twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy)
mascarpone
jajek
cukru pudru
likieru Amaretto
drobno zmielonych migdałów
pralinek truflowych, pokrojonych na mniejsze kawałki
1 szklanka
wiśni (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
kakao (do oprószenia)
Sposób przygotowania
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.
Wszystkie składniki masy serowej oprócz wiśni i pralinek dokładnie zmiksować. Dodać wiśnie i kawałki pralinek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 180ºC (z termoobiegiem 160 °C ) przez około 60-70 minut. Studzić w piekarniku z zamkniętymi lub lekko uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego :)
Sernik migdałowy z amaretto, wiśniami i truflowymi pralinkami
Niezależnie od tego jak bardzo będę wychwalać ten sernik, to i tak będzienic w porównaniu z tym jak smakuje. Jest naprawdę przepyszny. Jeśli lubicie połączenie wiśni, Amaretto, migdałów i czekoladek będziecie z całą pewnością usatysfakcjonowani. :) Wiśnie i pralinki zatopione w pysznej delikatnie migdałowej masie serowej… czy można chcieć czegoś więcej? :) Ok, zawsze można chcieć więcej…. :), ale nie zmienia to faktu, że sernik jest przepyszny, nie za słodki, z charakterem. Jeden z lepszych jakie jadłam. Bardzo, bardzo polecam!
Przepis własny.
Składniki:
Spód:
Ilość
Składnik
120 g
czekoladowych ciasteczek/herbatników
miękkiego masła
Masa serowa:
Ilość
Składnik
twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy)
mascarpone
jajek
cukru pudru
likieru Amaretto
drobno zmielonych migdałów
pralinek truflowych, pokrojonych na mniejsze kawałki
1 szklanka
wiśni (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
koralgola
2015-08-21 13:49:36
Przepyszny:-) Piekłam już 2 razy. Wiśnie dawałam takie drylowane z zalewy więc dałam mniej cukru bo pierwszym razem był trochę za słodki. Ale serniczek palce lizać:-)
Marta
2014-08-14 14:10:09
Serniczek był przepyszny. Super przepis, wszyscy są zachwyceni.
SlodkieFantazje
2014-06-05 12:25:58
@Aga - oczywiście można pominąć czekoladki, wiśnie jak najbardziej mogą być na wierzchu. Sernik jest kremowy, nie jest ciężki i zbity. Pozdrawiam
aga
2014-06-04 21:37:31
zastanawiam sie czy moglabym pominac czekoladki truflowe? a wisnie gdybym poukladala na wierzchu sernika? jesli chodzi o konsystencje sernika to jest kremowy czy raczej ciezki, zbity?
SlodkieFantazje
2012-08-21 16:48:05
@Domi, mogą być najzwyklejsze pralinki, czekoladki, trufelki z takim typowym truflowym nadzieniem (masą czekoladową). Ja używałam jakichś belgijskich czekoladek z nadzieniem truflowym (z Lidla).
Domi z kuchni
2012-08-19 19:11:55
Gdyby nie to, że jestem po grillu najedzona po uszy to wylizałabym monitor w każdym jego calu! Połączenie wiśni i amaretto na pewno jest zniewalające, ach... :)Zastanawiam się tylko, czy te pralinki truflowe to mogą być takie zwykłe cukierki, na które mówi się "trufla"? Czy użyłaś jakiś konkretnych? :)
cukrowa wróżka
2012-08-17 21:04:17
Sam tytuł i ślinka cieknie!
cukrowa wróżka
2012-08-17 21:04:17
Sam tytuł i ślinka cieknie!
Gosia
2012-08-17 18:36:46
mm, zapisuję :) brzmi obłędnie!
Małgorzata
2012-08-17 17:14:58
Bardzo podoba mi się twój blog:)Fajny przepis i to zdjęcie<3Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
Jolanta Szyndlarewicz
2012-08-17 15:46:09
Zdecydowanie wart wychwalania, już sam wygląda przyprawia o silniejszą pracę slinianek:)
Anetnka
2012-08-17 09:34:44
obłędny ten serniczek! wspaniałe smaki:)
Catherine
2012-08-17 07:44:37
Ależ ten sernik wygląda zachwycająco! Migdały i wiśnie i czekolada - fantastyczne połączenie;) Nawet nie próbuje sobie wyobrazić jak wspaniale musi smakować... Łatwy w wykonaniu i pewnie prędzej czy później go upiekę;)
Madziana
2012-08-17 07:43:38
O matko, zakochałam się w tym serniku! Niesamowicie wyrośnięty, do tego przepyszne dodatki do masy- czegoż chcieć więcej! :)
asieja
2012-08-17 07:22:13
już sama nazwa tego sernika jest niezwykle apetyczna:))
Fabryka Odkryć Kulinarnych Mniamm
2012-08-17 06:53:49
Mam! mam wszystkie składniki, a że serniki kocham miłością wielką a nawet jeszcze większą. Jej aż mi ślinianki wykazuja się nadprodukcją kurcgalopkiem lecę do kuchni po nowy sernik :P pozdrawiam kamila
Sernik migdałowy z amaretto, wiśniami i truflowymi pralinkami
Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 21 cm
Opis
Niezależnie od tego jak bardzo będę wychwalać ten sernik, to i tak będzienic w porównaniu z tym jak smakuje. Jest naprawdę przepyszny. Jeśli lubicie połączenie wiśni, Amaretto, migdałów i czekoladek będziecie z całą pewnością usatysfakcjonowani. :) Wiśnie i pralinki zatopione w pysznej delikatnie migdałowej masie serowej… czy można chcieć czegoś więcej? :) Ok, zawsze można chcieć więcej…. :), ale nie zmienia to faktu, że sernik jest przepyszny, nie za słodki, z charakterem. Jeden z lepszych jakie jadłam. Bardzo, bardzo polecam!
Przepis własny.
Składniki
Spód:
Ilość
Składnik
120 g
czekoladowych ciasteczek/herbatników
miękkiego masła
Masa serowa:
Ilość
Składnik
twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy)
mascarpone
jajek
cukru pudru
likieru Amaretto
drobno zmielonych migdałów
pralinek truflowych, pokrojonych na mniejsze kawałki
1 szklanka
wiśni (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
kakao (do oprószenia)
Sposób przygotowania
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.
Wszystkie składniki masy serowej oprócz wiśni i pralinek dokładnie zmiksować. Dodać wiśnie i kawałki pralinek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 180ºC (z termoobiegiem 160 °C ) przez około 60-70 minut. Studzić w piekarniku z zamkniętymi lub lekko uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.