KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Pierniczki Lebkuchen

Przyg: 30 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 30
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_1715.JPG

Składniki:

  • Na ok 30 pierniczków.:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    migdałów zmielonych na mąkę
    przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
    zmielonego cynamonu
    proszku do pieczenia
    sody oczyszczonej
    płynnego miodu
    masła
    ½ szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru

Sposób przygotowania


Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.


W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).


Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).


Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).


Piec w temperaturze 180°C (160°C z termoobiegiem) przez 10-12 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 30

Tradycyjne niemieckie pierniczki, przez wielu uważane za najlepsze na świecie. Ja również przychylam się do tej opinii. Odkąd pierwszy raz ich spróbowałam, wiedziałam, że na zawsze będą już moimi ulubionymi pierniczkami. I każdy kęs tych pierniczków utwierdza mnie w tym przekonaniu.

Pierniczki są mięciutkie, bardzo aromatyczne, lekko cytrusowe i obłędnie smakują. Nie wymagają leżakowania, praktycznie już dzień od polukrowania są idealne do pałaszowania. Po upieczeniu są bardzo miękkie, później odrobinę kruszeją, a po polukrowaniu znów stają się mięciutkie. Te pierniczki to prawdziwy raj dla łasuchów i fanów szybkich, mięciutkich pierniczków. Gorąco polecam, jeśli jeszcze ich nie próbowaliście. :) Jestem pewna, że zakochacie się w nich od pierwszego kęsa :) Przepis pochodzi z bloga Doroty.

IMG_1723.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Tesss45 Tesss45
    2014-12-21 19:02:07

    a jak długo takie pierniczki mogą leżeć i w czym je przechowywać?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-21 22:51:09

      Mogą leżeć kilka tygodni, najlepiej przechowywacz w zamkniętej puszce. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • bb bb
    2014-05-17 13:39:59

    Robiłam pierniczki na tamte święta i wyszły pyszne :) Przepis idealny!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-24 17:56:43

    @Marta - kulki formujemy w dłoniach, bo ciasto jest dość miękkie i lepiące, więc ciężko będzie z nich powykrawać serduszka, ale można spróbować formować serduszka, z tymże trochę trudno będzie rozwałkować masę, bo mocno się klei, więc albo trzeba ją spłaszczyć dłońmi, albo rozwałkować przez folię spożywczą. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2013-11-23 22:07:32

    Wyglądają przepysznie, czy da się je wykrawać aby miały kształt jak np. serduszka, gwiazdki?

    Twój komentarz
  • Marcisz Marcisz
    2013-01-06 09:58:41

    Zrobiłam je wczoraj. Pyszne są!

    Twój komentarz
  • :) :)
    2012-10-28 09:05:32

    przerobilam przepis wyszlo pysznie

    Twój komentarz
  • Porady kulinarne Porady kulinarne
    2012-07-31 08:34:44

    Ale mam teraz ochotę na te pierniczki :)

    Twój komentarz
  • "moje pasje" "moje pasje"
    2011-12-21 00:52:33

    uwielbiam je... U mnie miały byc na Święta i już prawie zniknęły ;)

    Twój komentarz
  • "moje pasje" "moje pasje"
    2011-12-21 00:52:33

    uwielbiam je... U mnie miały byc na Święta i już prawie zniknęły ;)

    Twój komentarz
  • flusso flusso
    2011-12-20 23:21:09

    Piekłam rok temu i w tym roku też już upiekłam, pyszne są - nie wiem czy wytrzymają do Świąt bo potrafią znikać :D

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-12-20 20:21:51

    W tym roku Lebkuchen triumfują na liście najpopularniejszych wypieków ;) Muszę je przewidzieć w swoim świątecznym, słodkim menu!

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-12-20 20:21:51

    W tym roku Lebkuchen triumfują na liście najpopularniejszych wypieków ;) Muszę je przewidzieć w swoim świątecznym, słodkim menu!

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-12-20 15:42:46

    Piękne są! i takie apetyczne! Planowałam też zrobić, ale doba ma tylko 24 godziny niestety:( może następnym razem mi się uda:)

    Pozdrawiam cieplutko!

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2011-12-20 10:08:01

    jej, jakie piękne ci wyszły :)

    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    Twój komentarz
  • malina malina
    2011-12-20 07:43:38

    Bardzo lubię Lebkuchen, ale już mam za dużo wypieków w planach i przygotowanych, a szkoda, w przyszłym roku!

    Twój komentarz

Pierniczki Lebkuchen

Pierniczki Lebkuchen

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 12 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 30

Opis

Tradycyjne niemieckie pierniczki, przez wielu uważane za najlepsze na świecie. Ja również przychylam się do tej opinii. Odkąd pierwszy raz ich spróbowałam, wiedziałam, że na zawsze będą już moimi ulubionymi pierniczkami. I każdy kęs tych pierniczków utwierdza mnie w tym przekonaniu.

Pierniczki są mięciutkie, bardzo aromatyczne, lekko cytrusowe i obłędnie smakują. Nie wymagają leżakowania, praktycznie już dzień od polukrowania są idealne do pałaszowania. Po upieczeniu są bardzo miękkie, później odrobinę kruszeją, a po polukrowaniu znów stają się mięciutkie. Te pierniczki to prawdziwy raj dla łasuchów i fanów szybkich, mięciutkich pierniczków. Gorąco polecam, jeśli jeszcze ich nie próbowaliście. :) Jestem pewna, że zakochacie się w nich od pierwszego kęsa :) Przepis pochodzi z bloga Doroty.

Składniki

  • Na ok 30 pierniczków.:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    migdałów zmielonych na mąkę
    przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
    zmielonego cynamonu
    proszku do pieczenia
    sody oczyszczonej
    płynnego miodu
    masła
    ½ szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru

Sposób przygotowania


Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.


W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).


Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).


Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).


Piec w temperaturze 180°C (160°C z termoobiegiem) przez 10-12 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.


Smacznego :)