Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 21 cm
Kochani witam Was po krótkiej przerwie, nie mogą wrócić jeszcze na stałe do codziennego blogowania, ale sytuacja taka potrwa prawdopodobnie jeszcze tylko 3-4 tygodnie, później będę nadrabiać zaległości ze zdwojoną siłą. :)
Jeśli chodzi o nową stronę, to oczywiście będzie dalej ulepszana, obecna skończona jest w jakichś 70 procentach, będzie jeszcze kilka istotnych zmian funkcjonalnych i dot. użyteczności, ale to na bieżąco będę Was informowała, zresztą sami pewnie też będziecie widzieć, jeśli oczywiście będziecie chcieli dalej do mnie zaglądać. :)
Dziś zapraszam Was na sernik, który uciesz szczególnie kawoszy i tych, którzy wprawdzie nie szaleją na punkcie kawy (jak np. ja), ale za to preferują kawowe smaki w deserach. Serniczek nie jest mocno kawowy, aczkolwiek smak i aromat kawy są w nim zdecydowanie wyczuwalne. Mimo wszystko jest dość delikatny w smaku. Konsystencja jedwabiście kremowa, bo taką ja i moi domownicy lubimy najbardziej (jeśli Wy preferujecie mało kremowe serniki wystarczy pominąć w składnikach śmietankę lub mascarpone). Sernik zdecydowanie nie jest puszysty, ale bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Całości dopełnia polewa, której stopień intensywności pod względem aromatu i smaku kawy możemy dowolnie regulować wg upodobań. Całość na lekko chrupiącym, ciasteczkowym spodzie. Istotne, żeby wybrać dobrej jakości herbatniki, najlepiej nasze ulubione, bo od tego zależy czy spód nas zachwyci, ja tym razem użyłam wprawdzie innych niż zwykle, ale byłam bardzo mile zaskoczona. :) Polecam Wam bardzo!
Przypominam też o trwającym konkursie, w którym można wygrać super książki, wiem bo mam takie same i często z nich korzystam. :) Szczegóły konkursu w zakładce konkursy i tutaj. Zapraszam do zabawy. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
masła | |
100 g | herbatników czekoladowych |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie | |
jajek | |
cukru pudru (lub mniej, wg upodobań smakowych) | |
cukru waniliowego domowego | |
śmietany kremówki, nieubitej (można zastąpić serkiem mascarpone) | |
likieru kawowego | |
kawy rozpuszczalnej | |
mąki ziemniaczanej (niekoniecznie) | |
opcjonalnie aromat kawowy |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
kwaśnej gęstej śmietany (12 lub 18%) | |
kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w kilku łyżkach gorącej wody | |
cukru pudru |
Spód:
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub blenderze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem).
Masa serowa:
Kawę zalać kilkoma łyżkami gorącej wody, Dodać likier i wymieszać. Odstawić na bok. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać kawę z likierem i śmietankę lub mascarpone. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Polewa:
Kawę zalać 2-3 łyżkami gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać na gładką masę z cukrem, śmietaną i kawą (kawę możemy dodać całą lub część w zależności od tego czy chcemy osiągnąć intensywny czy delikatny smak kawy w polewie). Polewę wylać na ciasto. Sernik schłodzić przez co najmniej kilka godzin, jest wtedy nieporównywalnie lepszy.
Smacznego :)