KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Mocno czekoladowe ciasto z malinami

Przyg: 20 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_9516.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
10x21 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła
    gorzkiej czekolady
    wody
    kawy rozpuszczalnej
    kakao
    cukru
    ekstraktu z wanilii
    duże jajko
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    większa szczypta soli
  • Dodatkowo

    Ilość Składnik
    malin (lub inne owoce, np. wiśnie, gruszki, etc.)
    czekolady
    śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Masło, czekoladę, wodę, kakao, kawę i cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić na 15-20 min do ostudzenia.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do czekoladowej mieszanki dodać, ekstrakt i jajko, zmiksować. Dodać mąkę. Miksować około minuty, aż masa stanie się gładka. Ciasto przełożyć do keksówki, posypać równomiernie malinami. Piec przez około 40-50 min w temp. 170 stopni C (ja piekłam w temp. 160°C z termoobiegiem).

Czekoladę podgrzewać ze śmietanką na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przed polaniem ciasta, schłodzić polewę (ja wylałam polewę już po zrobieniu zdjęć).


Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 10

To ciasto zerkało na mnie najpierw od Kasi później od Joli, a w oryginale pochodzi chyba stąd http://www.exclusivelyfood.com.au/2007/01/chocolate-cake-recipe.html. Nie mogłam mu się oprzeć…. Pewnie dlatego, ze uwielbiam czekoladowe ciasta i wyobraźnia podpowiadała mi jak bajecznie może smakować, szczególnie w połączeniu z malinami ;)… Jednak nie mogę się jakoś rozstać z malinkami w tym roku ;)… już kilka pożegnań im robiłam, a ciągle do nich wracam ;)… to dziwniejsze tym bardziej, że dotychczas za nimi nie przepadałam, ale chyba smak zmienił mi się tego lata. ;) Wracając do samego ciasta… jest genialne, obłędne, wilgotne, rozpływa się w ustach… zresztą to mało powiedziane… zastanawiam się nawet czy nie jest najlepszym czekoladowym ciastem z owocami jakie jadłam. Śmiało może konkurować nawet z prezentowanym tu przeze mnie jakiś czas temu czekoladowym ciastem z wiśniami… choć stoją chyba na porównywalnym poziomie, bo tamto ciasteczko również zdobyło moje serce. Ciasto znika w tempie ekspresowym i gdyby nie świadomość, że objadanie się nim odbije się na mojej tali, zdecydowanie zjadłabym go więcej, ale dzięki temu mogli skorzystać inni, i z tego co mi wiadomo, nie narzekali ;), bo ciasto zniknęło równie szybko jak się pojawiło. ;) Szczerze polecam, jeśli tylko lubicie wilgotne czekoladowe ciasta, to musicie je zrobić! :)

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2014-08-06 15:28:22

    Prosto, szybko i przepysznie czekoladowo! Dodatek owoców sezonowych (u mnie borówki i maliny) to po prostu "niebo w gębie". Kasiu jak zwykle u Ciebie, ciacho które nie może się nie udać. Polecam, po stokroć polecam!!!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-28 21:42:55

    @Mała - ja bym dała gorzką, ale to już zależy od upodobań smakowych. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • mała mała
    2014-06-28 09:55:00

    do polewy lepiej dać czekoladę mleczną czy gorzką? ;)

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2013-09-23 20:54:03

    Czy można maliny po prostu wymieszać delikatnie z ciastem zamiast wysypać je na górę? Jakie wymiary powinna mieć forma?

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2013-07-27 10:15:46

    Doskonałe! Przepyszne! Zebrałam same pochwały :) Dziękuję za fantastyczny przepis :)

    Twój komentarz
  • Babeczka15 Babeczka15
    2013-02-10 14:27:05

    Ciasto wygląda przepysznie! Czy maliny mrożone coś zmienią? Właśnie trzymam w piekarniku i drżę, czy aby maliny mrożone nie popsują.Pozdrawiam! :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-05 21:35:19

    @Ewelina - ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre i nie klejące. Nie jest to też zdecydowanie ciasto, które po upieczeniu jest suche, nie ma też puszystej konsystencji jak murzynek, tylko taką bardziej zbitą i cieżką. Mrożone maliny nie powinny być przyczyną, o ile wcześniej były rozmrożone i dobrze odsączone z soku i wody na papierowych ręcznikach. Jeśl blacha jest dłuższa to ciasto zapewne było niższe, więc powinno się jeszcze szybciej upiec, a zatem długość blachy raczej nie była tu przyczyną.

