pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii lub cukrem wanilinowym)
skórka otarta z 1 niepryskanej cytryny
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mleko podgrzać, tak, żeby było lekko ciepłe, nie gorące. Do miseczki włożyć rozdrobnione drożdże, dodać łyżeczkę cukru, jedną piątą mleka (ok. 50 ml) i 2-3 łyżki mąki (zacząć od 2 łyżek, wymieszać i w miarę potrzeby dodać jeszcze jedną, tak, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany).
Masło rozpuścić w rondelku. Przestudzić do temperatury ok. 37 °C (powinno być ciepłe, nie gorące).
Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników ciasta. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto można wyrobić również ręcznie, wtedy wyrabiamy około 12-15 minut (aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk). Ciasto powinno być miękkie i nieco klejące, ale takie ma być.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Nadzienie serowe:
Ser utrzeć za pomocą widelca z resztą składników nadzienia, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić.
Formowanie bułeczek:
Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6-8 mm (ciasto może się nieco kleić, dlatego stolnicę i wierzch ciasta trzeba dobrze oprószyć mąką i w miarę potrzeby nieco podsypywać, ale nie za dużo). Na połowie rozwałkowanego prostokąta rozsmarować równomiernie nadzienie ( ma pokrywać dokładnie połowę placka). Przykryć je drugą częścią prostokąta..
Ostrym nożem pokroić nowo powstały prostokąt na pół (wszerz) i każda część (czyli obydwa powstałe prostokąty podzielić na 6 pasków (każdy około 3 cm szerokości). Czyli powstanie 12 małych prostokątów.
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do wypieków. Każdy prostokąt zwinąć dwukrotnie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem, zachowując spore odstępy.
Drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 min. do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż wyraźnie się zarumienią.
Gotowe wystudzić na kratce, polukrować (w tym celu cukier puder utrzeć z gorącą wodą na jednolity, niezbyt gęsty lukier).
Ulubione drożdżówki mojej córci. Mięciutkie, puszyste, subtelnie pachnące wanilią i skórką cytryny. Aż po brzegi wypełnione pyszną masą serową. U nas cieszą się niesłabnącym powadzeniem. Wbrew pozorom są banalne w przygotowaniu i bardzo długo zachowują świeżość. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mleka
masła
mąki pszennej
25 g
świeżych drożdży
cukru
pasty lub ekstraktu z wanilii
duże jajko
szczypta soli
Lukier:
Ilość
Składnik
kilka łyżek gorącej wody
cukru pudru
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
jajko
mleka
Nadzienie serowe:
Ilość
Składnik
twarogu tłustego, niemielonego
żółtka
cukru pudru
gęstej kwaśnej śmietany (18%)
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii lub cukrem wanilinowym)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Bialostoczanka
2018-02-07 15:07:20
Dziekuje, przepis wyprobowalam Buleczki wyszly PRZEPYSZNE delikatne, puszyste, pachnace wanilia ciasto z serowym nadzieniem "NIEBO w buzi POLECAM
Anonimowy
2017-11-16 23:14:21
A jezeli drożdże suszone to ile dać? Bardzo prosze o szybką odpowiedź
Edyta
2018-06-15 16:12:11
Ja dawałem około łyżkę sporą stołową
Serek twarogowy Vitello (Biedronka)
2017-08-21 17:38:58
Chciałam zapytać czy zamiast twarogu niemielonego mogę użyć serka twarogowego Vitello kupionego w Biedronce? Serek jest dość wilgotny i zastanawiam się czy eksperymentować z zagęszczeniem go np. budyniem śmietankowym? Czy jest sens się w to "bawić"?
ula
2017-06-18 19:14:46
pyszne super dobre
mairka
2017-01-17 16:47:04
Wyszły absolutnie pyszne!
Kasia
2016-09-09 14:43:20
a czy można nadziać bułeczki masą makową? Uwielbiamy ten przepis i chciałabym wypróbować nową wersję :)
Agusia
2016-09-03 22:21:07
Od dzisiaj są to nasze ulubione drożdżówki. Wyszły przepyszne! Będą często gościły na naszym stole. Pozdrawiam.
Lili
2016-05-17 10:26:25
Dziękuję za przepis. Drożdżówki wyszły WSPANIALE!!! Zaznaczę,że drożdżówki robiłam pierwszy raz w życiu i naprawdę wyszły wyśmienite. Mój mąż jest zachwycony ☺Wszystkich zachęcam do wspólnego pieczenia tych rozkosznych słodkich bułeczek 😊
Karola
2016-03-16 14:48:58
Moje pierwsze drożdżówki i wyszły pyszne! Myślę, że jeszcze nie raz skorzystam z przepisu :)
magda
2015-05-01 13:19:09
czy moge uzyc sera w wiaderku???
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-05-01 14:48:51
tak, ale musi być to twaróg, gęsty i zwarty, nie wodnisty, pozdrawiam
frania
2015-04-28 23:21:02
Rewelacja!!! Rzadko mi się cokolwiek udaje z ciast ale te drożdżówki...bomba!! Nie załapały się nawet do fotki bo nie ma po nich śladu. Puszyste, wilgotne, naprawdę bardzo dobry przepis. Dziękuję!!
asiek
2015-02-26 13:25:41
Niestety moje drozdzowki nawet w polowie nie przypominaja tych Pani:( sa jadalne ale malo puszyste moze maki za duzo dodalam?!
