Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 22 cm
Wybaczcie mi Kochani, ale znowu mam dla Was sernik :) Chyba nikt już nie ma wątpliwości, że jestem sernikoholiczką. ;)) Co gorsza nie potrafię być obiektywna przy ocenie serników, bo każdy kolejny wydaje mi się tym najlepszym… więc nie będę Wam po raz enty pisać, że ten jest jednym z najlepszych jakie jadłam, bo pisze to prawie przy każdym, jeśli tylko faktycznie jest pyszny. :)
Z tym sprawa ma się podobnie, miałam pewien niedosyt po serniku marmurkowym z nutellą i musiałam poczynić jeszcze jeden z owym kremem. I tym razem nie zawiodłam się, sernik jest jedwabiście kremowy, zdecydowanie nutellowy, z akcentem orzechów laskowych. Słodki, powiedziałabym nawet, że mocno słodki, ale taki właśnie miał być… o zdecydowanym smaku nutelli… nieco chrupiący za sprawą orzeszków laskowych i bezowego wierzchu. Bardzo Wam polecam!
Przepis własny.
Ilość | Składnik |
---|---|
120 g | ciasteczek digestive w czekoladzie |
kakao | |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy) | |
mascarpone | |
jajek | |
cukru pudru | |
ulubionej mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej | |
½ szklanki | Nutelli |
bardzo drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być zmielone) | |
likieru orzechowego lub orzechowo-czekoladowego (opcjonalnie) |
Ilość | Składnik |
---|---|
½ szklanki | Nutelli |
śmietanki kremówki 30% |
Ilość | Składnik |
---|---|
beziki klasyczne lub orzechowe | |
kakao (do oprószenia) |
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub blenderze ewentualnie wałkiem, przesypać do miski, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy niczym nie wykładać).
Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Dodać twaróg, serek mascarpone i resztę składników masy serowej, dokładnie zmiksować.
Sernik piec w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 160°C) około 60-70 minut. Studzić w piekarniku z zamkniętymi lub lekko uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Polewa:
W rondelku z grubym dnem podgrzać Nutelle razem ze śmietanką, wymieszać. Lekko przestudzić. Polać wierzch sernika.
Na serniku ułożyć beziki, oprószyć kakao.
Smacznego :)