Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 30 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 20
Tym razem dla odmiany nieco zdrowsza wersja batoników. Jeśli lubicie takie chrupiące słodkie przekąski będziecie zadowoleni. Nam bardzo smakowały, a szczególnie mojej córeczce, która uwielbia chrupiące słodkości. :)
Takie batoniki świetnie sprawdzą sie też jako upominek dla osób dbjących o linie. :) Przepis autorstwa A. Błaszczyk i M. Ciesielskiej z cukierni QKI.
Ilość | Składnik |
---|---|
skondensowanego słodzonego mleka (1 puszka) | |
płatków owsianych | |
pestek słonecznika | |
dowolnych orzechów lub migdałów (u mnie migdały) | |
mieszanych suszonych owoców (u mnie morele, śliwki, rodzynki i wiśnie) | |
duża szczypta soli | |
miodu | |
konfitury morelowej |
Mleko skondensowane lekko podgrzać w rondelku z grubym dnem.
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, pestki słonecznika, posiekane orzechy, suszone owoce (duże owoce przed wymieszaniem posiekać) i sól.
Dodać ciepłe mleko, miód i konfiturę. Wymieszać rękoma.
Dużą blachę (u mnie o wymiarach 38 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę rozsmarować na blasze na grubość ok. 1-1,5 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 °C na złoty kolor (piekłam z termoobiegiem i już po 25 minutach masa była mocno zarumieniona, więc nie czekałam do 30, bo w moim piekarniku po tych pięciu minutach byłaby już pewnie przypalona).
Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w blasze do przestudzenia. Gdy już przestygnie pokroić na batoniki.
Smacznego :)