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-02-26 13:53:10
Maki dajemy 450 g czyli 3 standardowe szklanki. Lepiej więcej nie dosypywać, bo wtedy faktycznie ciasto może wyjść mało puszyste. Jeśli było klejące, delikatne i miękkie po wyrobieniu to znaczy, że ilość dodanej mąki była odpowiednia. A jeżeli już na tym etapie było zwarte i twardawe, to rzeczywiści mogła Pani dodać za dużo mąki. Mógł być też zbyt krótki czas wyrastania już uformowanych bułeczek, muszą się mocno napuszyć, czasami to trwa dłużej niż wspomniane 30 minut, bo to zależy od temperatury w jakiej wyrastają. Jeśli włożymy do piekarnika bułeczki, które nie zdążyły dobrze wyrosnąć, wtedy niestety po upieczeniu będą ciężkie i zbite.
asiek
2015-02-27 08:13:04
Dziekuje za odp,z poczatku(do momentu rozwalkowania)ciasto bylo puszyste i mieciutkie ale jak juz podsypywalam aby moc dobrze rozwalkowac cos sie popsulo....wszystko zostalo zjedzone,nikt sie nie otrul;) nie poddaje sie i nie zrezygnuje,wyprobuje inne Pani przepisy;) dziekuje i pozdrawiam.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-02-27 18:45:43
W takim razie może zostało za mocno podsypane mąką na etapie wałkowania. :) Skoro wcześniej było puszyste i mięciutkie. :)
asiek
2015-02-27 14:42:14
Zastanawiam sie,czy Pani piecze w piekarniku z termoobiegiem? I czy zamiast sera mozna dac np marmolade??
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-02-27 18:50:24
Z reguły wszystkie ciasta drożdżowe piekę bez. termoobiegu. Zamiast sera jak najbardziej można dodać marmoladę lub inne zwarte nadzienie. Pozdrawiam
Drożdżówki
2015-02-09 23:50:22
Wyśmienite! Nie ma nic lepszego od takich domowych drożdżówek :) Mięciutkie, wilgotne, w sam raz słodkie :) Jeszcze nie raz do nich wrócę! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
barbara z Krakowa
2015-01-19 14:55:50
Dzis przyszla kolej na nie. CUDOWNE!!
2014-10-06 15:59:17
Zrobione i zjedzone :) Pycha ! Dziękuję ! http://cynamonowypyl.blox.pl/2014/10/Drozdzowe-zawijaski-z-serem.html
2014-10-13 12:49:16
o dopiero zobaczyłam :), wyglądają pięknie!
2014-09-26 21:59:48
Uwielbiam takze drozdzowki
gin
2014-09-25 23:55:27
Świetnie wyglądają tak uformowane, musiały być pyszne :)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-09-26 10:15:39
Oj tak, były pyszne. :)
2014-09-25 21:24:25
smak dzieciństwa taka drożdżówka z serem :)
bedzia
2014-09-25 18:46:33
Dziękuję za inspirację:)Wyglądają pięknie i wspaniale smakują. JUŻ SĄ UPIECZONE.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-09-26 10:19:33
Cóż za tempo! :) Ogromnie się cieszę, że smakują. :) Pozdrawiam serdecznie
Ulubione drożdżówki mojej córci. Mięciutkie, puszyste, subtelnie pachnące wanilią i skórką cytryny. Aż po brzegi wypełnione pyszną masą serową. U nas cieszą się niesłabnącym powadzeniem. Wbrew pozorom są banalne w przygotowaniu i bardzo długo zachowują świeżość. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mleka
masła
mąki pszennej
25 g
świeżych drożdży
cukru
pasty lub ekstraktu z wanilii
duże jajko
szczypta soli
Lukier:
Ilość
Składnik
kilka łyżek gorącej wody
cukru pudru
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
jajko
mleka
Nadzienie serowe:
Ilość
Składnik
twarogu tłustego, niemielonego
żółtka
cukru pudru
gęstej kwaśnej śmietany (18%)
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii lub cukrem wanilinowym)
skórka otarta z 1 niepryskanej cytryny
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mleko podgrzać, tak, żeby było lekko ciepłe, nie gorące. Do miseczki włożyć rozdrobnione drożdże, dodać łyżeczkę cukru, jedną piątą mleka (ok. 50 ml) i 2-3 łyżki mąki (zacząć od 2 łyżek, wymieszać i w miarę potrzeby dodać jeszcze jedną, tak, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany).
Masło rozpuścić w rondelku. Przestudzić do temperatury ok. 37 °C (powinno być ciepłe, nie gorące).
Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników ciasta. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto można wyrobić również ręcznie, wtedy wyrabiamy około 12-15 minut (aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk). Ciasto powinno być miękkie i nieco klejące, ale takie ma być.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Nadzienie serowe:
Ser utrzeć za pomocą widelca z resztą składników nadzienia, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić.
Formowanie bułeczek:
Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6-8 mm (ciasto może się nieco kleić, dlatego stolnicę i wierzch ciasta trzeba dobrze oprószyć mąką i w miarę potrzeby nieco podsypywać, ale nie za dużo). Na połowie rozwałkowanego prostokąta rozsmarować równomiernie nadzienie ( ma pokrywać dokładnie połowę placka). Przykryć je drugą częścią prostokąta..
Ostrym nożem pokroić nowo powstały prostokąt na pół (wszerz) i każda część (czyli obydwa powstałe prostokąty podzielić na 6 pasków (każdy około 3 cm szerokości). Czyli powstanie 12 małych prostokątów.
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do wypieków. Każdy prostokąt zwinąć dwukrotnie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem, zachowując spore odstępy.
Drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 min. do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż wyraźnie się zarumienią.
Gotowe wystudzić na kratce, polukrować (w tym celu cukier puder utrzeć z gorącą wodą na jednolity, niezbyt gęsty lukier).