KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_5425.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x35 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
    250 g masła
    cukru pudru
    szczypta soli
    ekstraktu z wanilii
    duże jajka
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    kakao
    proszku do pieczenia
    mleka
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    300 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    oleju

Sposób przygotowania

Ciasto:

Wiśnie umyć, wydrylować, osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru wody.

Czekoladę pokroić na małe kawałki.

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy i sól. Ucierać, aż masa będzie puszysta i jednolita. Dodawać po 1 żółtku, dalej ucierając, do wyczerpania żółtek (następne żółtko dodajemy, gdy pozostałe połączyło się z masą maślaną).

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, miksując aż masa będzie jednolita.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta razem z pokrojoną czekoladą. Delikatnie wymieszać.

Wiśnie obtoczyć w mące, delikatnie wmieszać do ciasta drewniana łyżką.

Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (z termoobiegiem, bez termoobiegu 180°C). Piec około 50-60 minut (po ok. 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe (patyczek po wyjęciu nie powinien być oblepiony ciastem, ale powinny być na nim mokre okruszki i ewentualnie ślady czekolady, w którą mogliśmy się akurat wbić). Ważne, żeby nie piec ciasta zbyt długo, bo straci efekt wilgotności i stanie się przesuszone.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić około kwadransa w formie, po upływie tego czasu wyjąć i studzić na kratce.

Polewa:

Czekoladę posiekać, rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Rozpuszczoną czekoladą polać przestudzone ciasto.

Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

To już czwarte ciasto czekoladowe z wiśniami na blogu. Nie pytajcie mnie, które jest najlepsze, bo sama nie wiem. :) Każde jest inne, przy każdym następnym wydaje mi się, że właśnie to jest to idealne. :D Ciasto jest bardzo wilgotne, soczyste i mocno czekoladowe. Kawałki czekoladowe można zresztą spotkać niemalże w każdym ugryzionym kawałku ciasta, bo jest nią najeżone aż po brzegi. :) Ciasto – ze względu na dodatek gorzkiej czekolady – nie jest bardzo słodkie, ale jeśli preferujemy słodsze smaki, smak możemy złagodzić i osłodzić zamieniając część czekolady na mleczną.

Słodycz neutralizują też kwaskowate wiśnie, które idealnie współgrają z czekoladowym wnętrzem. Bardzo polecam. :)

IMG_5413.JPG IMG_5410.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Magda Magda
    2018-06-27 20:14:35

    REWELACJA !!!! Ciasto przepyszne !!! Moje 7-letnie(Alan) dziecię stwierdziło że mama upiekła najlepsze ciacho na świecie!!! Dziękuje!!!

    Twój komentarz
  • roszada roszada
    2017-03-07 20:00:25

    witam ciasto wyglada oblednie, mam pytanie czy jest mozliwosc uzycia tego przepisu do zrobienia muffinek? jesli tak to jak dlugo je piec? normalnie muffiny piecze sie krocej dlatego pytam, dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam,

    Twój komentarz
  • rondel rondel
    2017-01-26 13:11:26

    Ciasto wyszło, dodałam pół paczki rozmrozonych wiśni, pozdrawiam

    Twój komentarz
  • ciasto pyszne, polecam ciasto pyszne, polecam
    2016-07-17 19:59:13

    ciasto pyszne, polecam

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2016-02-16 16:42:10

    potrzebuję tego przepisu ale na dużą blachę . Czy wystarczy składniki dać razy 2 ? i czy wtedy wydłuży się czas pieczenia ?

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2016-02-14 10:39:25

    To ciasto jest przepysze!! wilgotne, słodkie z kawałkami czekolady. Idealne!

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2016-01-17 16:16:51

    Przepyszne! Polecam, wilgotne ciasto czuć kawałki czekolady :)

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2015-10-30 00:00:29

    Czy mąka ziemniaczaka jest niezbędna?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-30 00:39:00

      Można pominąć, pozdrawiam.

      Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2015-10-29 11:58:22

    Witam! Bardzo spodobał mi się przepis, ale mam kilka pytań. Czy mogę użyć mniejszej formy (25 x 11cm), jeśli sobie przeliczę wszystkie proporcje na taki wymiar? Ile wtedy mam trzymać ciasto w piekarniku? Tyle samu czy krócej?

    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-30 00:37:24

      Tak, można użyć mniejszej formy. Przy mniejszej sprawdziłabym patyczkiem już po ok. 40-45 minutach czy ciasto jest upieczone. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Nenyanan Nenyanan
    2015-10-04 15:27:13

    Wspaniałe :-) Mocno czekoladowe :-) pycha :-)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2015-08-17 23:45:50

    Zrobiłam je, było obłędnie pyszne! Dzięki za przepis. Moja wersja juz u mnie na blogu, zapraszam w wolnej chwili. Pozdrowienia :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-18 10:09:38

      Madziu, bardzo się cieszę, że Ci smakowało :) I już do Ciebie zaglądam :)

      Twój komentarz
  • pati12p pati12p
    2015-07-27 12:06:09

    Czy mąkę pszenną można zastąpić orkiszową?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-27 19:10:47

      Tak, można, Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • marta marta
    2015-07-11 15:57:56

    A czy zamiast masła może być margaryna?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-14 11:17:03

      Tak, jak najbardziej.

      Twój komentarz
  • mia mia
    2015-03-31 19:59:49

    właśnie je upiekłam. wyszło super. nawet moja mama oceniła je na 10 punktów w skali 10 punktowej. osobiście polecam większa formę.

    Twój komentarz
  • georgia georgia
    2015-01-30 19:13:41

    niedawno wyjęłam ciasto z piekarnika, pomijając to, że zapomniałam dodać czekoladę :P wyszło bajeczne i spokojnie ta porcja wypełniła średnią tortownicę (chyba 24 cm). PYCHAAAA

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-30 21:01:43

      Cieszę się, że nawet bez czekolady smakowało :)

      Twój komentarz
  • Iza Iza
    2014-11-06 14:58:29

    Wszystko fajnie, smaczne ciasto, ale jak na ta podana ilosc to foremka za mala i ciasto zaczelo sie wylewac :(

    moze nast. razem sprobuje dac do wiekszej (okraglej)

    pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-18 21:15:49

    @Sisi - raczej już niewiele pomogę, ale dopiero przeczytałam Pani komentarz. Ciasto może się piec trochę dłużej, to zależy od piekarnika, czasami potrzeba nawet 20-30 minut więcej, żeby ciasto dobrze się upiekło. Ps. Mam nadzieje, że wszystko skończyło się pomyślnie. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • sisi sisi
    2014-07-18 14:41:01

    Pewnie nie zdąży Pani odpowiedzieć, ale niestety piekę ciasto już ponad 60 minut a patyczek nadal jest oblepiony masą ciasta. Co teraz? Co jest nie tak? :(

    Twój komentarz
  • bedzia:) bedzia:)
    2014-07-15 21:36:53

    ciasteczko upieczone :) wszystko tak jak w opisie ,soczyste, czekoladowe i przede wszystkim przepyszne :), wiśnie i czekolada wyborny duet:)dziękuję

    Twój komentarz
  • Iza Iza
    2014-02-22 21:25:28

    Ciasto fantastyczne, ale może nie jestem obiektywna, jeśli chodzi o czekoladę. Myśle że warto upiec w dłuższej keksówce, bo mi wyszło mega wysokie i każdy krojony kawałek jest jak pajda wiejskiego chleba.Poleceam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-19 22:09:42

    @Bernadetta - nie mam pojęcia co może być przyczyną. Może trzeba je jeszcze chwilę dłużej podpiec i nie wyjmować z piekarnika zaraz po upieczeniu. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Bernadetta Bernadetta
    2013-12-19 18:58:09

    Ciasto jest przepyszne i zrobiło wielkie wrażenie w rodzinie ale...mam pytanie. Dlaczego opada po wyciągnięciu z piekarnika? W środku robi się wielka dziura :( nie mam już pomysłu dlaczego

