno byc po odcisnieciu z wody ?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-31 10:31:56

      Nie, 450 g to waga szpinaku zamrożonego, po odciśnięciu z wody jest go na pewno mniej (ale ile dokładnie, to nie wiem, bo nie ważyłam). Ważne, żeby go zmiksować na jednolite, gładkie, zielone puree, wtedy ciasto powinno się dobrze zabarwić. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • agootka agootka
    2015-10-28 23:55:31

    Piekę ciasto drugą godzinę, bo wierzch mi się przypiekł i nawet ciasto wyrosło, ale środek jest niemal surowy. Spaprałam takie łatwe ciasto :(

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-29 11:53:08

      Dwie godziny to trochę długo, już dawno powinno być upieczone. Jedyne, co mi przychodzi do głowy to to, że ciasto po dodaniu mąki było zbyt długo miksowane. Ucierane ciasta nie lubią zbyt intensywnego i długiego mieszania. Ewentualnie jeszcze szpinak mógł być za mało odciśnięty i ciasto podeszło wodą. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Basia Basia
    2015-09-20 20:34:30

    Super wygląda i dobrze smakuje :)

    Twój komentarz
  • Maria Maria
    2015-08-26 20:06:51

    Witam mam pytanie odnośnie kremu który niestety trochę 'spływa' mi z ciasta tzn. Jak długo trzymać krem w lodowce aby własnie nie spłynął częściowo? Żeby wyszedł tak pięknie jak Wam tu wszystkim dziewczynom na zdjęciach? pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-28 18:42:55

      Krem dość szybko tężeje, ale na pewno warto chociaż na 2-3 godziny wstawić ciasto do lodówki. PS. Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, ale jestem obecnie na urlopie i mam tu ograniczony dostęp do internetu. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • Maria Maria
        2015-08-29 11:14:42

        Dziękuję za odp. Krem przed wyłożeniem na ciasto trzymałam w lodówce i później również, już na cieście. Pozdrawia.,Maria

        Twój komentarz
  • kimba kimba
    2015-08-17 17:01:53

    mniam ;) ciasto pycha super pomysł, efektownie wygląda świetnie smakuje i jeszcze co poniektórzy nie mogą uwierzyć że to szpinak :)

    Twój komentarz
  • Sandra Sandra
    2015-07-25 20:13:42

    Dziekuje za wspaniały przepis :) Ciasto jest pyszne i efektowne :)

    Twój komentarz
  • dyzia dyzia
    2015-07-13 14:52:47

    Czy w tym cieście sprawdziłaby się mąka ryżowa?Jeśli tak to ile powinnam jej dodać?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-14 11:25:11

      Trudno mi przewidzieć jak będzie smakowało to ciasto z mąką ryżową, bo nie próbowałam go w takiej wersji. Mąki ryżowej daję na ogół ok. 3/4 porcji mąki zwykłej, czyli patrząc na ten przepis zamiast 2,5 szklanki zwykłej mąki dajemy 1,90 szklanki mąki ryżowej. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Asia Asia
    2015-07-07 18:16:37

    Czy sprawdziłaby sie w tym cieście galaretka truskawkowa? Myślisz, ze 6 letnim dziewczynkom będzie smakowało ?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-08 16:25:59

      Myślę, że można dodać truskawkową. Mojej 5 letniej córeczce smakowało i ani trochę nie wyczuła szpinaku, więc sądzę, że 6 latkom również będzie smakowało. :)

      Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2015-06-22 19:22:05

    Aż trzy łyżeczki proszku do pieczenia.?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-23 11:23:28

      Można dać mniej.

      Twój komentarz
  • aniakk aniakk
    2015-05-10 15:41:24

    Wczoraj upiekłam. Okazało się, że leśny mech jest nie tylko śliczny, ale i pyszny :)

    Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2015-05-08 11:18:08

    a może być szpinak zielony nie mrożony? pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-05-08 13:44:30

      Tak, najlepiej go wcześniej podgotować ze 2 minuty lub chociaż polać wrzątkiem, zblanszować i później już normalnie zblendować na mus. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Aga Aga
    2015-04-10 12:31:12

    Witam! Chciałabym dzisiaj upiec to cudo tylko mam pytanie- jaką ustawić temperaturę w zwykłym piekarniku gazowym? Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • MedicMan MedicMan
      2015-07-26 03:01:28

      Zrobiłem ciasto dzisiaj w zwykłym piekarniku gazowym. Temp. 180-200 C.

      Wyszło znakomite :-)

      Dzięki za przepis. Kobieta mnie pochwaliła :-D

      Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-10 12:49:38

      Niestety nie mam doświadczenia z piekarnikami gazowym, więc nie za bardzo pomogę. Jeśli nie ma wskaźnika temperatury przy pokrętle, to ustawiłabym pokrętło tak jak zazwyczaj przy ciastach ucieranych lub tak jak zaleca producent piekarnika. Może proszę zapytać na Fanpage'u SF na Facebook'u może tam inne Czytelniczki, które mają takie piekarniki coś podpowiedzą. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • rokiowca rokiowca
    2015-04-09 12:38:59

    Dzisiaj zrobiłam ale nie wiem jak smakuje. Wiem, że krem pyszny.