    Twój komentarz
  • Ewelina Ewelina
    2013-02-05 17:09:36

    Zrobiłam wszystko jak w przepisie, a mimo to po tych 50 minutach ciasto w środku wydawało się jakby surowe. Wstawiłam je ponownie do piekarnika, pewnie na jakieś 30 minut, a ono nadal jest mokre... Taki jego urok, czy coś zrobiłam nie tak? Jedyna różnica jest taka, że dodałam rozmrożone maliny i mam trochę dłuższą blachę niż typowa keksówka. Jestem zła na siebie :(

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-26 21:25:17

    @Ola - tak, mogą być malin mrożone, tylko trzeba je wcześniej rozmrozic i dokładnie odsączyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru soku. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2013-01-26 18:35:08

    Mam pytanie, czy mogą być maliny mrożone i czy trzeba je wcześniej rozmrażać?

    Twój komentarz
  • Ania D. Ania D.
    2013-01-05 20:38:32

    Wspaniałe, przepyszne i proste, piekłam wielokrotnie z malinami i borówkami amer. Fantastyczny smak, polecam.

    Twój komentarz
  • dida dida
    2012-07-05 17:42:33

    zrobiłam i jest pyyyszne!

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-11 10:46:00

    @Anonimowy - do wersji świątecznej można dodać np. skórkę startą z pomarańczy i kilka łyżek soku z pomarańczy (lub więcej jeśli ciasto ma być bardzo wilgotne, choć ono samo w sobie jest już mocno wilgotne od czekolady), można też dodać smażoną lub kandyzowaną skórkę pomarańczy, suszone śliwki lub suszone wiśnie... można dodać po prostu posiekane orzechy laskowe lub migdały :) Wszystko zależy od upodbań smakowych, co z czym najbardziej lubim łączyć. :) pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-11 09:21:27

    Czego można dodać zamiast malin żeby była wersja świąteczna?

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-01 19:41:52

    @Anonimowy - Czas pieczenia nie powinien się wydłużyć, ponieważ mimo że podwajasz składniki to jednak pieczesz w dwa razy większej formie, więc ciasto proporcjonalnie zajmuje w niej taką samą powierzchnie. Musiałabyś zwiększyć czas pieczenia, gdybyś podwoiła składniki a piekła w formie 15 x 7 cm. Oczywiście po upływie wskazanego czasu możesz sprawdzić drewnianym patykiem czy ciasto jest w środku upieczone, nie powinno pozostać na patyczku - uwzględniając oczywiście, że patyczek może być mokry od owoców), więc najlepiej go wbić pomiędzy owocami, w samo ciasto. Jeśli patyczek będzie wilgotny, zostawiasz ciasto jeszcze na kolejne 10-15 minut.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-09-01 17:36:44

    No to będę musiała podwoić składniki bo moja forma ma 30na 14cm. Jak myślicie i ile wydłuży się czas pieczenia?

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-01 17:20:12

    @Anonimowy - można, ważne, żeby wymiary formy były podobne do tych od keksówki, czyli około 15 x 7 cm, czym forma będzie większa tym ciasto będzie niższe. Można też piec w tortownicy o śr 20 cm.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-09-01 16:48:47

    Czy można je zrobić w jakiejś innej formie bo ja niestety mam tylko taką do piernika?

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-28 16:43:18

    Wykładam papierem, ale spokojnie można też posmarować formę masłem i oprószyć bułką tartą lub kaszą manną.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-08-28 16:24:24

    Takie małe pytanko formę smarujesz masłem czy wykładasz papierem?

    Twój komentarz
  • ariba20 ariba20
    2011-08-27 19:53:08

    hej właśnie upiekłam i spróbowałam jak dla mnie trochę za mocno czekoladowe ta polewa u góry jest wogule nie potrzebna . Ale przepis bardzo Smaczny

    Twój komentarz
  • od-kuchni od-kuchni
    2011-08-26 22:10:29

    Na mnie to ciasto też zerka :) Wspaniała kompozycja smaków!

