pasty z wanilią (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
duże jajka
mąki pszennej tortowej
mielonego cynamonu
mąki ziemniaczanej
proszku do pieczenia
wody niegazowanej
średnie dojrzałe banany
opcjonalnie odrobina żółtego barwnika
Lukier bananowy:
Ilość
Składnik
cukru pudru
szczypta cynamonu
nektaru/koktajlu bananowego
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg).
Ciasto:
Z wody i 1 banana przygotować nektar bananowy (zmiksować w blenderze na mus, powinien być płynny; w razie potrzeby dolać odrobinę wody).
Masło utrzeć (za pomocą miksera) z dodawanym stopniowo cukrem na puszystą masę. Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować do połączenia się składników.
Dodawać po 1 jajku i stale miksując na najwyższych obrotach. Każde kolejne jajko dodajemy, dopiero, gdy masa jest jednolita i gładka.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Połowę mąki z dodatkami przesiać do masy maślano-jajecznej, zmiksować do połączenia się składników, dodać 50 ml nektaru, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Przesiać resztę mąki, zmiksować, na koniec dodać kolejne 50 ml nektaru (powinno go zostać jeszcze odrobine do lukru) i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Masa powinna być pulchna, jednolita i gładka.
Keksówkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Nałożyć połowę ciasta. Banany obrać ze skóry, obydwa przekroić w poprzek na pół (tak, żeby powstały łącznie 4 części) i dwa kawałki ułożyć wzdłuż formy na cieście, docisnąć, by się lekko zanurzyły. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto, ułożyć banany i lekko przykryć ciastem (mogą nieco wystawać, po wyrośnięciu, ciasto je zakryje).
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 45-55 min, do suchego patyczka. Najlepiej po upływie 40 minut zajrzeć do ciasta i sprawdzić, czy już się nie upiekło. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie, następnie wyjąć z papierem na kratkę i tam pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Lukier:
Cukier puder przesiać do miski, dodać 3 łyżki nektaru i cynamon, utrzeć aż lukier zrobi się gładki i jednolity, jeśli byłby za gesty dodać 1-2 łyżki gorącej wody i ponownie utrzeć. Polać nim ciasto.
Puszyste, mięciutkie ciasto ucierane, o delikatnym bananowym smaku i intensywnym cynamonowym aromacie. Dość słodkie, ale tak smaczne, że zarówno dzieci jak i dorośli mają ochotę sięgnąć po następny kawałek.
Jeżeli chcecie nieco zmniejszyć słodycz ciasta, można pominąć bananowy lukier, ale jeśli przygotowujecie ciasto z myślą o dzieciach, nie rezygnujcie z niego, będą zachwycone jego smakiem. ;)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
220 g
masła w temperaturze pokojowej
drobnego brązowego cukru
pasty z wanilią (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
Puszyste, mięciutkie ciasto ucierane, o delikatnym bananowym smaku i intensywnym cynamonowym aromacie. Dość słodkie, ale tak smaczne, że zarówno dzieci jak i dorośli mają ochotę sięgnąć po następny kawałek.
Jeżeli chcecie nieco zmniejszyć słodycz ciasta, można pominąć bananowy lukier, ale jeśli przygotowujecie ciasto z myślą o dzieciach, nie rezygnujcie z niego, będą zachwycone jego smakiem. ;)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
220 g
masła w temperaturze pokojowej
drobnego brązowego cukru
pasty z wanilią (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
duże jajka
mąki pszennej tortowej
mielonego cynamonu
mąki ziemniaczanej
proszku do pieczenia
wody niegazowanej
średnie dojrzałe banany
opcjonalnie odrobina żółtego barwnika
Lukier bananowy:
Ilość
Składnik
cukru pudru
szczypta cynamonu
nektaru/koktajlu bananowego
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg).
Ciasto:
Z wody i 1 banana przygotować nektar bananowy (zmiksować w blenderze na mus, powinien być płynny; w razie potrzeby dolać odrobinę wody).
Masło utrzeć (za pomocą miksera) z dodawanym stopniowo cukrem na puszystą masę. Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować do połączenia się składników.
Dodawać po 1 jajku i stale miksując na najwyższych obrotach. Każde kolejne jajko dodajemy, dopiero, gdy masa jest jednolita i gładka.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Połowę mąki z dodatkami przesiać do masy maślano-jajecznej, zmiksować do połączenia się składników, dodać 50 ml nektaru, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Przesiać resztę mąki, zmiksować, na koniec dodać kolejne 50 ml nektaru (powinno go zostać jeszcze odrobine do lukru) i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Masa powinna być pulchna, jednolita i gładka.
Keksówkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Nałożyć połowę ciasta. Banany obrać ze skóry, obydwa przekroić w poprzek na pół (tak, żeby powstały łącznie 4 części) i dwa kawałki ułożyć wzdłuż formy na cieście, docisnąć, by się lekko zanurzyły. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto, ułożyć banany i lekko przykryć ciastem (mogą nieco wystawać, po wyrośnięciu, ciasto je zakryje).
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 45-55 min, do suchego patyczka. Najlepiej po upływie 40 minut zajrzeć do ciasta i sprawdzić, czy już się nie upiekło. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie, następnie wyjąć z papierem na kratkę i tam pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Lukier:
Cukier puder przesiać do miski, dodać 3 łyżki nektaru i cynamon, utrzeć aż lukier zrobi się gładki i jednolity, jeśli byłby za gesty dodać 1-2 łyżki gorącej wody i ponownie utrzeć. Polać nim ciasto.