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2015-04-03 18:31:47

    Ciasto już upieczone czeka na wystygnięcie, czy ciasto trzeba namaczać, nie będzie zbyt suche?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-03 18:38:26

      Nie trzeba, ciasto jest wilgotne od szpinaku. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Urszula Urszula
    2015-04-01 17:14:44

    Świetnie wygląda, ale i tak smakuje, wiem...

    Twój komentarz
  • Weronika Weronika
    2015-03-29 18:49:56

    Fajna strona,bo oprócz podanych ilości szklanek,podana jest waga produktów.A co do ciasta.Czy zamiast galaretki mogę dać żelatynę?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-29 20:36:08

      Tak można dodać żelatynę. Na 400 ml śmietanki dajemy dwie łyżeczki żelatyny. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • szrek szrek
    2015-03-26 15:58:08

    Rewelacja

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2015-02-28 15:25:47

    Pyszne i efektowne ;)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-01 21:15:02

      Cieszę się, że smakowało. :)

      Twój komentarz
  • kiki11 kiki11
    2015-02-20 11:45:29

    po 20 minutach w piekarniku spaliła się cała góra :/

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-01 21:13:49

      To ciasto standardowo piecze sie około 1 godziny, więc jeśli spaliło się po 20 minutach, to temperatura w piekarniku musiała być źle ustawiona, albo ciasto było za wysoko wstawione, tudziez piekarnik ma popsuty termostat i temperatura w piekarniku była dużo wyższa... to ciasto po 20 minuytach, nie tylko nie powinno być przypieczone z góry, ono po takim czasie jest jeszcze zupełnie surowe, pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2015-02-07 19:21:37

    Ciasto wyszło przepyszne.Idealnie zielone,lekkie,a w masie z galaretką zakochałam się.

    Tutaj końcówka,którą udało mi się uratować-w rzeczywistości bardziej zielona,niż pokazuje zdjęcie.Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-01 21:16:07

      Piękne wyszło! Bardzo sie cieszę, że smakowało. :)

      Twój komentarz
  • Marta Marta
    2014-11-18 23:01:45

    Ciasto baaaardzo dobre szybkie :) Polecam p.s mam tylko pytanie czy Wam wychodzi tak zielone jednolite jak na zdjeciu?

    Twój komentarz
    • kkk kkk
      2015-02-01 17:09:46

      szpinak nalezy zblendowac

      Twój komentarz
  • 2014-10-31 22:50:43

    a czy można zastąpić szpinak czymś innym??

    Twój komentarz
  • 2014-10-23 12:28:56

    Super!

    Twój komentarz
  • 2014-10-22 23:51:13

    Cudowny torcik!! :-)

    Twój komentarz
  • asiuniafanny asiuniafanny
    2014-10-15 22:44:35

    Moja dzisiejsza twórczość ;)

    Pychooota, już połowy nie ma ;(

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-10-08 23:28:08

    Wygląda fenomenalnie, ta zieleń jest obłędna!

    Twój komentarz
  • 2014-10-08 22:07:54

    rewelacyjny :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-08 22:01:14

    jest pyszny, bardzo łatwo sie go piecze, smakosze do dzieła

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2014-10-08 18:04:19

    Wygląda fantastycznie, ten kolor jest niesamowity!

    Twój komentarz
  • 2014-10-08 13:57:43

    Wow! Wygląda przecudownie <3

    Twój komentarz
  • 2014-10-08 12:39:19

    Oprócz barwy są jeszcze jakieś korzyści z obecności szpinaku? :)

    Twój komentarz
    • 2014-10-08 13:08:24

      No nie :D dzis okaże się co moje dzidwczyny powiedzą :)

      Twój komentarz
    • 2014-10-08 12:58:29

      Smak :), jeśli ktoś lubi szpinak, bo jest on subtelnie wyczuwalny. :) No i oczywiście wartość odżywcza, choćby ze względu na żelazo, wapń i rożne witaminy, w które jest bogaty. :) Inna sprawa czy jemy jakiekolwiek ciasto ze względu na wartości odżywcze. :)

      Twój komentarz
  • Lena Lena
    2014-10-08 11:57:15

    Ciasto wygląda bajecznie :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-08 10:06:28

    Wygląda niesamowicie. Mam tylko pytanie- Piekarnik ustawiamy na grzanie góra dół?

    Twój komentarz
    • 2014-10-08 10:12:09

      180 stopni góra dół lub 165 stopni termoobieg, już dodałam w przepisie. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • 2014-10-08 09:43:29

    Jakiś czas temu wynalazłam w internecie przepis na ciasto tureckie- tez ze szpinakiem. Okazało sie pyszne a szpinak był niewyczuwalny. Ten przepis tez brzmi ciekawie. Zdecydowanie do wypróbowania.

    Twój komentarz
  • 2014-10-08 07:58:01

    Robiłam wyszedl pyszny z tym ze ja dodałam maliny jako dodatek;)

    Twój komentarz
  • 2014-10-08 02:29:25

    Dobra ale ten szpinak do masy dodać?