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-08-23 19:31:38

    Jak mocnoczekoladowe w połączeniu z malinami to ja się piszę na jakiś mały kawałek ;)

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-08-23 19:31:38

    Jak mocnoczekoladowe w połączeniu z malinami to ja się piszę na jakiś mały kawałek ;)

    Twój komentarz
  • jolanta szyndlarewicz jolanta szyndlarewicz
    2011-08-23 14:16:49

    ależ sie cieszę, ze Wam smakowało:) Kasia pokazała nam niezłą perełkę wśród czekoladowych ciast:) pozdrawiam ciepło

    Twój komentarz
  • judik1119 judik1119
    2011-08-23 14:10:33

    Mmmm pychotka!:)

    Twój komentarz
  • anytsujx anytsujx
    2011-08-23 11:33:22

    Wygląda wspaniale ...

    Twój komentarz
  • milk_chocolate84 milk_chocolate84
    2011-08-23 07:26:22

    podoba mi się wersja z malinami :) Smak ciasta rzeczywiście obłędny, pamiętam go do dziś ;) Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • KeJt KeJt
    2011-08-23 06:38:24

    Uwielbiam połączenie malin i czekolady, u Ciebie wygląda obłędnie :-)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-08-23 06:37:37

    Maliny i czekolada...rozmarzyłam się:)

    Twój komentarz

Mocno czekoladowe ciasto z malinami

Mocno czekoladowe ciasto z malinami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 10x21 cm

Opis

To ciasto zerkało na mnie najpierw od Kasi później od Joli, a w oryginale pochodzi chyba stąd http://www.exclusivelyfood.com.au/2007/01/chocolate-cake-recipe.html. Nie mogłam mu się oprzeć…. Pewnie dlatego, ze uwielbiam czekoladowe ciasta i wyobraźnia podpowiadała mi jak bajecznie może smakować, szczególnie w połączeniu z malinami ;)… Jednak nie mogę się jakoś rozstać z malinkami w tym roku ;)… już kilka pożegnań im robiłam, a ciągle do nich wracam ;)… to dziwniejsze tym bardziej, że dotychczas za nimi nie przepadałam, ale chyba smak zmienił mi się tego lata. ;) Wracając do samego ciasta… jest genialne, obłędne, wilgotne, rozpływa się w ustach… zresztą to mało powiedziane… zastanawiam się nawet czy nie jest najlepszym czekoladowym ciastem z owocami jakie jadłam. Śmiało może konkurować nawet z prezentowanym tu przeze mnie jakiś czas temu czekoladowym ciastem z wiśniami… choć stoją chyba na porównywalnym poziomie, bo tamto ciasteczko również zdobyło moje serce. Ciasto znika w tempie ekspresowym i gdyby nie świadomość, że objadanie się nim odbije się na mojej tali, zdecydowanie zjadłabym go więcej, ale dzięki temu mogli skorzystać inni, i z tego co mi wiadomo, nie narzekali ;), bo ciasto zniknęło równie szybko jak się pojawiło. ;) Szczerze polecam, jeśli tylko lubicie wilgotne czekoladowe ciasta, to musicie je zrobić! :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła
    gorzkiej czekolady
    wody
    kawy rozpuszczalnej
    kakao
    cukru
    ekstraktu z wanilii
    duże jajko
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    większa szczypta soli
  • Dodatkowo

    Ilość Składnik
    malin (lub inne owoce, np. wiśnie, gruszki, etc.)
    czekolady
    śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Masło, czekoladę, wodę, kakao, kawę i cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić na 15-20 min do ostudzenia.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do czekoladowej mieszanki dodać, ekstrakt i jajko, zmiksować. Dodać mąkę. Miksować około minuty, aż masa stanie się gładka. Ciasto przełożyć do keksówki, posypać równomiernie malinami. Piec przez około 40-50 min w temp. 170 stopni C (ja piekłam w temp. 160°C z termoobiegiem).

Czekoladę podgrzewać ze śmietanką na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przed polaniem ciasta, schłodzić polewę (ja wylałam polewę już po zrobieniu zdjęć).


Smacznego :)