Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 20x25 cm
Jeden z najpyszniejszych mazurków jakie udało mi się stworzyć i jakie jadłam. :) Choć sama nie wiem, który z tych na blogu jest najlepszy, bo moje serce zdobył też marcepanowy mazurek z kajmakiem i mazurek kawowy na bazie masy z mleka w proszku.
Ale ten również jest wyjątkowy. Niby klasyczny, ale masa z białej czekolady w połączeniu z konfiturą różaną i kruchym delikatnie pomarańczowym ciastem daje naprawdę wyjątkowo smaczny efekt.
Bardzo Wam polecam! Nawet jeśli nie jesteście – podobnie jak ja - fanami białej czekolady jestem pewna, że Wam zasmakuje. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
proszku do pieczenia | |
200 g | zimnego masła |
żółtka | |
skórka otarta z 1/2 sparzonej pomarańczy |
Ilość | Składnik |
---|---|
białej czekolady dobrej jakości | |
miękkiego masła | |
konfitury lub marmolady z róży |
Ilość | Składnik |
---|---|
białej czekolady dobrej jakości |
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę, aromat oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na pół, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na dwa jednakowe prostokąty o grubości ok. 5 mm. Ułożyć je na wyłożonej papierem do wypieków blasze. Piec aż nabiorą jasnozłotego koloru (ok. 15-20 minut) w temperaturze 180°C.
Upieczone wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Nadzienie:
Białą czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej (posiekaną czekoladę przekładamy do metalowej miski, miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą; miska powinna mieć większą średnicę niż garnek, żeby woda i para nie dostawała się do czekolady, bo wtedy ta zgęstnieje; miska nie może również dotykać lustra wody). Przestudzić.
Wystudzoną czekoladę utrzeć z masłem na puszystą masę. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby nieco zgęstniała (nie na długo, bo czekolada zbyt mocno zastygnie).
Przestudzony blat z ciasta kruchego posmarować konfiturą lub marmoladą z róży, na niej rozsmarować masę z białej czekolady, przykryć drugim blatem, docisnąć.
Polewa z białej czekolady:
Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, tak jak czekoladę, która była przeznaczona na nadzienie.
Gotową polewę wylać na mazurka, ozdobić wg uznania.
Smacznego :)