    Twój komentarz
    • 2014-10-08 07:53:13

      Dodajemy do ciasta na koniec, czyli po dodaniu mąki, całość mieszamy i przelewamy ciasto do formy.

      Twój komentarz
  • 2014-10-08 00:44:50

    Napewno upieke,z ciekawości:-)))

    Twój komentarz
  • 2014-10-07 23:18:01

    Dziekuje :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-07 23:17:29

    Moje dzieci nie wyczuly szpinaku....dopiero jak im powiedziałam to zrobily wielkie oczy. ..bo szpinaku nie lubia:)

    Twój komentarz
  • 2014-10-07 23:16:21

    Jadłam u koleżanki pychotka :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-07 23:12:29

    Zrobi furorę jako niedzielny deser ....piękne

    Twój komentarz
  • 2014-10-07 22:58:21

    Czy ktos juz probowal? Wyglada slicznie tyle ze ja nie lubie szpinaku:(

    Twój komentarz
    • 2014-10-08 08:23:24

      Jest smaczne a szpinaku wogóle nie czuć ;)

      Twój komentarz
    • 2014-10-08 08:18:02

      Jadłem i nie czułem w ogóle szpinaku :)

      Twój komentarz
    • 2014-10-08 08:14:37

      Przepyszne

      Twój komentarz
    • 2014-10-07 23:15:43

      Pani Aniu, posmak szpinaku jest w nim delikatnie wyczuwalny, wprawdzie mój mąż twierdził, że nic a nic go nie czuć, ale ja jednak trochę czułam, więc jeśli bardzo nie lubi Pani szpinaku, to może lepiej z niego zrezygnować i zrobić bez, a ewentualnie zabarwic ciasto. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • 2014-10-07 22:53:53

    Szpinak do ciasta cos niesamowitego :-)

    Twój komentarz
  • 2014-10-07 22:45:53

    wspaniale się prezentuje! :) (Katarzyna Kapela ! ;) )

    Twój komentarz
  • 2014-10-07 22:44:17

    Jakie to śliczne :)

    Twój komentarz

Ciasto Leśny mech wersja FIT

Ciasto Leśny mech wersja FIT

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Znacznej części z Was zapewne bardzo dobrze znane ciasto ze szpinakiem, któremu ciacho zawdzięcza swą piękna, charakterystyczna barwę. Dodatek szpinaku być może wydaje się kontrowersyjny, ale zapewniam, że ciasto jest bardzo smaczne, a posmak szpinaku subtelny i nadaje ciastu ciekawego charakteru. 
Całość przełożona lekko cytrynową masą przygotowaną na bazie śmietanki zagęszczonej galaretką. Całość niby banalna, a mimo to bardzo smaczna. Przepis znalazłam tutaj, ale dokonałam w nim trochę modyfikacji wg swoich upodobań, o czym sygnalizuję w nawiasach przy poszczególnych składnikach. Polecam! :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
    duże jajka (w oryginale 3)
    ksylitolu
    oleju kokosowego roztopionego, przestudzonego
    mąki orkiszowej
    proszku do pieczenia
    ekstraktu lub pasty z wanilii ( w oryginale brak)
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kokosowej (u mnie firmy Real THAI)
    ksylitolu
    galaretka cytrynowa (bez cukru lub słodzona ksylitolem)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    owoc granatu lub inne drobne owoce, np jagody, maliny, porzeczki, etc.

Sposób przygotowania

Ciasto:

Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z  wody, zblendować.
Jajka zmiksować z ksylitolem na puszystą, gęstą i jasną masę. Stopniowo wlewać cienką strużką olej, dalej miksując. Dodać ekstrakt/pastę z wanilii, wymieszać.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać całość łyżką aż składniki się połączą. 

Tortownicę o śr. 24 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 1 godziny (do suchego patyczka), po upływie ok. 50 min najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Upieczone wyjąć z piekarnika, pozostawić na chwilę w formie, następnie wyjąć z niej razem z papierem i wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta (na wysokości ok. 2/3 ciasta), obcięte ciasto pokruszyć palcami nad talerzem. Dół ciasta z powrotem włożyć do tortownicy, zakładając brzegi tortownicy.


Masa śmietanowa:

Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, dokładnie wymieszać, jeśli jest bez cukru i innych substancji słodzących, dodać 1 łyżkę ksylitolu, wystudzić. Ostudzoną wstawić na chwilę do lodówki, żeby zaczęła tężeć. W międzyczasie ubić śmietankę kokosową (ubijamy ja jak śmietankę kremówkę na sztywno (będzie miała odrobinę mniej sztywną, ale gęsta konsystencję), pod koniec ubijania dodając cukier puder. Tężejącą galaretkę (gdy przybrała konsystencje rzadkiego kisielu) dodać do śmietanki i szybko zmiksować do połączenia się składników. 
Masę wyłożyć na ciasto, na wierzchu wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta, lekko je dociskając. Na nich ułożyć pestki granatu lub inne owoce.

Smacznego :)