Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 12 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 30
Tradycyjne niemieckie pierniczki, przez wielu uważane za najlepsze na świecie. Ja również przychylam się do tej opinii. Odkąd pierwszy raz ich spróbowałam, wiedziałam, że na zawsze będą już moimi ulubionymi pierniczkami. I każdy kęs tych pierniczków utwierdza mnie w tym przekonaniu.
Pierniczki są mięciutkie, bardzo aromatyczne, lekko cytrusowe i obłędnie smakują. Nie wymagają leżakowania, praktycznie już dzień od polukrowania są idealne do pałaszowania. Po upieczeniu są bardzo miękkie, później odrobinę kruszeją, a po polukrowaniu znów stają się mięciutkie. Te pierniczki to prawdziwy raj dla łasuchów i fanów szybkich, mięciutkich pierniczków. Gorąco polecam, jeśli jeszcze ich nie próbowaliście. :) Jestem pewna, że zakochacie się w nich od pierwszego kęsa :) Przepis pochodzi z bloga Doroty.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
migdałów zmielonych na mąkę | |
przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej) | |
zmielonego cynamonu | |
proszku do pieczenia | |
sody oczyszczonej | |
płynnego miodu | |
masła | |
½ szklanki | drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej* |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru |
Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.
W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).
Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).
Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).
Piec w temperaturze 180°C (160°C z termoobiegiem) przez 10-12 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.
Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.
Smacznego :)