Jogurt, jajka, skórkę i sok z limonek, cukier, cukier waniliowy oraz olej zmiksować na puszystą masę (miksować kilka minut). Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy.
Formę do babki (u mnie o śr. 22 cm i pojemności 3,5 l) natłuścić i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto.
Piec w temperaturze 175°C (termoobieg 160°C) około 50-60 minut (po ok. 45 minutach można sprawdzić patyczkiem, jeśli baba będzie upieczona powinien być całkowicie suchy).
Jeśli w trakcie pieczenia zaobserwujecie, że wierzch ciasta za szybko brązowieje można mniej więcej w połowie pieczenia przykryć je papierem do pieczenia.
Babkę wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut do przestudzenia w formie, później wyjąć i ostudzić.
Cukier puder utrzeć sokiem z limonki. Powstałym lukrem posmarować babkę.
Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Tym razem wilgotna babka, o mocno limonkowym smaku i aromacie. Jedna z moich ulubionych. Jogurt nadaje jej wilgotności, a spora ilość limonek sprawia, że babka jest bardzo orzeźwiająca. Jeśli lubicie cytrusowe klimaty na pewno przypadnie Wam do gustu. Przepis własny. Polecam. :)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Monika
2016-01-20 18:53:25
A mi wyszedł zakalec. Nie wiem czemu :/
Renfri
2015-03-05 13:39:00
Pytanko, jeżeli będę robiła to ciasto z cytrynami to brać taką sama ilość?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-03-05 14:03:42
Cytryny są większe, więc dałabym skórkę z dwóch sparzonych cytryn i sok również z dwóch, a jeśli będą mało soczyste, to wtedy z trzech. Pozdrawiam
Ania
2015-02-27 17:45:49
Cukru 1,5 łyżeczki tylko? :)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-02-27 18:36:08
Zdecydowanie nie. :) 1,5 szklanki, już poprawiłam w przepisie, Podczas importu przepisów na nową stronę musiałam źle zaznaczyć niechcący. :) Pozdrawiam
SlodkieFantazje
2012-08-30 14:05:22
@Basia - dziękuję za ciepłe słowa i bardzo się cieszę, że babka smakuje :) a przepisów na blogu jest już całkiem sporo, więc zachęcam do testowania. :))
Basia
2012-08-30 09:34:57
Dzien dobry Pani Kasiu,pieke ta pyszna babeczke juz drugi raz (akurat sie wlasnie upiekla).Jest pysznie limonkowa i orzezwiajaca na piekny sloneczny letni dzionek.Serdecznie pozdrawiam i prosze o nastepne pyszne przepisy
moje pasje
2012-04-01 18:53:43
och wygląda pysznie :) Mój maz uwielbia limonkowe klimaty :) Zapisuję Kasiu koniecznie :)
Anonymous
2012-03-31 21:15:05
Teraz mogę ją upiec.
Pozdrowienia
Maria
Kasia, Slodkie fantazje
2012-03-31 11:48:33
@Maria - serdeczne dzięki za czujność, oczywiście miała być 2 zamiast 4, czyli 250 ml.
Anonymous
2012-03-31 11:38:56
450 ml oleju? Trochę dużo
Maria
Jolanta Szyndlarewicz
2012-03-31 05:44:08
oj taka odświeżajaca baba po tych wszystkich kiełbasach, żurach itp będzie doskonała:)
Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Tym razem wilgotna babka, o mocno limonkowym smaku i aromacie. Jedna z moich ulubionych. Jogurt nadaje jej wilgotności, a spora ilość limonek sprawia, że babka jest bardzo orzeźwiająca. Jeśli lubicie cytrusowe klimaty na pewno przypadnie Wam do gustu. Przepis własny. Polecam. :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
jogurtu naturalnego
jejek
cukru
1 łyżeczka
cukru z prawdziwą wanilią
oleju
skórka starta z 3-4 limonek
sok wyciśnięty z 3-4 limonek
mąki
proszku do pieczenia
Składniki na lukier:
Ilość
Składnik
cukier puder
soku z limonek
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
Jogurt, jajka, skórkę i sok z limonek, cukier, cukier waniliowy oraz olej zmiksować na puszystą masę (miksować kilka minut). Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy.
Formę do babki (u mnie o śr. 22 cm i pojemności 3,5 l) natłuścić i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto.
Piec w temperaturze 175°C (termoobieg 160°C) około 50-60 minut (po ok. 45 minutach można sprawdzić patyczkiem, jeśli baba będzie upieczona powinien być całkowicie suchy).
Jeśli w trakcie pieczenia zaobserwujecie, że wierzch ciasta za szybko brązowieje można mniej więcej w połowie pieczenia przykryć je papierem do pieczenia.
Babkę wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut do przestudzenia w formie, później wyjąć i ostudzić.
Cukier puder utrzeć sokiem z limonki. Powstałym lukrem posmarować babkę.