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-16 16:12:25

    @Asia - obtaczanie powoduje, ze wiśnie nie opadają na dno. :) Ale może i bez mąki nie opadną. :)

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2013-11-16 16:06:39

    Co daje obtaczania wiśni w mące ? Bo zapomniałam a ciasto w piecu ;)

    Twój komentarz
  • Ewcia Ewcia
    2013-10-31 11:18:01

    ja dałam mrożone i wyszło przepyszne :) pamiętaj tylko obtoczyć wiśnie w mące, a co do polewy do zrobiłam czekolada, masło, woda :)

    Twój komentarz
  • kasia kasia
    2013-10-07 08:31:52

    A wiśnie mrozone? Mogą być?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-23 19:14:49

    @Ola - tak można dodać zarówno te z kompotu, jak i te z dżemu/ konfitury tudzież frużeliny.

    Twój komentarz
  • ola ola
    2013-08-23 18:13:34

    wzgląda apetycznie, ale mam pytanie czy zamiast świeżych wiśni można użyć te z kompotu, ewentualnie z dżemu?

    Twój komentarz
  • ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
    2013-08-15 16:28:55

    Wygląda obłędnie :)!

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2013-08-15 08:15:02

    Jak to ciasto wspaniale wygląda, ma świetny kolor!

    Twój komentarz
  • Aurora Aurora
    2013-08-15 06:04:50

    Cudne, cudniste, soczyste :))

    Twój komentarz
  • kama kama
    2013-08-14 16:23:51

    cudowne aż ślinka leci;-) do upieczenia:)

    Twój komentarz

Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami

Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 11x35 cm

Opis

To już czwarte ciasto czekoladowe z wiśniami na blogu. Nie pytajcie mnie, które jest najlepsze, bo sama nie wiem. :) Każde jest inne, przy każdym następnym wydaje mi się, że właśnie to jest to idealne. :D Ciasto jest bardzo wilgotne, soczyste i mocno czekoladowe. Kawałki czekoladowe można zresztą spotkać niemalże w każdym ugryzionym kawałku ciasta, bo jest nią najeżone aż po brzegi. :) Ciasto – ze względu na dodatek gorzkiej czekolady – nie jest bardzo słodkie, ale jeśli preferujemy słodsze smaki, smak możemy złagodzić i osłodzić zamieniając część czekolady na mleczną.

Słodycz neutralizują też kwaskowate wiśnie, które idealnie współgrają z czekoladowym wnętrzem. Bardzo polecam. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
    250 g masła
    cukru pudru
    szczypta soli
    ekstraktu z wanilii
    duże jajka
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    kakao
    proszku do pieczenia
    mleka
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    300 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    oleju

Sposób przygotowania

Ciasto:

Wiśnie umyć, wydrylować, osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru wody.

Czekoladę pokroić na małe kawałki.

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy i sól. Ucierać, aż masa będzie puszysta i jednolita. Dodawać po 1 żółtku, dalej ucierając, do wyczerpania żółtek (następne żółtko dodajemy, gdy pozostałe połączyło się z masą maślaną).

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, miksując aż masa będzie jednolita.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta razem z pokrojoną czekoladą. Delikatnie wymieszać.

Wiśnie obtoczyć w mące, delikatnie wmieszać do ciasta drewniana łyżką.

Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (z termoobiegiem, bez termoobiegu 180°C). Piec około 50-60 minut (po ok. 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe (patyczek po wyjęciu nie powinien być oblepiony ciastem, ale powinny być na nim mokre okruszki i ewentualnie ślady czekolady, w którą mogliśmy się akurat wbić). Ważne, żeby nie piec ciasta zbyt długo, bo straci efekt wilgotności i stanie się przesuszone.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić około kwadransa w formie, po upływie tego czasu wyjąć i studzić na kratce.

Polewa:

Czekoladę posiekać, rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Rozpuszczoną czekoladą polać przestudzone ciasto.

Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego :)